ΤΟΠΙΚΑ

Αλληλεγγύη μεταξύ απόρων

αλληλεγγύη-μεταξύ-απόρων-538349

Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς συμπολίτες με πολύ περιορισμένες ή πολύ μικρές οικονομικές δυνατότητες, σπεύδουν να ενισχύσουν άλλους άπορους και αναξιοπαθούσες οικογένειες.

Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από κάθε κατεύθυνση της περιοχής μας, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το οποίο μεταφράζεται σε δεκάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεκάδες συμπολίτες, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε ανθηρή οικονομική κατάσταση, επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους υπευθύνους της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ζητώντας διακριτικά, τα ονόματα απόρων συμπολιτών, προκειμένου να τους συνδράμουν με τρόφιμα, ρούχα, χρήματα. Η κ. Μπαρμπουδάκη κάνει λόγο για «ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης, το οποίο είναι πρωτοφανές και ενισχύεται ακόμη περισσότερο ενόψει των εορτών», προσθέτοντας παράλληλα ότι: «πολλοί αναζητούν άπορα παιδάκια, προκειμένου να τους προσφέρουν παιχνίδια για τις γιορτές».

Είναι προφανές ότι ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι ατομικές πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ είναι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι οικογένειες με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, αλλά και παρέες φίλων, προσφέρουν με συγκινητική γενναιοδωρία, το υστέρημά τους σε άλλους συμπολίτες τους, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Πρόκειται για συμπολίτες οι οποίοι δεν είναι εύποροι, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είναι και οι ίδιοι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά έχουν την πρόθεση να προσφέρουν βοήθεια, εκτιμώντας ότι άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τους ίδιους. Είναι άνθρωποι που προσφέρουν διακριτικά διάφορα είδη και παράλληλα μας ζητούν να τους πληροφορήσουμε ποιες οικογένειες, που διαθέτουν μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου να τις βοηθήσουν», επισημαίνει η κ. Μπαρμπουδάκη.

Οικογένειες στηρίζουν ουσιαστικά άλλες οικογένειες, προσφέροντας κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση το υστέρημά τους, ενώ είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο που εμφανίστηκε τα τελευταία κυρίως χρόνια, γίνεται ακόμη πιο έντονο φέτος. Κάθε οικογένεια προσφέρει χέρι βοηθείας σε δύο τουλάχιστον αναξιοπαθούντες συμπολίτες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για τους ίδιους και τα παιδιά τους. «Εχουμε συγκινηθεί πολύ από την πολύ μεγάλη προσφορά αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από ανθρώπους μέσης οικονομικής κατάστασης, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν άλλους συνανθρώπους τους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη ένδυα» επισημαίνει η κ. Μπαρμπουδάκη.

Χαρακτηριστικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις άποροι συμπολίτες, μοιράζονται με μεγάλη προθυμία ένα πιάτο φαγητό ή λίγα τρόφιμα, με ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη οικονομική κατάσταση. Ανθρωποι ηλικιωμένοι, μοναχικοί, οικογένειες, μικρά παιδιά, γίνονται αποδέκτες του ενδιαφέροντος και της φροντίδας συμπολιτών, οι οποίοι ανώνυμα και διακριτικά, προσφέρουν τον οβολό της αγάπης τους, αναζητώντας παράλληλα κι άλλες άπορες οικογένειες, προκειμένου να τις ενισχύσουν. Το παραπάνω φαινόμενο εντείνεται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι γιορτές και είναι ενδεικτικό της πολύ μεγάλης ευαισθησίας, που χαρακτηρίζει την τοπική κοινωνία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου