ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματικά τα Κέντρα Υγείας στις Β. Σποράδες

προβληματικά-τα-κέντρα-υγείας-στις-β-σ-851206

Την… αιμορραγία των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων ειδικά στη στελέχωση των ασθενοφόρων ήρθε να καταδείξει το στυγερό έγκλημα που έγινε στη Σκιάθο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το Κ.Υ. Σκιάθου αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις οδηγούς για δύο ασθενοφόρα, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου αλλά και των ασθενών ολόκληρου του νησιού όλο το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο οργανισμός του Κέντρου προβλέπει τέσσερις θέσεις οδηγών, ουσιαστικά παραμένει κενή μια θέση, ενώ σύμφωνα με τις ανάγκες που καταγράφονται κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν οκτώ για να καλύπτονται σωστά όλες οι βάρδιες.
Το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου διαθέτει επίσης τρεις οδηγούς για δύο ασθενοφόρα. Μάλιστα από τους τρεις οδηγούς ο ένας βρίσκεται σε τρίμηνη άδεια, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό ορθοπαιδικό πρόβλημα. Οι υπηρεσίες λοιπόν των ασθενοφόρων στην Σκόπελο εξυπηρετούνται από δύο οδηγούς, χωρίς κανένας από αυτούς στη βάρδια του να συνοδεύεται από δεύτερο άτομο συνοδό-νοσηλευτή.
Το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, το οποίο διαθέτει ένα ασθενοφόρο, διαθέτει και μόλις έναν οδηγό για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ολόκληρο το χρόνο.
Η δολοφονία της 58χρονης γυναίκας στη Σκιάθο από το νεαρό Αφγανό έφερε στην επιφάνεια ακόμα εντονότερο το πρόβλημα, καθώς ο τραυματισμένος σύζυγος και η τραυματισμένη κόρη της αποθανούσας, ενώ αιμορραγούσαν και έπρεπε να μεταφερθούν στο Κ.Υ., τελικά αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ΙΧ και να μεταφερθούν αβοήθητοι με δικά τους οχήματα στο Κέντρο Υγείας, αφού η βάρδια οδηγού ασθενοφόρου ελλείψει προσωπικού ήταν εκείνη την ώρα κενή.
Εν τω μεταξύ η πρόταση για αλλαγή των οργανισμών των Κ.Υ. των νησιών που κατέθεσε από το 2008 το σωματείο εργαζομένων στα Κ.Υ. της Μαγνησίας σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρειας της Θεσσαλίας, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός των θέσεων που πραγματικά χρειάζονται, παραμένει στα συρτάρια κάποιου υπουργείου, επεσήμανε χθες ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεωνίδας Αναστασίου.
Παράλληλα εκτός από τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις παρατηρείται και καθυστέρηση στην πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών.
Πάντως μόλις χθες ο κ. Αναστασίου απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού το πρόβλημα παρατηρείται και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, ωστόσο το ΕΚΑΒ καλύπτει ορισμένες δυσλειτουργίες.
Τέλος ο σύλλογος εργαζομένων στα Κ.Υ. σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε διαμορφώσει και πρόταση για αναμόρφωση των οργανισμών των Κ.Υ., γιατί διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν θέσεις «άχρηστες».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου