ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση συρρικνώνει τα δάση

η-κρίση-συρρικνώνει-τα-δάση-567421

Για εκτόξευση της λαθροϋλοτομίας, στο Ανατολικό Πήλιο κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοxής, τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια το 50% των μόνιμων κατοίκων έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με ξυλολέβητες, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Οπως καταγγέλλουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάτοικοι της περιοχής, σχεδόν καθημερινά παρατηρούν στους αγροτικούς δρόμους του Ανατολικού Πηλίου αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με ξύλα, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για επαγγελματίες πώλησης καυσόξυλων. Την ίδια στιγμή παρατηρούν πως αραιώνουν δασικές εκτάσεις της περιοχής και γι’ αυτό ζητούν να παρθούν σχετικά μέτρα από τους αρμόδιος.

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, από τη Δημοτική Αρχή αναφέρουν πως δεν μπορούν οι ίδιοι να προβούν σε τέτοιου είδους ελέγχους.

Ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απόστολος Σουλδάτος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μάλιστα ο εντοπισμός των λαθροϋλοτόμων είναι ακόμη πιο δύσκολος από τη στιγμή που υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις μέσα σε δασικές.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, καθώς αντιλέγοντας μας απαντάνε “δεν τα έκλεψα τα πήρα από το κτήμα μου”, άσχετα με το εάν κόβονται κλαδιά δέντρων που δεν είναι ιδιοκτησίας τους», δηλώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων του Ανατολικού Πηλίου αντικατέστησε τους λέβητες πετρελαίου με ξυλολέβητες, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Μάλιστα μέσα στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται η αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με ξυλολέβητες τόσο στο Δημαρχείο της Ζαγοράς όσο και στις σχολικές μονάδες του Δήμου.

Στόχος η αξιοποίηση μονάδας για παραγωγή πέλλετ

Τέλος, μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια του Δήμου είναι η αξιοποίηση κλειστής μονάδας ξυλοκάρβουνου στον Κισσό, ώστε να παράγουν πέλλετ. «Το τελευταίο διάστημα γίνονται κουβέντες γύρω από την αξιοποίηση της πρώην μονάδας ξυλοκάρβουνου στον Κισσό, προκειμένου να παράγουμε πέλλετ. Σκεπτόμαστε πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για το δήμο και τους κατοίκους του», καταλήγει ο κ. Σουλδάτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου