Σοκ για την επιστημονική κοινότητα ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση: 2014-10-14, 16:45:19
Σοκ για την επιστημονική κοινότητα ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο

Εναυσμα για τη συνέχιση της επιδημιολογικής μελέτης που είχε ξεκινήσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας πριν από τρία χρόνια, το δημοσίευμα του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ»

Την άμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας του Βόλου, προκάλεσε το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον αριθμό - σοκ των θανάτων από καρκίνο στο πολεοδομικό συγκρότημα, μέσα στους τελευταίους εννέα μήνες. Τα «ξερά» νούμερα προκάλεσαν τρόμο ακόμη και στους ίδιους τους επιστήμονες. Επί συνόλου 860 θανάτων σε Βόλο και Ν. Ιωνία από τις αρχές του 2014, οι 215 οφείλονται σε καρκίνο!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το υποψιαζόμασταν, όταν όμως βλέπεις το πρόβλημα σε νούμερα απόλυτα, τρομάζεις. Με πιάνει πανικός όταν σκέφτομαι ότι τα επόμενα νούμερα της στατικής αποτύπωσης του προβλήματος του καρκίνου θα είμαστε εμείς», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίος Δραμητινός.

Το δημοσίευμα προκάλεσε ευρεία συζήτηση γύρω από τη νόσο- φονιά στο Βόλο. «Κάτι τρέχει εδώ», σημείωσε ο κ. Δραμητινός ο οποίος ήδη από χθες, βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη συνέχιση μιας επιδημιολογικής μελέτης που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε όμως ποτέ.

Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από καρκίνο είναι μάλιστα σε γνώση και του Υπουργείου Υγείας. Το θέμα έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, που αναμένεται να αποφασίσουν εντός των ημερών πώς θα χειριστούν το κρίσιμο ζήτημα.

 

Καρκίνοι το 25% των θανάτων       

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή, από τις 860 συνολικά ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από τις αρχές Ιανουαρίου 2014 έως τέλος Σεπτεμβρίου, οι 215 αφορούν σε περιστατικά καρκίνου. Το 25% δηλαδή των θανάτων προκλήθηκαν από καρκίνο, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο (13% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ) και υπερδιπλάσιο από το εθνικό ποσοστό.

Τα ίδια στοιχεία εμφανίζουν τους άνδρες πιο ευάλωτους απέναντι στον καρκίνο. Από το σύνολο των θανάτων από καρκίνο οι 129 αφορούν σε άνδρες (60%) και οι 86 σε γυναίκες (40%).

Στο Ληξιαρχείο Βόλου από τις 573 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις 144 (25%) αναγράφεται μία λέξη: καρκίνος. Το 57,6% των θυμάτων της επάρατου νόσου είναι άνδρες (83 περιστατικά) και το 42% γυναίκες (61 περιστατικά).

Αντίστοιχα, στο Ληξιαρχείο Ν. Ιωνίας, από το σύνολο των 287 πράξεων θανάτου οι 71 οφείλονται σε καρκίνο (25%). Και πάλι οι άνδρες αποτελούν τα περισσότερα θύματα του καρκίνου με ποσοστό 64% (συνολικά 46 περιστατικά), ενώ οι γυναίκες είναι το 35% των θυμάτων (25 περιστατικά).

Μάλιστα, το 7% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών! Ανάμεσά τους ένας 27χρονος και δύο «αγγελούδια»: ένα κοριτσάκι μόλις 4 ετών και ένα αγοράκι πέντε ετών, που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.

 

Καμπανάκι προ 10ετίας

Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό το έναυσμα για να συνεχιστεί η επιδημιολογική μελέτη που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια περίπου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Οπως ανέφερε έχει ήδη επικοινωνήσει με καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου σύντομα να οργανωθεί έρευνα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Η προηγούμενη μελέτη είχε «κολλήσει» στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, όπου πριν από μερικά χρόνια δεν καταγράφονταν αναλυτικά τα αίτια θανάτου.

«Θα επιχειρήσουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να μπούμε στα αρχεία των Ληξιαρχείων και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι κάτι τρέχει εδώ! Δεν μπορεί ο Βολιώτης να είναι πιο ευάλωτος από το Λαρισαίο για παράδειγμα. Τρομάξαμε με τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο. Τρέμω όταν σκέφτομαι τις επόμενες στατικές που θα περιλαμβάνουν τα δικά μας ονόματα», είπε ο κ. Δραμητινός.

Οπως εξήγησε, οι φετινοί θάνατοι από καρκίνο, δεν είναι περιστατικά που εκδηλώθηκαν τον τελευταίο χρόνο. «Είναι περιστατικά ετών που κατέληξαν φέτος», σημείωσε και ανέτρεξε δέκα χρόνια πριν. «Πριν από 10 χρόνια χτυπούσαμε καμπανάκι ότι ο Βόλος είναι πρωταθλητής στη ρύπανση που έχει επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, πνευμονοπάθειες, καρκίνοι του πνεύμονα κ.α.

Μελέτες σε συνεργασία με το ΑΠΘ, είχαν καταδείξει τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης: βιομηχανικοί ρύποι, κυκλοφοριακό και καυστήρες. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε, αλλά ούτε το κυκλοφοριακό λύθηκε και επιπλέον ο Βόλος, μετατρέπεται σε Νταχάου τους τρεις τελευταίους χειμώνες με την καύση ξύλων. Παράλληλα, μιλούσαμε για τη δραστηριότητα φορτοεκφορτώσεων χύδην προϊόντων στο λιμάνι. Η συνοικία του Π. Λιμεναρχείου, χωρίς να έχουμε ακριβή στοιχεία γνωρίζουμε ότι έχει αυξημένα περιστατικά καρκίνου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΜ, εκφράζοντας το φόβο ότι σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας (άρα μείωση προληπτικών εξετάσεων και δύσκολη πρόσβαση στο γιατρό) τα περιστατικά καρκίνων θα αυξηθούν.

 

Ο καρκίνος είναι στη ζωή μας

Εξοικειωμένοι με τα ποσοστά καρκίνων στη χώρα αλλά και διεθνώς εμφανίζονται τόσο η εκπρόσωπος της Φλόγας Θεσσαλίας, Ντίνα Τριανταφύλλου, όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Γιάννης Κωστής.

«Από το 2000 και μετά γνωρίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος αποτελούν τα πρώτα απειλητικά αίτια θανάτων. Ο καρκίνος είναι δυστυχώς στη ζωή μας», παρατήρηση η κ. Τριανταφύλλου.

«Οι ληξιαρχιακές πράξεις και τα πιστοποιητικά θανάτου δεν απαραιτήτως αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για νοσηρότητες. Ετσι κι αν είναι ακριβή δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων που πέθαναν είχαν καρκίνο. Αυτοί που πέθαναν, ή από καρδιά θα πέθαναν ή από καρκίνο, ή από ατύχημα, ή από άλλες αιτίες μικρότερης συχνότητας. Το 25% των θανάτων από καρκίνο δεν είναι εντυπωσιακό, ούτε βέβαια συγκλονιστικό, αφού στις καρδιοπάθειες οφείλονται περισσότεροι θάνατοι (π.χ. υποθετικά 35%), ομοίως το ατύχημα οφείλεται για το 15% των θανάτων, και υπάρχει και 25% για τις υπόλοιπες παθήσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κωστής.

 

Σχετικά άρθρα:

Καρκίνος 1 στους 4 θανάτους ~ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΩΝ ΒΟΛΟΥ - Ν. ΙΩΝΙΑΣ

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=