ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογές – αγκάθια για τον Αντ. Σαμαρά

επιλογές-αγκάθια-για-τον-αντ-σαμαρά-851206

Σε κύκλο εσωστρέφειας και αναζητήσεων με ορίζοντα το συνέδριο του Ιουνίου εισέρχεται η ΝΔ ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς που την Τετάρτη συναντάται με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ρητορεία περί συναίνεσης και στην σκληρή αντιπολίτευση.
Η τακτική απέναντι στην κυβέρνηση επηρεάζεται από τις διεργασίες στη ΝΔ με αιχμή την «αυτοκάθαρση», τις κινήσεις αυτονόμησης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και την συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος.
Η πιθανή αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη δίνει άλλοθι στον κ. Σαμαρά να καλύπτει τον κ. Καραμανλή και να αποφεύγει την ουσιαστική αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του κόμματος που θα του επέτρεπε να είναι περισσότερο συναινετικός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος προκαλούν οι φήμες ότι είναι θέμα χρόνου πότε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα κάνει την κίνησή της και ότι έχει ήδη κάνει συζητήσεις με πρόσωπα που θα την ακολουθήσουν. Έτσι ο κ. Κώστας Γκιουλέκας λέει ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει πάρει τις αποφάσεις της ενώ ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει φόβος για όποιον βγει από το μαντρί». Ο αδελφός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «η συζήτηση περί διαγραφών είναι εκτός τόπου και χρόνου». Η όποια κίνηση της κ. Μπακογιάννη θα είναι συνάρτηση της πολιτικής συγκυρίας και κυρίως των δυσμενών εξελίξεων που θα ανοίξει το υψηλό κόστος δανεισμού, η πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ και τα σενάρια κυβερνήσεων ευρύτερης συναίνεσης.
Η αποστροφή του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν έχουν θέση» επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση για το ποιους εννοεί ο πρόεδρος και αν θα τους κατονομάσει. Πάντως τα πρόσωπα στα οποία στρέφονται η προσοχή και που είχαν εμπλακεί δικαίως ή αδίκως σε δύσοσμες υποθέσεις δηλώνουν ότι η αυτοκάθαρση δεν τους αφορά. Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης για παράδειγμα λέει ότι δεν φεύγει από το κόμμα και μάλιστα συμφωνεί με την αυτοκάθαρση που κατά την άποψή του αφορά άλλους. Παρομοίως και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος προ διμήνου είχε εκφράσει εμπράκτως την πρόθεση να επιστρέψει στα κομματικά πράγματα. Ο κ. Τσιτουρίδης υποστηρίζει ότι κακώς κόπηκε και από τα προηγούμενα ψηφοδέλτια «ελέω Σουφλιά» ενώ έχει συναντηθεί δύο φορές με τον κ. Σαμαρά. Την πρόθεση του να επιστρέψει στην Βουλή έχει εκδηλώσει και ο κ. Πέτρος Δούκας. Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει το ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς θα περιοριστεί σε πρόσωπα που ούτως ή άλλως έχουν καεί και αποδοκιμαστεί από τη κοινωνία ή αν θα προχωρήσει σε βουλευτές και κομματικά στελέχη που προκαλούν την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών.
Παράλληλα διχάζει τη ΝΔ η συζήτηση ότι η συνολική αναδιάρθρωση περιλαμβάνει ακόμη και την αλλαγή ονόματος. Το θέμα έχει ανοίξει με επανειλημμένες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην αρχή ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Ρηγίλλης το υποβάθμισε αλλά ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε και το έβαλε στην ατζέντα των προσυνεδριακών διαδικασιών. Έτσι ο κ. Μαρκόπουλος δηλώνει ότι ναι μεν όλα συζητιούνται όμως το όνομα της ΝΔ φέρει το βάρος της ιστορίας και δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Άλλα στελέχη πάλι λένε ότι αν ο κ. Σαμαράς θέλει να επανιδρύσει την κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει να διαρρήξει τις σχέσεις με τον καραμανλισμό και να αλλάξει και το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου