ΤΟΠΙΚΑ

Η οικονομική κρίση… βάζει φωτιές

η-οικονομική-κρίση-βάζει-φωτιές-103504

Σε κίνδυνο λόγω πυρκαγιάς βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά νοικοκυριά στον Βόλο και τη Μαγνησία. Από την αρχή του 2018 και μέχρι σήμερα, τον πύρινο εφιάλτη έζησαν τρεις οικογένειες, οι οποίες εν μέσω κρίσης ξεσπιτώθηκαν και έμειναν στον δρόμο. Συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κλήθηκε να συνδράμει σε 70 συμβάντα, και ευτυχώς αποσόβησε τον κίνδυνο για τα χειρότερα με έγκαιρη και άμεση επέμβαση. Κάποιες από τις κλήσεις αφορούσαν σε καπνούς που έπνιγαν εγκαταλειμμένα κτίρια ή άλλα σημεία της πόλης, ή σε ατυχήματα λόγω του πρόχειρου τρόπου θέρμανσης σε σπίτια.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές στις οποίες κλήθηκε να συνδράμει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κατέγραψαν μείωση το 2017 σε σχέση με το 2016, εντούτοις εκτιμάται ότι υπάρχει αύξηση στα αστικά συμβάντα, με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο ότι σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται προληπτικός έλεγχος των θερμαντικών μέσων και μεγάλη προσοχή στο άναμμα της φωτιάς. Οι φλόγες είναι εύκολο να ξεπηδήσουν και να προκαλέσουν καταστροφές.

Εφτά στις δέκα φωτιές που εκδηλώνονται σε σπίτια, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφορούν σε τζάκια. Εν μέσω κρίσης οι πολίτες φαίνεται ότι προσπαθούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν ό,τι υλικά έχουν στη διάθεσή τους για να ζεσταθούν.

Μία στις τρεις πυρκαγιές αφορούσε σε άλλη αιτία. Σε κάποιες περιπτώσεις η… κρίση άφησε πίσω της υπολείμματα. Είδη κλινοστρωμνής τυλίχτηκαν στις φλόγες όταν πολίτες προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο πάτωμα της οικίας για να ζεσταθούν.

Η αντιμετώπιση του κινδύνου φέρνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κατά πρόσωπο με την ένδεια, καθώς ένας αξιοσημείωτος αριθμός πυρκαγιών συνέβησαν στην προσπάθεια του πολίτη να ζεσταθεί με πρόχειρο τρόπο, με μαγκάλι.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα συνέβησαν 70 αστικές πυρκαγιές. Από αυτές εκτιμάται ότι το 70% αφορούσε σε τζάκια και το 30% σε άλλες αιτίες. Να επισημανθεί ότι στο σύνολο των συμβάντων συγκαταλέγονται και οι φωτιές σε κάδους και άλλα περιστατικά στην πόλη.

Το 2017 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κλήθηκε να παρέμβει σε 508 πυρκαγιές, ενώ το 2016 τα συνολικά συμβάντα ήταν 600. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αποδίδεται στον αισθητό περιορισμό των δασικών πυρκαγιών.

Τα μέτρα που έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου το 2016, τα διοικητικά πρόστιμα και οι αυτόφωρες διαδικασίες σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών λόγω γεωργικών εργασιών απέδωσαν καρπούς, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το περσινό έτος.

Το 2017 εκτιμάται ότι υπήρξε αύξηση στα αστικά συμβάντα καθώς η μείωση των δασικών πυρκαγιών ήταν θεαματική.

Συμβάντα λόγω φτώχειας

Οι κλήσεις για καπνούς σε εγκαταλειμμένα σπίτια και επιχειρήσεις δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βαγγέλης Λιακόπουλος, επιπυραγός, είπε ότι «εμείς αντιμετωπίζουμε απλώς τον κίνδυνο. Στη Βαμβακουργία, στα Παλαιά και σε άλλα σημεία έχουμε κάποια περιστατικά. Το κακό είναι που αυξάνονται οι άστεγοι συμπολίτες».

Πρόσφατα οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε συμβάν στη Βαμβακουργία. Ένας άστεγος είχε βάλει φωτιά για να ζεστάνει τα πόδια του, και οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχό του. Σε άλλη περίπτωση, άστεγος έβαλε να ψήσει κάστανα σε τενεκέ, με αποτέλεσμα οι φλόγες να τυλίξουν το στρώμα του.

Πυρκαγιές από κεριά και καντήλια

Ένας αξιοσημείωτος πάντως αριθμός πυρκαγιών εκδηλώνεται από τη φλόγα καντηλιού και κεριών. «Είναι μεγάλη ευθύνη να φεύγει κανείς από το σπίτι και να αφήνει πίσω του φλόγα ή αναμμένη εστία κουζίνας. Η φωτιά είναι μια απειλή για την καθημερινότητά μας. Οι πολίτες πρέπει να παίρνουν τις προφυλάξεις τους. Να είναι προσεκτικοί», επισήμανε χαρακτηριστικά στέλεχος της Πυροσβεστικής Βόλου.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη δύο παράγκες στη Νεάπολη Βόλου τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διατάσεις από τη φλόγα ενός καντηλιού. Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε σε κίνδυνο, και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μετά από άμεση κινητοποίηση Ρομά που έσπασαν την πίσω πόρτα της παράγκας και πρόλαβαν να σώσουν τη μικρή.

Οι δύο παράγκες καταστράφηκαν ολοσχερώς και μία τριμελής οικογένεια και μία πολύτεκνη ξεσπιτώθηκαν. Οι οικογένειες απηύθυναν δραματική έκκληση για βοήθεια. Δεν έχουν πλέον τίποτα από τα υπάρχοντά τους.

Τζάκι ξεσπίτωσε οικογένεια

Στον δρόμο έμεινε μία τετραμελής οικογένεια στη Νέα Ιωνία, εξαιτίας πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς την οικεία της. Το περιστατικό συνέβη στις 29 Ιανουαρίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5.20 το απόγευμα στη μονοκατοικία που διέμενε η οικογένεια στην περιοχή Τσιγάντε στη Νέα Ιωνία, πιθανότατα από το τζάκι που ήταν αναμμένο. Την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν βρισκόταν κανείς στο σπίτι.

Έντρομοι οι γείτονες, μόλις είδαν τις φλόγες να «γλύφουν» τη στέγη και τα παράθυρα του σπιτιού, κάλεσαν σε βοήθεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κινητοποιήθηκε άμεσα. Τρία οχήματα και εννιά άνδρες, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Η πυρκαγιά όμως ήταν δύσκολη, καθώς οι φλόγες είχαν τυλίξει περιμετρικά τη μονοκατοικία.
Η οικία μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκες σε στάχτη. Η τετραμελής οικογένεια έμεινε στον δρόμο, και φιλοξενείται προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι να βρεθεί λύση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου