ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνική χάρτα δράσεων από το ΕΚΒ

κοινωνική-χάρτα-δράσεων-από-το-εκβ-580163

«Χάρτα κοινωνικών δράσεων» από το ΕΚΒ προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν ήδη τις ανισότητες εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, τη λειτουργία Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και την υλοποίηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης – Κατάρτισης με επιδότηση.

«Βασικός στόχος και προτεραιότητα του Εργατικού Κέντρου Βόλου παραμένει η άμβλυνση των προβλημάτων των εργαζόμενων, που γεννάει η κρίση και οι εργατοκτόνες πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, ανακοινώνοντας χθες τις νέες αυτές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος: «η αλληλένδετη εξέλιξη των φαινομένων της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με τις πολιτικές αυτές, καθιστά αναγκαία τη δημιουργία των παραπάνω τριών πυλώνων εκπαιδευτικής πολιτικής, που θα πρέπει να τύχουν ευρείας ανταπόκρισης όχι μόνον από τα συνδικαλιστικά στελέχη, τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, αλλά και να στηριχθούν από το σύνολο των εργαζομένων και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΕΚΒ θα συνεχίσει να εργάζεται και να υλοποιεί Δράσεις, ιδιαίτερα τέτοιες που οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν τη σημασία τους, τις «αγκαλιάζουν» και ανταποκρίνονται με τη μεγάλη συμμετοχή τους.

Συνεργασία με ΚΑΝΕΠ- ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Οι παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν από τις αρχές του 2014 από το Ε.Κ. Βόλου, σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του Κύκλου: «Δια Βίου Μάθηση και Συνδικαλιστικό Κίνημα».

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Η αναγκαιότητά του πηγάζει από τις τεράστιες, πλέον, κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες στην περιοχή μας.

Το Ε.Κ. Βόλου, επιδιώκει να αναπτύξει μια πολιτική, που να δίνει ίσες μορφωτικές δυνατότητες και στα παιδιά των χαμηλών οικονομικών εργατικών στρωμάτων, αρνούμενο να αποδεχθεί τις «γκρίζες ζώνες της Εκπαίδευσης», που δημιούργησαν τα μνημόνια, πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης. Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο θα διδάσκουν καθηγητές, ακριβώς κατά τα πρότυπα της ενισχυτικής διδασκαλίας, που πρέπει να παρέχεται στους μαθητές που προετοιμάζονται είτε για να την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε για να ακολουθήσουν άλλες βαθμίδες Τεχνικής Κατεύθυνσης.

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης

και Συμβουλευτικής Εργαζομένων

Ηανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, πολύ σημαντική, υπό τις παρούσες συνθήκες παρατεταμένης κρίσης και αρνητικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους, στοχεύει στην ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.

Σκοπός της είναι η παροχή, αφ’ ενός, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφ’ ετέρου δε, υποστήριξης και διαμεσολάβησης σε εργαζόμενους, γηγενείς και οικονομικούς μετανάστες, για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.

Υλοποίηση Προγραμμάτων

Εκπαίδευσης – Κατάρτισης

Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονται, όπως προαναφέρθηκε, στον Κύκλο: «Δια Βίου Μάθηση και Συνδικαλιστικό Κίνημα». Η υλοποίησή τους θα γίνεται με τη συνεργασία Ε.Κ. Βόλου, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ και στοχεύουν στο να αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι πρόσθετη και χρήσιμη κατάρτιση, πάνω στις ειδικότητές τους, άρα επιπλέον γνωστική εμπειρία και εφόδια, που θα τους βοηθήσουν στην εργασία τους, ενώ είναι σημαντικό ότι όσοι παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα θα έχουν και τη δυνατότητα επιδότησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου