ΤΟΠΙΚΑ

«Λουκέτα» διαρκείας από τους φοιτητές

λουκέτα-διαρκείας-από-τους-φοιτητέ-851206

Με την εξεταστική περίοδο να παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν τη «μάχη» -ακόμη και με καταλήψεις επ’ αόριστο- μέχρι τέλους, ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νόμο-πλαίσιο.
Το κλίμα στους πανεπιστημιακούς χώρους υποδηλώνει την πρόθεση των φοιτητικών συλλόγων να κρατήσουν κλειστά τα ακαδημαϊκά τμήματα για όσο χρειαστεί. Όσο για τη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτη για διάλογο με τους φοιτητές, μετά και το σημείο της απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων για «ανοιχτά Πανεπιστήμια» μάλλον θα …σταματήσει μπροστά στα λουκέτα των καταλήψεων.
«Έχουμε καλέσει επανειλημμένα τον πρύτανη να συγκαλέσει τη Σύγκλητο, η οποία θα λάβει απόφαση και για την εξεταστική περίοδο. Εάν ο πρύτανης εννοεί ότι διάλογος θα γίνει μέσω της Συγκλήτου, τότε καλώς να γίνει», δήλωναν χθες φοιτητές.
Με εξαίρεση το Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής, τα υπόλοιπα 11 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο συνεχίζουν τις καταλήψεις έως και την ερχόμενη Δευτέρα.
Σήμερα, στο μεταξύ, πέντε φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, μπροστά από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα, από όπου θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας. Φοιτητές του Βόλου, την ίδια ώρα, προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα.
Κάλεσμα συμμετοχής στο νέο συλλαλητήριο του Βόλου απηύθυναν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, φοιτητές του Π.Θ., μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ.
Αναφερόμενοι στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, όλοι μίλησαν για «νίκη» του κινήματος που έχει συγκροτηθεί κατά των αλλαγών που σχεδιάζονται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια της αναθεώρησης του «16» ο Γρ. Ανδρεάτος ανέφερε ότι το ρήγμα στις δυνάμεις που ήθελαν την αναθεώρηση του άρθρου αποτελεί επιτυχία του κινήματος, που αποδεικνύεται δυναμικό και νικηφόρο, ενώ ο Μιχ. Καστρινάκης πρόσθεσε ότι «δεν εφησυχάζουμε και ο αγώνας θα συνεχιστεί με σημείο αιχμής να μην περάσει η αναθεώρηση από τη Βουλή».
Τη στήριξη του αγώνα που δίνεται τους τελευταίους μήνες δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Κ. Λαγός και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ για δύο 24ωρες απεργίες στις 15 και 27 Φεβρουαρίου.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία ρήξης με την κοινωνία και κυρίως με τη νεολαία, τους φοιτητές και τους μαθητές. Νομίζουμε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή. Το κίνημα, όμως, έχει δυναμική και αποφασιστικότητα να διεκδικήσει έως το τέλος το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από δημόσια δωρεάν Παιδεία», ανέφερε.
Στην αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Δικτύων Βαγ. Σπαθάς, λέγοντας ότι υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση υπό την πίεση των φοιτητικών καταλήψεων και των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κόσμου, φορέων και εργαζομένων.
Οι φοιτητές, πρόσθεσε, καταγγέλλουν την προσπάθεια ΜΜΕ να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα, παρουσιάζοντάς τους «ρεμάλια και πρεζάκηδες».
Ο φοιτητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής Θοδωρής Συμεωνίδης συμπλήρωσε ότι οι κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα με ποια μορφή, δεν πρόκειται να σταματήσουν, ενώ ο Β. Σπαθάς τόνισε «ότι τα Πανεπιστήμια κρατά κλειστά η κυβέρνηση με την τακτική της. Όσο η επίθεση θα συνεχίζεται, οι καταλήψεις θα συνεχίζονται και θα μαζικοποιούνται».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου