ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισε χθες ο μακρύς κατάλογος

εκλεισε-χθες-ο-μακρύς-κατάλογος-851206

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, η κινέζα υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρεμπίγια Καντίρ και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ θεωρούνται οι πλέον πιθανοί υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2007. Ο κατάλογος των υποψηφίων κλείνει αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Πρώτος πιθανός υποψήφιος είναι ο 69χρονος Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής.
«Πιστεύω ακράδαντα στην υποψηφιότητα του Αχτισάαρι» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη στο Όσλο, Στέιν Τοενέσον. «Η ειρηνευτική διαδικασία στην Ινδονησία (αρχιτέκτονας της οποίας είναι ο Αχτισαάρι) είναι εξαιρετικά σημαντική. Έχει πολλές πιθανότητες (επιτυχίας), αλλά όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της κατάστασης στο Κόσοβο».
Δεύτερος πιθανός υποψήφιος είναι ο Αλ Γκορ. «Το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι επίσης πολύ επίκαιρο και δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή η επιτροπή Νόμπελ να επιλέξει μια προσωπικότητα που αγωνίζεται κατά της απειλής αυτής» δήλωσε ο Τοενέσον.
Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ -πρώην υποψηφίου των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο το 2000- «Μια αλήθεια που ενοχλεί» έχει ως κεντρικό θέμα του τους κινδύνους οικολογικής καταστροφής που απειλούν τον πλανήτη αν η ανθρωπότητα δεν αντιδράσει σύντομα.
Ωστόσο, ύστερα από αρκετές εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια, με την απονομή του βραβείου Ειρήνης στη μαχητική κενυάτισσα οικολόγο Ουανγκάρι Μαατάι (2004) και στον ιδρυτή της τράπεζας Grameen Bank του Μπανγκλαντές Μουχάμαντ Γιουνούς (2006), η επιτροπή ενδέχεται να διαλέξει ένα πρόσωπο που δραστηριοποιείται σε έναν τομέα πιο παραδοσιακό.
«Σε αυτή την περίπτωση θα έβλεπα πιθανόν ένα διαφωνούντα, για παράδειγμα τη Ρωσίδα Λίντια Γιουσούποβα, την Κινέζα Ρεμπίγια Καντίρ ή το Βιετναμέζο Θιτς Κουάνγ Ντο» συνέχισε.
Η Γιουσούποβα, δικηγόρος από την Τσετσενία, έδωσε πληροφορίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, η Καντίρ αγωνίζεται υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούων στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ ο βουδιστής μοναχός Θιτς Κουάνγκ Ντο, μάχεται υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα του, όπου έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.
Σύμφωνα με τον Αρνε Λίνγκααρντ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος RAFTO, επικρατέστερη υποψήφια είναι η Καντίρ. «Το βραβείο θα είναι το τελευταίο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Ρεμπίγια Καντίρ θα ήταν λοιπόν μια σοβαρή υποψήφια αν η επιτροπή επιθυμεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».
Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και όπως κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε επίσημη τελετή στις 10 Δεκεμβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου