ΤΟΠΙΚΑ

Λύθηκε το θέμα των βοσκότοπων

λύθηκε-το-θέμα-των-βοσκότοπων-538387

Αίσιο αποτέλεσμα είχε τελικά το θέμα των κτηνοτρόφων της περιοχής του Αλμυρού που αφορούσε τους ελλειμματικούς βοσκότοπους, μετά από παρέμβαση του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα χθες ο κ. Πρίντζος ενημέρωσε ότι μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, όπως και με τον Γ. Γραμματέα κ. Μόσχο Κορασίδη, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο, εκτιμά ότι τακτοποιήθηκε το θέμα των κτηνοτρόφων της περιοχής του Αλμυρού που αφορούσε τους ελλειμματικούς βοσκότοπους. Θέμα το οποίο είχε θέσει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των παραγωγών.

Ο κ. Πρίντζος προκειμένου να μην χαθεί μέρος των ζωογόνων για τον κλάδο επιδοτήσεων, πρότεινε στον Υπουργό περιοχές της Μαγνησίας που παρουσιάζουν πλεόνασμα βοσκοτόπων όπως (Δήμος Βόλου και Δήμος Ρήγα Φεραίου), να «μεταφέρουν» μηχανογραφικά τους βοσκότοπους σε περιοχές που παρουσιάζουν έλλειψη, όπως η περιοχή του Αλμυρού, πρόταση την οποία αποδέχτηκε οριστικά το υπουργείο.

Πριμοδοτούμενο προϊόν

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ενημέρωσε τα μέλη της, ότι αφού εκτιμηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2013, θα ανακοινώσει στον αγροτικό κόσμο το προϊόν το οποίο θα πριμοδοτηθεί.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος δήλωσε: «Απεφασίσθη λοιπόν να δοθεί στο καλαμπόκι συμπληρωματική τιμή 2 λεπτών στους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους στην ΕΑΣ Βόλου, καθόσον φέτος η τιμή αυτού του προϊόντος ήταν πολύ χαμηλή. Ως γνωστό για το προϊόν αυτό είχαν δοθεί 15 λεπτά και με τα επιπλέον 2 λεπτά το κιλό, η τελική τιμή στο καλαμπόκι διαμορφώνεται στα 17 λεπτά. Η συμπληρωματική αυτή τιμή στους παραγωγούς θα καταβληθεί στο τέλος του μηνός. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συμπληρωματική τιμή των 2 λεπτών δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί η τιμή που θα προμηθευτούν καλαμπόκι οι κτηνοτρόφοι.

Επίσης ελήφθη η απόφαση να δοθούν επιπλέον 2 λεπτά στην ήδη ισχύουσα τιμή του πρόβειου γάλακτος από την 1 Δεκεμβρίου 2013.

Θετικές αποφάσεις ελήφθησαν και για τους εργαζομένους της Ενωσης. Αποφασίστηκε να δοθούν στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Βόλου επιπλέον του μισθού τους, 500 ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα 200 ευρώ και σύντομα θα δοθούν τα υπόλοιπα. Η τιμή των 2 λεπτών δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί η τιμή που θα προμηθευτούν καλαμπόκι οι κτηνοτρόφοι. Ακόμη ελήφθη απόφαση για να δοθούν επιπλέον 2 λεπτά στην ήδη ισχύουσα τιμή του πρόβειου γάλακτος από την 1 Δεκεμβρίου 2013».

Ο κ. Πρίντζος συναντήθηκε επίσης με τη Διοίκηση της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου εκ μέρους της Τράπεζας, καθώς και το θέμα του ΟΣΔΕ.

Επίσης συζητήθηκε διεξοδικά με τη Διοίκηση της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η πρόταση της ΕΑΣ Βόλου για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Λάρισας που αφορούν εκκοκιστήρια, αποθηκευτικού χώρους, σιλό κ.τ.λ.

Οπως διευκρίνισε οκ. Πρίντζος, ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και υπήρξε συμφωνία για επίλυση στο μέτρο του δυνατού των πιο πάνω θεμάτων.

Τέλος, υπήρξε συνάντηση και με τον πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Καραμίχα, όπου συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΟΣΔΕ, καθώς και άλλων θεμάτων που αφορούν τους αγρότες.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου