ΤΟΠΙΚΑ

Καμιά περικοπή στον ιδιωτικό τομέα

καμιά-περικοπή-στον-ιδιωτικό-τομέα-851206

Σε «ακριτομυθίες εξωθεσμικών παραγόντων, εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης», απέδωσε, την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, τη φημολογία για επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των περικοπών στον 13ο και τον 14ο μισθό.
Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας» ο κ. Λοβέρδος διέψευσε εκ νέου και κατηγορηματικά ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων αυτών και στον ιδιωτικό τομέα:
«Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία» σημείωσε.
Σύμφωνοι με όσα είπε ο υπουργός, δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής και Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ ο τομεάρχης Απασχόλησης της ΝΔ Γ.Βρούτσης υπογράμμισε ότι μέρος της ευθύνης για την περιρρέουσα φιλολογία έχει και η κυβερνητική πλευρά σε επίπεδο αξιοπιστίας, αφού υπήρξαν αυτοδιαψεύσεις σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε το κυβερνών κόμμα όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στο δημόσιο τομέα παρατηρήθηκε ότι έγιναν περικοπές μέχρι του σημείου καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων.

Στη θέση αυτή συνηγόρησε και ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡIZA Mιχάλης Κριτσωτάκης συμφώνησε ότι «δεν είναι ποιος διαρρέει αυτές τις πληροφορίες, αλλά τι πιστεύει ο κόσμος, αφού τίθεται θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει σήμερα.»

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, συμπλήρωσε ότι θα ήταν καταστροφικές οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τυχόν εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε θα παρουσιαζόταν μία «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όσο είναι δηλαδή η ετήσια συμβολή του δώρου και των επιδομάτων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Κατά τα άλλα, ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο για το θεσμικό καθεστώς στις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα συμπεριληφθεί και διάταξη για το πλέγμα των αυστηρών διοικητικών ποινών που θα ληφθούν σε όσους συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα και σε όσους εκτελούν αυτές τις συνταγές.
Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής στην παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο ΙΚΑ του νέου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, ένα πρόγραμμα που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί στη Λαμία και τη Λάρισα.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι με τη ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτομάτως διακοπή της συνεργασίας είτε του γιατρού που συνταγογραφεί παρανόμως, είτε του φαρμακείου που αποδέχεται τη συνταγή.

Εργασιακές σχέσεις
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το ποσοστό των ελαστικώς απασχολουμένων είναι 5,8% επισήμως, ποσοστό που αυξάνεται όμως στο χώρο της «μαύρης» εργασίας.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κανόνες για την «ενοικίαση» εργαζομένων, τα «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση, τη διαθεσιμότητα και την εργασία το Σάββατο.
Υπέρ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου δήλωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρεντάρη-Τέντε. Αντιθέτως. από τη ΝΔ ο Γιώργος Κοντογιάννης μίλησε για «καλές προθέσεις που όμως δεν συνιστούν διαρθρωτικές τομές, αλλά οριακές αλλαγές-μπαλώματα».
Διαφωνία εξέφρασε από το ΚΚΕ η Σοφία Καλαντίδου, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, εκτιμώντας ότι θωρακίζει τις ευέλικτες μορφές εργασίας ευνοώντας μόνο τους εργοδότες.
Αντιθέτως, σύμφωνος με κάποιες επιφυλάξεις, δήλωσε για το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
Ψευδεπίγραφο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Μιχάλης Κριτσωτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είπε, νομιμοποιούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας μέσα σε ένα κλίμα καταστροφολογίας που διοχετεύει η κυβερνητική πλευρά και εκμεταλλεύονται οι εργοδότες.

Ο κ. Κουτρουμάνης γνωστοποίησε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερα η συνταξιοδότηση.

Ακόμη θα προβλέπεται οριστικοποίηση της αναπηρίας άνω του 80% ώστε να μη ταλαιπωρούνται με επανεξετάσεις βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.
Δεν τίθεται θέμα τονίζει ο ΣΕΒ
«Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στη χώρα μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, εμείς το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε», τόνισε, σε δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
«Κινητοποιήσεις, αναταραχές και βιαιότητες», πρόσθεσε, «υποκινούνται από εκείνους που για δικό τους όφελος θέλουν να συντηρήσουν τις παθογένειες που έκαναν την Ελλάδα ζητιάνο στις διεθνείς αγορές».
«Ευτυχώς, υπάρχει η Ελλάδα που μοχθεί, δημιουργεί και παράγει με την αξία της, που δεν χωρά στα κρατικά επιδόματα και τις κομματικές αργομισθίες. Αυτή η Ελλάδα δίνει ελπίδα σε όλους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμα ότι πρώτες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης και φροντίζουν να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και τις θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα περικοπής του 14ου μισθού, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε: «Η απάντηση που σας έδωσα ήταν σαφής».
Σημειώνεται ότι ανάλογες δηλώσεις για τον 14ο μισθό έχουν κάνει οι πρόεδροι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Ελλάδας.

Αντιδράσεις
«Ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Όσο για τον 14ο μισθό, ο ΣΕΒ «ξεχνάει» ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δεν γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα.»

«Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό, την παραμονή μιας γενικής απεργίας, από τον ΣΕΒ παρά να την χτυπήσει και να τη διαβάλει. Όμως ξεπέρασε σε προκλητικότητα και τον εαυτό του. Αυτή η πολιτική είναι που φέρνει στο χείλος της χρεοκοπίας τη χώρα. Αλλά τώρα είναι και αυτή που, μαζί με τα τελευταία βάναυσα μέτρα, βγάζει και τον κόσμο στο δρόμο. Αυτό δίνει και την ελπίδα» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου