ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρισμός ρεμάτων κατά των πλημμυρών

καθαρισμός-ρεμάτων-κατά-των-πλημμυρώ-567409

Με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου προχώρησε χθες στον καθαρισμό των περισσότερων ρεμάτων που υπάρχουν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Συνολικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα καθαριστούν πάνω από 50 ρέματα.

Ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων θα γίνει από φερτά υλικά, όπως κλαδιά, κορμούς δέντρων, αυτοφυή βλάστηση και απορρίμματα, με στόχο την προστασία των περιοχών από τις πλημμύρες. Μάλιστα όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Απόστολος Σουλδάτος, τον περασμένο Οκτώβριο είχαν προχωρήσει ξανά τα συνεργεία του Δήμου σε αντίστοιχους καθαρισμούς, ωστόσο εξαιτίας της υλοτόμησης δέντρων, τα ρέματα «μπλόκαραν» με κλαδιά.

Για τον καθαρισμό των ρεμάτων θα εργαστούν δύο συνεργεία του Δήμου, αποτελούμενα από τέσσερα άτομα.

«Για την αποφυγή πλημμύρων αποφασίσαμε τον καθαρισμό των ρεμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Α. Σουλδάτος, διευκρινίζονταν πως συνολικά στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπάρχουν 100 ρέματα που πρέπει να καθαριστούν, αναφέροντας ότι προς το παρόν θα καθαριστούν συνολικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας 50 ρέματα, με προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται μέσα σε οικισμούς και θεωρούνται επικίνδυνα για πλημμύρες.

Ακόμη έναν λόγος που αποφασίστηκε ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι για να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό πρόσφατα στον Αη-Γιάννη Πηλίου, όπου εξαιτίας υπερχείλισης ρέματος, δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα και διακοπή της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σουλδάτος επισημαίνει: «Κάναμε προσπάθεια να καθαριστούν αρκετά μεγάλες αποστάσεις σε ρέματα και όπου χρειάζεται απλά να γίνει συντήρηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι παραγωγοί από πλημμύρες. Πρέπει να προφυλάξουμε και να κρατάμε ανεμπόδιστη τη ροή των νερών προς τους φυσικούς αποδέκτες. Με τον καθαρισμό των ρεμάτων δεν θα δημιουργούνται προβλήματα, όπως παρατηρήθηκαν πρόσφατα στο ρέμα το Αη-Γιάννη. Πρέπει ωστόσο όλοι μας να προσέχουμε, να κρατάμε τα ρέματα και τα χαντάκια των αγροτεμαχίων καθαρά, για να περιορίζουμε τα προβλήματα».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου