ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν…διαζύγιο από τη Δημοτική Αρχή

πήρανδιαζύγιο-από-τη-δημοτική-αρχή-567330

Κλείνουμε σήμερα ένα κύκλο που δεν άνοιξε ποτέ. Με αυτή τη φράση οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Νομό Μαγνησίας επισημοποίησαν και δημόσια χθες τη συνεργασία τους με τη σημερινή Δημοτική Αρχή Βόλου που είχαν στηρίξει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2010, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης, στην οδό Αλεξάνδρας, όπου στεγάζονται τα γραφεία τους.

Ανοίγουμε ταυτόχρονα, είπαν οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων κ. Θεολ. Παρδαλίδης και Τάκης Κολώνιας, μία νέα αναζήτηση έκφρασης των κύριων πολιτικών μας επιλογών, μολονότι, δεν έκρυψαν ότι οι θέσεις τους είναι πιο κοντά με την Αριστερά, με τα κόμματα της οποίας, ωστόσο όπως ξεκαθάρισαν, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση και κουβέντα για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ρωτήθηκαν φυσικά για ποιους λόγους αποφάσισαν να πάρουν… διαζύγιο από τη «Δημοκρατική Συμπολιτεία» που διοικεί σήμερα το Δήμο Βόλου.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά τις εκλογές, είπαν οι Κολώνιας και Παρδαλίδης, ελάχιστα από αυτά που προτείναμε δρομολογήθηκαν, παρότι από τότε ως πρόσφατα έχουμε καταθέσει δεκάδες προτάσεις και έχουμε συμμετάσχει σε αμέτρητες συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε φορά μάλιστα διαπιστώναμε, όπως πρόσθεσαν, ότι όχι μόνο δεν υιοθετούνταν οι δικές μας προτάσεις, αλλά η διαχείριση σημαντικών προβλημάτων από το Δήμο στρεφόταν και σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέταμε.

Οι προτεραιότητές τους

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων κάλεσαν να συστρατευτούν μαζί τους όλοι όσοι συμφωνούν με τις πολιτικές τους προτεραιότητες, που, όπως τόνισαν, έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση μίας δυναμικής συμμαχίας πολιτών για την υλοποίηση των παρακάτω πολιτικών:

  1. 1. Την ενεργειακή πολιτική του δήμου. Ο δήμος Βόλου έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ένας ενεργειακά αυτόνομος δήμος με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας, αλλά και παραδοσιακών πηγών με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Είναι άμεσα απαραίτητο ένα συνολικό δημοτικό σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή με πρώτα μέτρα για την εφαρμογή του τη σύσταση ενός γραφείου ενέργειας, τη συνολική εξοικονόμηση και αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς και την εφαρμογή συστημάτων προειδοποιήσεων και άμεσων μέτρων προστασίας για την αέρια ρύπανση.
  2. 2. Την αναπτυξιακή πολιτική του δήμου Βόλου την επόμενη 20ετία με προτεραιότητα στην οικονομία μικρής κλίμακας, που θα πρέπει να στηρίζεται σε ήπιες μορφές αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής, με ενίσχυση των μικρών – οικογενειακών επιχειρήσεων, με προστασία των πολύτιμων φυσικών και πολιτισμικών μνημείων και την προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων.
  3. 3. Την πολιτική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που εξακολουθεί να είναι η ίδια με αυτή των προηγούμενων Αρχών, αναδεικνύοντας και διαιωνίζοντας την κακοδιαχείρισή τους και την υποβάθμισή τους και οδηγώντας στη λεηλασία τους. Είναι άμεση ανάγκη η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των νερών του Πηλίου, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας που θα εξασφαλίζει τόσο τις ανάγκες των ανθρώπων όσο και την περιβαλλοντική ποιότητα ενός τόσο σημαντικού οικοσυστήματος πάνω στο οποίο στηρίζονται και όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
  4. 4. Την πολιτική για τη διαχείριση των αποβλήτων η οποία δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για το σημερινό Δήμο. Η προώθηση των αποκεντρωμένων συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησής των λυμάτων τοπικά, μπορεί να αποτρέψει στο μέλλον τις κινήσεις πανικού όταν παρουσιάζονται προβλήματα και να βάλει τέλος στην αδιαφορία για το περιβαλλοντικό κόστος, ώστε να μην επαναληφθούν απαράδεκτες ενέργειες, όπως η πρόσφατη εναπόθεση στη θάλασσα χιλιάδων τόνων ανεπεξέργαστων λυμάτων.
  5. 5. Η κινητικότητα των πολιτών, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ποδηλάτων και των αυτοκινήτων στην πόλη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Παράλληλα, κρίσιμο είναι να δημιουργηθούν οι χώροι και οι συνθήκες για μια βιώσιμη πόλη. Οι ποδηλατοδρόμοι, για παράδειγμα, δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις, και περισσότερο δημιουργούν προβλήματα παρά λύνουν, ενώ ο καινούριος ποδηλατόδρομος προς Αλυκές κατασκευάζεται στην ίδια λογική, τσιμεντοποιώντας με τοιχίο μεγάλο τμήμα του αιγιαλού και κόβοντας τα δένδρα που υπήρχαν.
  6. 6. Την πολιτική για τον πολιτισμό ενάντια στον παραγοντισμό, την οικογενειοκρατία και τις ειλημμένες προσωπικές αποφάσεις για την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου