ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας στα «Ψυγεία» στα Κ. Λεχώνια

ερευνες-για-τα-αίτια-της-τραγωδίας-στα-69733

Εικόνες πλήρους καταστροφής αποκάλυψε το ξημέρωμα στις εγκαταστάσεις των πρώην «Ψυγείων Αλεξόπουλου» στα Κάτω Λεχώνια, με τους πυροσβέστες και τους επιθεωρητές εργασίας να αναζητούν προς σκόρπιες κατευθύνσεις στοιχεία για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας χθές το μεσημέρι, και τον φρικτό θάνατο του 45χρονου Χρίστο Σίνο, πατέρα τριών παιδιών.

Από τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι την ώρα του δυστυχήματος ο άτυχος άνδρας έκοβε σίδερα από το μηχανοστάσιο των εγκαταστάσεων. Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί έγκαιρα από τον τόπο του δυστυχήματος, καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά και γρήγορα η πυρκαγιά μετατράπηκε σε πύρινο εφιάλτη. Φλόγες τύλιγαν τις εγκαταστάσεις της μονάδας από άκρη σε άκρη και σύννεφα καπνού έπνιγαν τη γύρω περιοχή. Η σορός του εντοπίστηκε σε εσωτερική σκάλα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι υπήρχαν άλλοι δύο άνδρες, οι οποίοι ευτυχώς πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τους φλεγόμενους χώρους έγκαιρα.

Η φονική φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι και σήμανε την κινητοποίηση του συνόλου των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού, ενώ κλήθηκαν για βοήθεια δυνάμεις από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Συνολικά πενήντα πυροσβέστες επιχειρούσαν έως αργά το απόγευμα, και η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 10 το βράδυ.

Αφαντος ο ιδιοκτήτης

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου συνεχίζει την προανάκριση για το τι ακριβώς συνέβη με τον ιδιοκτήτη της εκτός λειτουργίας επιχείρησης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου που τον αναζητούσε δεν τον εντόπισε εντός του χρονικού πλαισίου του αυτοφώρου. Η κατάθεσή του αναμένεται να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές του φοβερού δυστυχήματος.

Το ξημέρωμα αποκάλυψε σε όλη του την έκταση τον εφιάλτη που έζησε ο 45χρονος τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Η στέγη της μονάδας υποχώρησε. Σε όλες τις εγκαταστάσεις του κτιρίου υπήρχαν μόνο αποκαΐδια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ερευνά ακόμη το υλικό που ο άτυχος άνδρας χρησιμοποιούσε για να κόψει τα σίδερα και δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις, το πιο πιθανό είναι οι εργασίες κοπής να γίνονταν με προπάνιο ή οξυγόνο. Οι πυροσβέστες συνέλεξαν δύο φιάλες ασετιλίνης. Γενικότερα, όμως, στους χώρους υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, καθώς στις εγκαταστάσεις υπήρχε αμμωνία και πολυουρεθάνιο.

Η εργασιακή σχέση που είχε ο 45χρονος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Συγκεκριμένα, δεν είναι γνωστό αν ο άτυχος άνδρας δούλευε σε κάποιον εργολάβο ή αν ο ίδιος απασχολούσε άτομα. Το Ανακριτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει καταθέσεις από τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στις εγκαταστάσεις την ώρα της πυρκαγιάς υπήρχαν τρία άτομα, αν και ο ιδιοκτήτης μέσω κοντινών του ανθρώπων φέρεται να υποστηρίζει ότι μέσα στο κτίριο βρισκόταν μόνο ένα άτομο, και όχι τρία όπως ενημέρωναν τις αρχές οι αυτόπτες μάρτυρες.

Το δεύτερο άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ήταν υπεύθυνος του κτιρίου. Δεν είναι γνωστό αν βρισκόταν εκεί την ώρα του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο υπεύθυνος φέρεται να αντιλήφθηκε το δυστύχημα και προσπάθησε να βοηθήσει τον άτυχο άνδρα. Αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να έτρεξε να προμηθευτεί πυροσβεστήρα, αλλά προφανώς κατά τη μετάβασή του στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς η κατάσταση ήταν ήδη ανεξέλεγκτη.

Το τρίτο άτομο που είδαν αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο βρισκόταν στο κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες αρχές ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Ίσως να ήταν διερχόμενος, να είδε καπνούς και να έτρεξε να βοηθήσει. Ίσως πάλι να ήταν κάποιο φιλικό πρόσωπο του υπεύθυνου ή ακόμη και να εργαζόταν μαζί με τον 45χρονο.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου πρόκειται να διορίσει σήμερα πραγματογνώμονες για τον εντοπισμό των ακριβών αιτιών εκδήλωσης της φονικής πυρκαγιάς. Οι έρευνες για την έκδοση πορίσματος για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος εκτιμάται ότι θα κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα η αυτοψία από την Επιθεώρηση

Κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας μετέβη στα πρώην «Ψυγεία Αλεξόπουλος» και επισκέφτηκε τους χώρους του κτιρίου. Σήμερα οι επιθεωρητές αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτοψία και να ερευνήσουν όλες τις παραμέτρους του δυστυχήματος, τις εργασιακές σχέσεις που υπήρχαν, όλα τα μείζονα θέματα γύρω από τα μέτρα ασφάλειας.

Εξάλλου, οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου συνέχιζαν να καπνίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου συνέχιζε να λαμβάνει μέτρα για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Η πρόσβαση στο κτίριο ήταν απαγορευμένη με κορδέλες.

Για την πλήρη διαλεύκανση του δυστυχήματος παρενέβη και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο.

Κηδεύεται ο άτυχος 45χρονος

Στο μεταξύ, η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας όπου πραγματοποιήθηκε νεκροψία-νεκροτομή. Εντούτοις, το πόρισμα δεν αναφέρεται στα ακριβή αίτια θανάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να οδηγηθεί σε ακριβή συμπεράσματα.

Ο 45χρονος πάντως, έφερε καθολικά εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Ανασύρθηκε νεκρός από τη σκάλα του μηχανοστασίου. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου αργά χθές το απόγευμα, οπότε και διαπιστώθηκε τυπικά ο θάνατός του.

Η κηδεία του αναμένεται θα γίνει την Τετάρτη στις 10 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγ. Τριαντάφυλλου – Αγ. Μαρίνας Νέων Παγασών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου