ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος ο ενιαίος και ισχυρός Δήμος

μονόδρομος-ο-ενιαίος-και-ισχυρός-δήμο-851206

Τη διάθεση για στενή συνεργασία, διαβούλευση και από κοινού προώθηση λύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη, επισφράγισαν χθες η δημοτική αρχή Βόλου και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Σωκράτη Αναγνώστου και τους κ.κ. Δημ. Βασιλειάδη αντιπρόεδρο, Νικόλαο Τσιούτσιο γ.γ, Κατερίνα Καλτσογιάννη και Κων. Παπαποστόλου μέλη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου.
Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να συμμετέχει το ΤΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ και ότι επίσης από κοινού, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης για την ατμοσφαιρική ρύπανση προκειμένου να υπάρχει όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σαφή εικόνα για τις αιτίες που προκαλούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Η δημοτική αρχή και το ΤΕΕ Μαγνησίας ταυτίζονται όσον αφορά στην ανάγκη να υπάρξει συνολική παρέμβαση αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής των Παλαιών, ενώ όπως επεσήμαναν οι κ.κ. Αλέκος Βούλγαρης και Σωκ. Αναγνώστου θα υπάρξει συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου, που θεωρούνται βασικά εργαλεία στην ανάπτυξη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος μέσα από τον καθορισμό των νέων χρήσεων γης.
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που επιδόθηκε από το ΤΕΕ περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα:
– Τροποποίηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου: Το ΤΕΕ ζητά να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, το οποίο να συμπεριλάβει την ενοποίηση του Βόλου με τη Ν. Ιωνία και τους Δήμους Αισωνίας και Ιωλκού, καθώς η δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου Δήμου, είναι μονόδρομος.
-Οργανισμός Ρυθμιστικό Σχεδίου: Ηδη η Νομαρχία Μαγνησίας, έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ της ένταξης όλου του Νομού Μαγνησίας, , πλην της περιοχής των Βορείων Σποράδων, στα όρια της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, για την κατάρτιση ρυθμιστικού σχεδίου και έχει προτείνει, ο Οργανισμός, να ιδρυθεί πριν από την έγκριση του ρυθμιστικού σχεδίου της παραπάνω περιοχής
– Η Ανάπλαση στη συνοικία Παλαιών: Να ξεκινήσει αφού επικαιροποιηθεί η μελέτη Τριποδάκη
-Αισθητική της πόλης: Το ΤΕΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η εκπόνηση μιας μελέτης για την αισθητική της πόλης (τα πεζοδρόμια, τον φωτισμό, τις πλατείες, την ανάπτυξη και χρήση τραπεζοκαθισμάτων, τις διαδρομές περιπατητών και ποδηλάτων (ποδηλατόδρομοι) και την ασφαλή κυκλοφορία ΑΜΕΑ)
– Προστασία Περιβάλλοντος: Το ΤΕΕ προτείνει να συνταχθεί μία μελέτη, η οποία θα καταδείξει τις πηγές ρύπανσης και στη συνέχεια θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωσή της.
– Περιφερειακός: Το ΤΕΕ ζητά να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την εργολαβία «Ολοκλήρωση έργων παράκαμψης Βόλου από Α/Κ Λάρισας έως Γορίτσα» (μελέτη «σκούπα») να προχωρήσει η ανάδειξη του αναδόχου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, το ΤΕΕ ζητά, να οριοθετηθούν οι απαλλοτριώσεις και να δεσμευτούν τα οικόπεδα από την γέφυρα Σωρού μέχρι την Αγροτικό Συνεταιρισμό Λεχωνίων, ώστε να προχωρήσει συνολικά η ολοκλήρωση του Περιφερειακού για τον οποίο μόνο τότε θα λέμε ότι καθίσταται λειτουργικός.
– Εκπροσωπήσεις σε Δ.Σ. Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δήμου Βόλου
– ΟΣΕ (πλαστικοί τάπητες) : Για την τοποθέτηση πλαστικών ταπήτων για την διέλευση των οχημάτων στις σιδηροδρομικές γραμμές. Αρμόδιος είναι ο Δήμος γι αυτό και θα πρέπει να τοποθετήσει τους ειδικούς πλαστικούς τάπητες πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής διέλευση των οδηγών οχημάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου