Καρκίνος 1 στους 4 θανάτους ~ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Τελευταία ενημέρωση: 2014-10-12, 17:31:15
Καρκίνος 1 στους 4 θανάτους ~ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Το 60% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε άντρες και το 40% σε γυναίκες 

Σοκ. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα που γεννούν οι αριθμοί των θανάτων στο Βόλο, από καρκίνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και τον περασμένο μήνα, από τις 860 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία των Ληξιαρχείων Βόλου και Ν. Ιωνίας, στις 215, ποσοστό 25%, αναγράφεται μία λέξη: καρκίνος!

Το τοπικό ποσοστό θανάτων από καρκίνο είναι μάλιστα διπλάσιο σε σχέση με το παγκόσμιο ποσοστό που είναι της τάξης του 13%, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ και υπερδιπλάσιο(!) του εθνικού ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο. 

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ 

Πρόκειται για 215 ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με την επάρατο νόσο. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται αντίστοιχα δράματα, πολλές φορές πολύχρονα. Δεκάδες οικογένειες δεν θρήνησαν μόνο την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Πριν την τελευταία πράξη του δράματος, ανέβηκαν το δικό τους Γολγοθά στο πλευρό των αγαπημένων τους που έδωσαν αγώνα να νικήσουν το αδηφάγο τέρας. Εναν αγώνα άνισο…

Στρες, ποιότητα φαγητού που θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας αλλά και η περίεργη… συγκατοίκηση στο Βόλο, πολιτών και εργοστασίων, φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου στην περιοχή και κατ’ επέκταση στη σοκαριστική αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με το μοναδικό ογκολόγο γιατρό του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, Γιώργο Ρήγα.

Μόνο η καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών του καρκίνου μπορεί να μειώσει τα κρούσματα και κατ’ επέκταση τους αριθμούς των θανάτων.

 

Καρκίνοι το 25% των θανάτων

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, από τις 860 συνολικά ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, οι 215 αφορούν σε περιστατικά καρκίνου. Το 25% δηλαδή των θανάτων προκλήθηκαν από καρκίνο.

Πρόκειται δε για στοιχεία, που δεν αφορούν μεγάλη χρονική περίοδο. Μόλις τους εννέα πρώτους μήνες του 2014! Από την 1η Ιανουαρίου δηλαδή, μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα ίδια στοιχεία εμφανίζουν τους άνδρες πιο ευάλωτους απέναντι στον καρκίνο. Από το σύνολο των θανάτων από καρκίνο οι 129 αφορούν σε άνδρες (60%) και οι 86 σε γυναίκες (40%).

Στο Ληξιαρχείο Βόλου από τις 573 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις 144 (25%) αναγράφεται μία λέξη: καρκίνος. Το 57,6% των θυμάτων της επάρατου νόσου είναι άνδρες (83 περιστατικά) και το 42% γυναίκες (61 περιστατικά).

Αντίστοιχα, στο Ληξιαρχείο Ν. Ιωνίας, από το σύνολο των 287 πράξεων θανάτου οι 71 οφείλονται σε καρκίνο (25%). Και πάλι οι άνδρες αποτελούν τα περισσότερα θύματα του καρκίνου με ποσοστό 64% (συνολικά 46 περιστατικά), ενώ οι γυναίκες είναι το 35% των θυμάτων (25 περιστατικά).

 

Πέφτουν οι ηλικίες

Η πληθώρα των θανάτων από καρκίνο δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που σοκάρει. Η αδηφάγος νόσος «χτυπά» σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Το 7% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών!

Στο Βόλο οι θάνατοι από καρκίνο αφορούν σε ποσοστό 96% πάνω από την ηλικία των 50 ετών. Το 4% όμως είναι θύματα της επάρατου νόσου μικρότερης ηλικίας.

Στη Ν. Ιωνία, τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, ανεβαίνουν περισσότερο. Αφορούν στο 9% του συνόλου των θανάτων.

Ανάμεσά τους ένας 27χρονος και δύο «αγγελούδια»: ένα κοριτσάκι μόλις 4 ετών και ένα αγοράκι πέντε ετών, που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.

 

Διπλάσια ποσοστά

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρκίνο σε Βόλο και Ν. Ιωνία κυμαίνονται πάνω από το διπλάσιο μέσο όρο των αντίστοιχων θανάτων παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη) με τίτλο «Cancer Care» τονίζεται ότι, παρά τις βελτιώσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία, περίπου 2,4 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις χώρες-μέλη του Οργανισμού (το 28% όλων των θανάτων), στις οποίες ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 7,6 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο (το 13% των συνολικών θανάτων διεθνώς), αριθμός που αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τους 13,1 εκατ. θανάτους έως το 2030.

Η Ελλάδα εμφανίζει θνησιμότητα (αριθμός θανάτων από καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους) κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όμως παράλληλα παρατηρείται στασιμότητα διαχρονικά. Μετά το 1995, στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά όχι στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές καρκίνου μεταξύ και των δύο φύλων εμφανίζουν σταδιακά μια μικρή μείωση. Οι θάνατοι των ανδρών από καρκίνο παραμένουν αναλογικά περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους των γυναικών σε όλες τις χώρες.

 

Περιβάλλον και τρόπος ζωής

Σύμφωνα με τον ογκολόγο του Νοσοκομείου Βόλου, Γιώργο Ρήγα, η αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών καρκίνου, όπως καταγράφονται στα αρχεία των Ληξιαρχείων Βόλου και Ν. Ιωνίας, δεν αντικατοπτρίζουν σε ίσο ποσοστό αύξηση των νέων κρουσμάτων στο ογκολογικό τμήμα του Αχιλλοπουλείου, δεδομένου ότι πολλά περιστατικά ασθενών με καρκίνο κουράρονται από ογκολογικά κέντρα εκτός νομού.

Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε την έκπληξή του για τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία, μέσα στους πρώτους εννέα μήνες. Επικεντρώνει πάντως στις αιτίες που προκαλούν αύξηση της θανατηφόρας νόσου. «Στρες, τι τρώμε, τι πίνουμε, τι αναπνέουμε, μπορεί να αποτελέσουν τις γενεσιουργές αιτίες καρκίνου», σημειώνει ο κ. Ρήγας.

«Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή. Οταν ζει ανάποδα σε σχέση με αυτό που έχει προγραμματιστεί, υπάρχουν επιπτώσεις», συμπληρώνει και εξηγεί: «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των καρκίνων. Κι αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται και παγκοσμίως. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταναλώνουμε φαγητά χαμηλής ποιότητας, που επηρεάζουν τον οργανισμό και την υγεία μας. Την ίδια ώρα, το στρες έχει επιπτώσεις στον οργανισμό. Ακόμη και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, έχει αντίκτυπο στο νερό που πίνουμε και στα ψάρια και άλλα παράγωγα που καταναλώνουμε. Είναι ό,τι τρώμε καθαρό; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε τι αναπνέουμε. Η συνύπαρξη εργοστασίων και κατοικημένων περιοχών δεν είναι αθώα. Δεν υπάρχει καμία λογική να υπάρχουν σπίτια δίπλα από εργοστάσια, έστω κι αν ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μολύνουν την ατμόσφαιρα. Η θα πρέπει να φύγουν τα σπίτια δίπλα από τα εργοστάσια ή τα εργοστάσια να κλείσουν», υποστηρίζει ο κ. Ρήγας.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
7
=