ΤΟΠΙΚΑ

Παιδαγωγικό εργαστήρι

παιδαγωγικό-εργαστήρι-581991

Ξεκίνησε με επιτυχία το παιδαγωγικό εργαστήρι των ενοριών Αγ. Γεωργίου και Αγίων Αποστόλων Αγριάς. Το θέμα το οποίο θα απασχολήσει τις πρώτες συζητήσεις της ομάδας των γονέων και των νέων ζευγαριών είναι ο φόβος. Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό ψυχικό και πνευματικό φαινόμενο που μπορεί να προστατεύσει αλλά μπορεί να καταστρέψει. Τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα ζει κάτω από ένα καθεστώς απειλής και ο φόβος μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται. Τα παιδιά φορτώνονται με τους φόβους μας πάνω από το φορτίο των φυσιολογικών παιδικών φόβων. Οι ενήλικες, νέοι, οικογενειάρχες, ηλικιωμένοι χειραγωγούνται από ανθρώπους, ομάδες και οργανωμένα συμφέροντα που χρησιμοποιούν το φόβο.

«Ο φόβος είναι εχθρός της ελεύθερης σκέψης και πράξης, ο φόβος δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο σύζυγο και τη σύζυγο, ο φόβος διαπαιδαγωγεί τρομαγμένα και αδύναμα παιδιά και εφήβους. Το αντίδοτο στο Φόβο δεν είναι βέβαια ούτε η αποκοτιά ούτε η οργή, ούτε η απελπισία ούτε η περιφρόνηση. Πολλές φορές ακόμα και το θάρρος χωρίς διάκριση και φιλανθρωπία μπορεί να είναι καταστροφικό και να μεγαλώσει το φόβο σε ένα διαρκή φαύλο κύκλο.

Η απάντησή μας περιμένει πάντα αλλά είναι δύσκολη και συχνά μένει γνωστή αλλά απρόσιτη: Η αγάπη έξω βάλλει το φόβο» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Οι πρώτες συναντήσεις του εργαστηρίου θα προσπαθήσουν να ονομάσουν, να περιγράψουν και να κατανοήσουν τους διαφορετικούς φόβους και τους μηχανισμούς παραγωγής τους με σκοπό τη διαχείρισή του και τελικά την κατάργησή του μέσω της αγάπης.

Το παιδαγωγικό εργαστήρι είναι μια ανοιχτή ομάδα που κάθε Πέμπτη βράδυ στις 20.00. μ.μ. συγκεντρώνεται στο πνευματικό κέντρο/παρεκκλήσι Αγίας Παρασκευής πίσω από το ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς. Με τη βοήθεια του παιδαγωγού, αφηγητή και συγγραφέα Δρ. Στέλιου Πελασγού και του πατρός Βαρνάβα η ομάδα θέτει ερωτήματα, ζητά συμβουλές και απαντήσεις, προτείνει βοήθεια για την αρμονικότερη οικογενειακή ζωή. Οι συναντήσεις συνεχίζονται φέτος για τέταρτη χρονιά και εντάσσονται στην πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος για ανανέωση ορισμένων ενοριακών σχολών γονέων με μια περισσότερο συμμετοχική μορφή και λειτουργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου