ΤΟΠΙΚΑ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τον καρκίνο από τοπικούς φορείς

αλυσιδωτές-αντιδράσεις-για-τον-καρκί-58245

Παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του βουλευτή Πάρι Μουτσινά, με αφορμή το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το κυριακάτικο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, βάσει του οποίου 1 στους 4 θανάτους μέσα στο 2014, οφειλόταν σε καρκίνο. Τα απόλυτα νούμερα που καταγράφονται στα στοιχεία των Ληξιαρχείων Βόλου και Ν. Ιωνίας προκάλεσαν την παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας, Πάρη Μουτσινά προς το Υπουργείο Υγείας, ενώ με ανακοίνωσή της επί του θέματος παρεμβαίνει και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Μετά την ενεργοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος διά του Προέδρου του Ματθαίου Δραμητινού, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να ξεκινήσει επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έρχεται και η παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. «Ο καρκίνος στην περιοχή μας είναι το αποτέλεσμα των δικών μας λαθών», επισημαίνει η ΠΠΜ, εντοπίζοντας το πρόβλημα κυρίως στη ρυπογόνο δραστηριότητα εργοστασίων, στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων και άλλων υλικών στα τζάκια για να εξασφαλιστεί θέρμανση για το χειμώνα.

Μόλυνση νερού και αέρα

«Σοκ προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες της περιοχής μας», αναφέρει στην παρέμβασή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Οπως επισημαίνει ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει καταθέσει ερώτημα στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας σχετικά με τις μετρήσεις σε διοξίνες και βαρέα μέταλλα μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά σε παράνομη αποθήκη ανακυκλώσιμων υλικών στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. «Μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Και όμως από εκεί αντλεί νερό ο Βόλος! Για το λόγο αυτό κάναμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη. Σημειώνουμε επίσης ότι, μετά από την πυρκαγιά τα χωράφια με σιτάρι, ακριβώς δίπλα στο περιβαλλοντικό αυτό ατύχημα, θερίστηκαν και διοχετεύθηκαν στην αγορά. Κάποιοι επομένως τα είχαν στην τροφή τους!», αναφέρουν οι περιβαλλοντολόγοι.

Αναφέρεται επίσης στη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. «Μεγάλες βιομηχανίες παράγουν μεγάλο ποσοστό επικίνδυνων καυσαερίων. Μάλιστα πρόσφατα επιτράπηκε στην ΑΓΕΤ, μετά από «μελέτη», να χρησιμοποιεί ξηρά λυματολάσπη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιπτάμενη τέφρα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατάλοιπα βωξίτη και μαζούτ υψηλού θείου, είτε ως καύσιμα είτε ως προσμίξεις στις πρώτες ύλες της. Με την άδεια φυσικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τώρα δε η ΑΓΕΤ προγραμματίζει την κατασκευή υποδομών για την καύση RDF, εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα της πόλης μας με επιπλέον καρκίνο», καταγγέλλει η Π.Π.Μ.

Ως αιτία δε της ρύπανσης και του υδροφόρου ορίζοντα, καταγγέλλει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ θίγει και το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα τζάκια. «Οποιαδήποτε διαρροή ουσιών από τους τόνους των σκουπιδιών επιρρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η ατμόσφαιρα το χειμώνα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των πολιτών, από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και άλλων υλικών. Θεωρούμε ότι η εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, οδηγεί σε εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας μας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κρίνεται αναγκαίο ο κάθε πολίτης να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει σε αυτούς που ρυπαίνουν τη ζωή μας», αναφέρει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Ο Πάρις Μουτσινάς

Το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσε την παρέμβαση και του βουλευτή Μαγνησίας Πάρη Μουτσινά προς το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μουτσινάς επικαλείται τις ληξιαρχιαρχικές πράξεις θανάτου που οφείλονται σε καρκίνο, υποστηρίζοντας ότι «στοιχεία δημιουργούν έντονη ανησυχία στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι πρέπει έγκαιρα να ενημερωθούν» και ζητά να εξεταστεί άμεσα και ουσιαστικά η αναφορά του.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Σχετικά άρθρα:

Καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση στο χώρο της υγείας

Σοκ για την επιστημονική κοινότητα ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο

Καρκίνος 1 στους 4 θανάτους ~ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ ΒΟΛΟΥ – Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου