ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Για τις καθαρίστριες…

Η καθαρίστρια του σχολείου μου είναι δουλειά – σπίτι. Βλέπει τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή την Αθήνα, από την τηλεόραση. Κάθε μέρα την ανάβει και παρακολουθεί το Έργο με κομμένη ανάσα κι έτσι περνάει η ώρα. Κάποια φορά, εξοικειωμένη με τους ήρωες του Έργου, βάφτισε τα δυο της γατάκια Κωστάκη και Γιωργάκη…
Πού να φανταστεί ότι η Μαριέτα της φύλαγε τούτη την τύχη: Να γίνει η ίδια ηρωίδα στο Έργο και να χτυπιέται δεξιά κι αριστερά να βρει το αυτονόητο δίκιο της…

Φ.Τ.

Αποχωρήσεις

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση στην αρμόδια για το άρθρο 16 κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά… τα τραγελαφικά της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένης της θέσης του Αρχηγού για το άρθρο 16, διατεινόμαστε ότι ισχυρές λογικές ενστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια στάση υπαγορεύεται από την ανάγκη να συγκαλυφθούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε τέτοιου είδους κεφαλαιώδη θέματα ή μένεις και υπερψηφίζεις ή μένεις και καταψηφίζεις. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

Φ.Τ.

Υπό προϋποθέσεις
ικανοποιημένοι

Οι πλημμυροπαθείς της Νεάπολης περίμεναν αποζημιώσεις 100%. Τελικά τους ήρθε το 40%, κάτι παραπάνω από το σύνηθες που είναι 30%. Ασφαλώς υπάρχει γκρίνια, αφού άλλου είδους προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί. Βέβαια επειδή η υπουργική απόφαση εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες, αν υπάρξει και τάχιστη καταβολή των χρημάτων, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση κάποιων παράλληλων αιτημάτων, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια και οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις, τότε πράγματι θα υπάρξει κάποιος βαθμός ικανοποίησης.
Χ.Μ.

Ελλειψη εμπιστοσύνης

Σ’ όλο το φάσμα των δοσοληψιών ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Έτσι και με τους πλημμυροπαθείς του Βόλου. Το κράτος πάντα θεωρεί ότι οι πληγέντες δηλώνουν για ζημιά πέντε δραχμών δέκα, προκειμένου να πάρουν τις πέντε, και οι πολίτες δικαιολογημένα πάντα θεωρούν ότι το κράτος ποτέ δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων τους. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Αν δεν εκλείψει η αίσθηση που έχει μετατραπεί σε πεποίθηση ,ότι ο κάθε Έλληνας θέλει να κλέψει το κράτος και ότι με κάθε ευκαιρία το κράτος κλέβει τον πολίτη, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σ’ αυτόν τον τόπο.
Χ.Μ.

Εν αναμονή
καλών προθέσεων

Η χθεσινή συνάντηση του Νομάρχη Μαγνησίας με τους επικεφαλής της ΑΓΕΤ ήταν απολύτως αναγκαία. Μια πρώτη συμφωνία για ζητήματα χαμηλής πολιτικής οπωσδήποτε είναι χρήσιμη για την τοπική κοινωνία. Ωστόσο εκεί που πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο στην τοπική κοινωνία η ΑΓΕΤ είναι το ζήτημα της χρήσης φυσικού αερίου και η σταδιακή αν όχι αυτόματη κατάργηση του πετ-κοκ. Κορυφαίο όλων είναι αναμφίβολα ο περιορισμός της εκπομπής μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι τα τρία θέματα αιχμής σε συνδυασμό με την επιβάρυνση της πόλης από τα βαρέα οχήματα που εξυπηρετούν την εταιρία. Ελπίζουμε ότι αφού βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για τα μικρότερα ζητήματα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και για τα φλέγοντα. Μέχρι τότε οι κεραίες όλων των αρμοδίων θα πρέπει να λειτουργούν άψογα.
Χ.Μ.

Ο Δαυίδ και ο Γολιάθ

Ο διάλογος με την ΑΓΕΤ όπως προαναφέραμε είναι αναγκαίος και χρήσιμος. Ωστόσο οι τοπικοί φορείς που έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο διάλογο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι μιλάμε για έναν παγκόσμιο κολοσσό. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει τους ανθρώπους που θα διαπραγματευτούν και τους ειδικούς που θα αντεπεξέλθουν με άνεση στα ζητήματα της ατζέντας. Υπάρχουν άπειρα κονδύλια και στρατιές νομικών και ειδικών, ακόμα και επικοινωνιολόγων, που θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία. Γι’ αυτό οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν από την αρχή τη γραμμή άμυνας και να καταστήσουν σαφές ότι ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν συζητούνται.
Χ.Μ.

Περίεργος αποκλεισμός

Στη χθεσινή συνάντηση των τοπικών φορέων με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ υπήρξαν και ηχηροί αποκλεισμοί. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου αρνήθηκαν την είσοδο των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι αναγκάστηκαν να περιμένουν επί τρίωρο έξω από το εργοστάσιο. Επίσης δεν δέχθηκαν την συμμετοχή εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων. Γιατί αυτοί οι αποκλεισμοί; Είχαν κάτι να κρύψουν; Τη στιγμή που εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης γίνονται δεκτοί ακόμα και σε στρατιωτικές μονάδες, η ΑΓΕΤ γιατί κρατάει κλειστές τις πόρτες της; Τι είδους διάλογος με την τοπική κοινωνία είναι αυτός, από τον οποίο αποκλείεται ή κουτσουρεύεται η ενημέρωση και οι ευαισθητοποιημένες περιβαλλοντικά οργανώσεις;
«Τ»

Επιτέλους
Γιοφύρι της Άρτας έχουν καταντήσει οι εργατικές κατοικίες στο Φυτόκο και τη Βαμβακουργία.
Μετά και τα χθεσινά μαντάτα που έφεραν από την Αθήνα τα στελέχη του ΕΚΒ, δεν νομίζω ότι έχει κανείς καμία αμφιβολία για την κατάληξη του συγκεκριμένου έργου που θα ανακουφίσει δεκάδες εργατοοικογένειες.
Και επειδή χορτάσαμε πλέον από τις υποσχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και δη του κ. Γερ. Γιακουμάτου, που επί τρία χρόνια εξαγγέλλει τη δημοπράτησή τους, καλό είναι και το ΕΚΒ να αφήσει τα υπομνήματα και να τρίξει δόντια, μπας και λυθεί το θέμα.
Β.Κ

Γρηγορείτε
Κύριοι γρηγορείτε… θα μπορούσε να είναι το μότο για αρκετούς δημάρχους που φαίνεται ότι θα τους βρει πλήρως απροετοίμαστους το Δ ΚΠΣ.
Προχθές στην εκδήλωση που έγινε στην ΑΝΕΜ, η αντιπρόεδρος του συλλόγου Τοπογράφων, κ. Γραμματή Μπακλατζή, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε δύο χρόνια μόνο 17 ΟΤΑ στη Μαγνησία θα έχουν ολοκληρωμένο τοπικό χωροταξικό σχέδιο.
Οι υπόλοιποι, εάν δεν κινηθούν, θα μείνουν “εκτός νυμφώνος”. Η ίδια επισήμανε και την ανάγκη η ΝΑΜ να βάλει πλάτη, δημιουργώντας Γραφείο Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη στήριξη των ΟΤΑ… Προτάσεις πολύ εποικοδομητικές και εάν υλοποιηθούν, ε, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.
Β.Κ

Γραφείο – προίκα

Τον χαρακτηρισμό του εργασιομανή ήλθε να επιβεβαιώσει για τον Απόστολο Παπατόλια η είδηση για τη λειτουργία, από χθες το πρωί, του Γραφείου του Νομάρχη που δέχεται τους πολίτες από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Αναμένεται κοσμοσυρροή σε καθημερινή βάση, με τους δύο συμβούλους του Νομάρχη Αλ. Καπανιάρη και Αγ. Ζούμπο να σηκώνουν το βαρύ φορτίο να φέρουν σε πέρας ένα έργο, που ας μην κρυβόμαστε, αν το διαχειριστούν σωστά, θα αποτελέσει τη μελλοντική προίκα του Απόστολου Παπατόλια για τις όποιες μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες του φέρελπι πολιτικού προϊσταμένου της ΝΑΜ.
Α.Τ.

Ενστάσεις…

…Ορισμένοι βέβαια νομαρχιακοί σύμβουλοι εκφράζουν ορισμένες ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους αντινομάρχες, αφού πολλά θέματα άπτονται με εξειδικευμένα θέματα πολεοδομίας, τεχνικών έργων, αγροτικής ανάπτυξης κ.λ.π.
Α.Τ.

Παραδόθηκε
η μελέτη…

Παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στο Δήμαρχο Βόλου από το Αστικό ΚΤΕΛ η μελέτη για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Η μελέτη προβλέπει , εκτός των άλλων, την πύκνωση των δρομολογίων στις κεντρικές συνοικίες, την αύξηση του αριθμού των στάσεων των λεωφορείων, την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, τον προσδιορισμό της αναμονής σε πραγματικό χρόνο μέσω τοποθέτησης συστήματος GPS κ.α
Α. Τ.

Αλχημείες
τραπεζών…

Αγανακτισμένοι είναι πολλοί γιατροί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στο θέμα της πληρωμής τους από τον ΟΠΠΑΔ, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, για τις αποδείξεις ιατρικών επισκέψεων που συγκεντρώνουν ανά μήνα και με βάση τις οποίες πληρώνονται με το ισχύον κρατικό τιμολόγιο. Όπως καταγγέλλουν στη στήλη Βολιώτες γιατροί που δέχονται ασφαλισμένους του Δημοσίου, τους παρακρατείται ένα ποσό από την αμοιβή τους στις περιπτώσεις που το Δημόσιο καθυστερεί πέραν του μήνα τις πληρωμές του στους δικαιούχους…
Α.Τ.

Προετοιμασία
Διεξοδική και λεπτομερής χαρακτηρίστηκε από το νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, η χθεσινή συνάντηση στην ΑΓΕΤ με τον γενικό διευθυντή Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων της εταιρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια δεν υπήρχε τεχνοκρατικός μονόλογος, καθώς η ΝΑΜ ήταν προετοιμασμένη για όλα τα θέματα που περιελάμβανε η ατζέντα της συζήτησης. Η συνάντηση είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Απομένει το επόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, η θεωρία να περάσει στην πράξη.
Β.Σ.

Εφαγαν πόρτα
Πάντως, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ συνάντησαν, για άλλη μια φορά, το αφιλόξενο πρόσωπο της ΑΓΕΤ. Ακολουθώντας τους εκπροσώπους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση, «έφαγαν πόρτα».
Επί δυόμισι ώρες περίμεναν στο πεζοδρόμιο του εργοστασίου για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συζήτησης. Και ύστερα η εταιρία μιλάει για προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας…
Β.Σ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου