ΤΟΠΙΚΑ

«Εφόδια» στη συνδικαλιστική δράση

εφόδια-στη-συνδικαλιστική-δράση-582167

Τον πρώτο κύκλο συνδικαλιστικής εκπαίδευσης ολοκλήρωσαν συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων από πρωτοβάθμια σωματεία του Βόλου μέσω των ειδικών προγραμμάτων του ΚΑΝΕΠ και σε συνεργασία με το ΕΚΒ.

Οπως τονίστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο ΕΚΒ, παρουσία 35 συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών από το Βόλο που συμμετείχαν σε αυτά τα ειδικά σεμινάρια, η ανταπόκριση και η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη, ενώ το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή ακριβώς η ευρεία συμμετοχή καταδεικνύει ότι, ολοένα και περισσότερο τα συνδικαλιστικά στελέχη συνειδητοποιούν από μόνα τους την ανάγκη να επιδίδονται από δω και πέρα στο συνδικαλιστικό ρόλο τους με πιο ισχυρά γνωστικά «όπλα και εφόδια».

Στο Βόλο ειδικότερα, με τη συνεργασία ΚΑΝΕΠ – Ε.Κ. Βόλου, υλοποιήθηκαν μέσα στο 2013 τρεις Εκπαιδευτικές Ενότητες Μαθημάτων (δύο Σεμινάρια Εισαγωγής στη Συνδικαλιστική Εκπαίδευση και ένα Σεμινάριο Βασικής Εκπαίδευσης), με στόχο την προετοιμασία των στελεχών, για τα μαθήματα της τρίτης, ανώτερης βαθμίδας, στην Ακαδημία της Εργασίας.

Ολα αυτά τα προγράμματα έχουν στόχο να δημιουργήσουν τις θεμελιακές προϋποθέσεις απόκτησης γνώσεων, για μία πιο αποτελεσματική και γνωστικά «οπλισμένη» συνδικαλιστική παρέμβαση στους χώρους της εργασίας, ακόμη δε και της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «στη νέα εργασιακή «τάξη πραγμάτων», που διαμορφώνει το παγκόσμιο Κεφαλαιοκρατικό σύστημα, η Συνδικαλιστική δράση και παρουσία, επιβάλλεται να αποκτήσουν πιο ισχυρές δομές και πιο αξιόπιστο παρεμβατικό λόγο».

Μάλιστα όπως τόνισε: «προϋπόθεση αυτής της επίτευξης είναι η στελέχωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος με μέλη πλήρως καταρτισμένα, με ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητες τέτοιες, που να τους παρέχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια χειρισμού των ολοένα πιο δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της ανελέητης πλέον επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΚΒ διατύπωσε την άποψη ότι χωρίς αυτήν την αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων, των μελών και των στελεχών του Συνδικαλιστικού Κινήματος στη χώρα μας, η μάχη που θα καλούνταν εφεξής να δώσουν τα Συνδικάτα απέναντι στο Κεφάλαιο και στις δυνάμεις που το αντιπροσωπεύουν, θα ήταν μία μάχη ανισότιμη, ίσως δε ακόμη και αναποτελεσματική για αυτό και όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ συνιστά και τον Στρατηγικό στόχο του όλου Προγράμματος που σημειωτέον με απόφαση των αρμοδίων «αποκεντρώθηκε», δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον κύκλο των μαθημάτων επιμόρφωσης εκτός Αθήνας, και στην υπόλοιπη Περιφέρεια.

Σε ένα σύντομο χαιρετισμό ο γ.γ του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι οι συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συσπειρωθούν στο ΕΚΒ και στα συνδικάτα για να δώσουν τη μάχη ενωμένα για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές.

Εκ μέρους του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν για τις δράσεις του ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ Χρ. Γούλας και ο Νίκος Φωτόπουλος, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, το μισθολογικό κόστος κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου