ΤΟΠΙΚΑ

Πόλη φτιαγμένη μόνο για αρτιμελείς…

πόλη-φτιαγμένη-μόνο-για-αρτιμελείς-715954

«Στα πεζοδρόμια του Βόλου μπορείς να βρεις τα πάντα. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σκουπίδια, περιττώματα ζώων και γενικότερα κάθε είδους εμπόδιο», τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» κ. Νανά Κεχαγιά, επισημαίνοντας ότι το να περπατάς στο Βόλο είναι δύσκολο και αν είσαι ανάπηρος τότε αυτό είναι αδύνατο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σε πολλά πεζοδρόμια έχουν γίνει βέβαια ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια και ειδικές διαδρομές για τυφλούς. Αυτοί που τις έφτιαξαν ωστόσο, παρότι έβλεπαν δεν καταλάβαιναν ή έκαναν πως δεν έβλεπαν, αφού όπως τονίζει η κ. Κεχαγιά οι ράμπες δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές.

Όπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», καθημερινά κάνουν έναν αγώνα επιβίωσης για ζωή προσπαθώντας να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους. Χαρακτηριστικά τα μέλη του σωματείου αναφέρουν «επιβιώνουμε σε μια πόλη και σε μια κοινωνία φτιαγμένη για αρτιμελείς».

Η κ. Νανά Κεχαγιά, αναφέρθηκε στα προβλήματα προσπελασιμότηταςπου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και ιδιαίτερα οι ανάπηροι σε καρότσι, καθώς όπως είπε, ενώ η πόλη διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια στο κέντρο αυτά καταλαμβάνονται από ασυνείδητους, τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ πολλά από αυτά έχουν λακκούβες και ξεκολλημένα πλακίδια με συνέπεια να μην μπορούν να περάσουν ούτε γυναίκες με παιδικά καροτσάκια.

Μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι επίσης οι ειδικές ράμπες που έχουν κατασκευαστεί σε πολλά σημεία, αφού το ύψος τους είναι 5-8 πόντων και δυσκολεύονται να ανεβούν τα καρότσια στα πεζοδρόμια, όπως και για το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τα αυτοκίνητα κλείνουν τις ράμπες των αναπήρων σταθμεύοντας παράνομα μπροστά σε ράμπες. Επίσης κατήγγειλαν την αυθαίρετη κατάληψη των θέσεων στάθμευσης που έχουν προβλεφθεί για τους ανάπηρους.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να αισθάνονται όμηροι μέσα στην ίδια τους την πόλη, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νανά Κεχαγιά που είναι καθηλωμένη σε καρότσι, το σκέφτεται πάρα πολύ πριν βγει από το σπίτι της, επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να ανέβει στο πεζοδρόμιο ή να μπει σε διάφορες υπηρεσίες αφού δεν διαθέτουν όλες πρόσβαση και είναι απροσπέλαστες για τα καρότσια.

Ερωτηθείσα η κ. Κεχαγιά ποιοι πιστεύει ότι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο, να καταλαμβάνονται από ΙΧ οι θέσεις αναπήρων τόνισε : «Θεωρώ ότι σημαντικότεροι παράγοντες είναι η αδιαφορία των περισσότερων οδηγών για τα ειδικά σήματα για αναπήρους, η βιασύνη των περισσότερων ανθρώπων καθώς πηγαίνουν στις δουλειές τους, που τους αναγκάζει πολλές φορές να σταθμεύουν σε τέτοια μέρη ξεχνώντας τους συνανθρώπους τους, αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας να διατηρήσει αυτούς τους χώρους ελεύθερους για εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά τους χρειάζονται».

Παράπονα από το Δήμο Βόλου

Στο μεταξύ τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες Ν. Μαγνησίας αναφέρουν ότι από τη στιγμή που αφαιρέθηκαν τα νάιλον από τα καταστήματα εστίασης της πόλης, δεν έχουν δυνατότητα να βγουν έξω ούτε για ένα καφέ καθώς πολλά από αυτά δεν διαθέτουν ράμπες αναπήρων.

Χαρακτηριστικά η κ. Κεχαγιά τόνισε «ελάχιστα μαγαζιά διαθέτουν ράμπες αναπήρων και έτσι τα άτομα με κινητικά προβλήματα καθόμασταν πάντα στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, τώρα που αφαιρέθηκαν τα νάιλον δεν έχουμε ούτε αυτήν την δυνατότητα».

Τέλος η ίδια εξέφρασε το παράπονο της σχετικά με το γεγονός ότι από το 2009 που ιδρύθηκε το Σωματείο τους ζητούν από το Δήμο Βόλου να τους παραχωρήσει έναν χώρο για στέγαση, πράγμα που εδώ και πέντε χρόνια δεν το έχει κάνει με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου