ΤΟΠΙΚΑ

«Για το νησί μου μπορώ να φτάσω και στα άκρα!»

για-το-νησί-μου-μπορώ-να-φτάσω-και-στα-516041

Οι Βόρειες Σποράδες και η εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο στάθηκαν αφορμή για να ξεσπάσει την προηγούμενη εβδομάδα «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ του δημάρχου Σκιάθου Νίκου Πλωμαρίτη και του Νομάρχη Μαγνησίας Α. Παπατόλια. Σήμερα που τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί ο δήμαρχος Σκιάθου «παραδέχεται τα λάθη του αυθορμητισμού του Καράμπελα» και ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας για την εκπροσώπηση των νησιών θα συνεχιστεί έως ότου η κεντρική διακυβέρνηση αποδώσει στις Βόρειες Σποράδες ό,τι τους πρέπει. Ο Νίκος Πλωμαρίτης βρίσκεται στο τιμόνι του δημαρχιακού θώκου από το 2004 και δηλώνει παρών και για τη νέα τετραετία. Στόχος του η Σκιάθος να γίνει τόσο τουριστικά ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να μην την αγγίζει καμία κρίση. «Θέλουμε να καταστήσουμε τη Σκιάθο και τους Σκιαθίτες οικονομικά ισχυρούς και ευημερείς. Πλέον θα στηρίξουμε και τον πρωτογενή τομέα και όσοι επιχειρήσουν να δράσουν στο νησί θα βρουν ένα δήμο οργανωμένο και ισχυρό, που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες» δηλώνει ο δήμαρχος Σκιάθου.
 
 
 Η σύγκρουση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιφερειακή ενότητα προέκυψε από την ανάγκη για καλύτερη εκπροσώπηση των νησιών ή κυριάρχησε η λογική «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»;
Ως Δήμαρχος καθήκον μου είναι να διεκδικώ τα καλύτερα για τον τόπο μου, για αυτό το λόγο με εξέλεξαν οι συμπολίτες μου. Από τη πρώτη στιγμή που μελέτησα το ΜΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ παρατήρησα μία αδικία. Οι Β. Σποράδες έμεναν ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση στη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ταφόπλακα για το μέλλον των Σποράδων. Δεν είναι θέμα σύγκρουσης αλλά διεκδίκησης. Για το νησί μου μπορώ να φτάσω στα άκρα προκειμένου να μην αδικηθεί και να έχει την εκπροσώπηση που του αρμόζει και δικαιούται.
 Η συγκεκριμένη κόντρα ορισμένες φορές έφτασε στα άκρα. Μετανιώνετε για το ηλεκτρονικό μήνυμα που στείλατε στο Νομάρχη Μαγνησίας;
Με ξέρετε καλά τώρα εδώ και χρόνια. Είμαι ο Νικόλαος Πλωμαρίτης, Δήμαρχος Σκιάθου. Όμως υπάρχει και ο Καράμπελας, ο Σκιαθίτης, ο παρορμητικός, ο αληθινός. Έτσι ένιωσα εκείνη τη στιγμή και έτσι έπραξα. Σίγουρα δεν ήταν σωστό απέναντι στο θεσμό του νομάρχη, απέναντι στον άνθρωπο Παπατόλια. Δεν φοβάμαι να το παραδέχομαι όταν κάνω λάθη, αλλά καμιά φορά όταν νιώθουμε να μας πνίγει το δίκιο αντιδράμε κάπως υπερβολικά. Η παρεξήγηση με το Νομάρχη έχει λήξει και δεν φοβάμαι να παραδέχομαι καθόλου τα λάθη της παρόρμησης του Καράμπελα.
 Πώς απαντάτε στο επιχείρημα του Υπουργείου Εσωτερικών ότι ο πληθυσμός των νησιών των Βορείων Σποράδων δεν επαρκεί για να υπάρχει ένας αντιπεριφερειάρχης και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι;
Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η Δημοκρατία δεν είναι για τους πολλούς αλλά και για τους λίγους. Ακόμα επιχειρηματολογώντας έχουμε πει ότι η πληθυσμιακή αναλογία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (του Αργοσαρωνικού που έχει Αντιπεριφερειάρχη και 2 περιφερειακούς συμβούλους) προς τη Περιφέρεια Αττικής είναι ακριβώς η ίδια με τη πληθυσμιακή αναλογία της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων προς τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλαδή 1,8%. Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε και την περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας που αριθμεί 20.000 κατοίκους και εμείς αριθμούμε 15.000 κατοίκους. Είναι φανερό ότι το ΥΠΕΣ δεν αντιμετώπισε μέχρι σήμερα τις Σποράδες όπως θα έπρεπε.
 Αν τελικά παραμείνει ένας περιφερειακός σύμβουλος, θα ζητήσετε να είναι εντεταλμένος και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες;
Δεν πρόκειται να παραμείνει ένας περιφερειακός σύμβουλος. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τον αγώνα μας και θα μας αποδώσουν αυτά που δικαιούμαστε.
Φέτος η Σκιάθος στέκεται με αξιώσεις στον τουριστικό χάρτη της χώρας σε σχέση με άλλα νησιά που έχουν σημαντικές απώλειες στο τουριστικό προϊόν. Πού οφείλεται αυτή η προσέλκυση κόσμου στο νησί;
Η Σκιάθος στέκεται με αξιώσεις όχι μόνο απέναντι στα άλλα νησιά αλλά και απέναντι στα περσινά δεδομένα της Σκιάθου. Από το 2004 που ανέλαβα εγώ και η ομάδα μου κάνουμε ένα τεράστιο αγώνα τόσο για τη τουριστική προβολή του νησιού όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους επισκέπτες μας. Αυτά πλέον αποδίδουν καρπούς και η Σκιάθος μας βρίσκεται στη κορυφή της τουριστικής πυραμίδας. Δεν σταματάμε όμως εδώ, θα συνεχίσουμε των αγώνα μας έτσι ώστε να επιμηκύνουμε τη τουριστική περίοδο.
Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό «Νέα Μύκονος» που δίνουν μερικοί στη Σκιάθο;
Η Σκιάθος δεν είναι η νέα Μύκονος. Η Σκιάθος είναι μοναδική (όπως και ο κάθε τόπος). Τα τελευταία χρόνια όμως αναδεικνύεται όπως πρέπει και προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι ομορφιές της. Το χαρακτηρισμό Νέα Μύκονος τον δίνουν κάποιοι λόγο της νυχτερινής ζωής και των διασημοτήτων που επισκέπτονται στο νησί. Χρόνια τα έχει αυτά η Σκιάθος απλά τώρα προβάλλονται. Η Σκιάθος δεν είναι μόνο νύχτα, θάλασσα και ήλιος. Είναι ένας θησαυρός χρωμάτων, αρωμάτων, ιστορίας, πολιτισμού, πολιτιστικών δρώμενων και πολλά άλλα και για αυτό υπερέχει.
 Ποια έργα υποδομής και ποιοι παράγοντες γενικότερα έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλά και διατήρηση του τουρισμού στην Σκιάθο;
Το νέο οδικό δίκτυο, οι νέες δεξαμενές νερού, οι αναβάθμιση των παραλιών μας, η καθαριότητα του νησιού, το ειδικό γραφείο τουρισμού του Δήμου, η διάνοιξη και ανάδειξη των μονοπατιών (197 ολόκληρα χιλιόμετρα φανταστικών μονοπατιών), η ανάδειξη του κάστρου και τόσα άλλα που μπορεί να ζήσει κανείς στο νησί μας.
 Ποιες υποδομές λείπουν από το νησί;
Λιμάνι, αεροδρόμιο, κλειστό γυμναστήριο, δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, προσβάσεις παραλιών, διοικητήριο.
 Θεωρείτε αναγκαία την επέκταση του αεροδρομίου και πού οφείλετε η καθυστέρηση;
Το αεροδρόμιο πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθεί. Τόσο ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης όσο και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων. Είναι πολύ μικρό για τα τουριστικά δεδομένα της Σκιάθου. Η όποια καθυστέρηση οφείλετε αποκλειστικά και μόνο στην ΥΠΑ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλά πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία που έχουμε τώρα θα υλοποιηθεί σύντομα η αυτή φάση που είναι σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και η επόμενη.
 Είναι γνωστό πως θα είστε και πάλι υποψήφιος. Τι καινούργιο έχετε να προτείνετε για την επόμενη 4ετία;
Εγώ και η ομάδα μου θέλουμε να πραγματοποιηθούν όλες οι υποδομές που λείπουν από το νησί και τις οποίες σας ανέφερα παραπάνω. Θέλουμε να καταστήσουμε τη Σκιάθο και τους Σκιαθίτες οικονομικά ισχυρούς και ευημερείς. Κακά τα ψέματα, ασχολούμαστε όλοι με τον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό. Η Σκιάθος πρέπει να γίνει και θα γίνει τόσο τουριστικά ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να μην την αγγίζει καμία κρίση. Πλέον θα στηρίξουμε και τον πρωτογενή τομέα και όσοι επιχειρήσουν να δράσουν στο νησί θα βρουν ένα δήμο οργανωμένο και ισχυρό που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
Ο Συνδυασμός σας θα έχει τον ίδιο πυρήνα ή θα υπάρξει ανανέωση;
Ο συνδυασμός μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αναπτύσσεται. Φυσιολογικό και θεμιτό είναι να υπάρξει ανανέωση Ο πυρήνας είναι ένας: δουλειά, αγάπη για το νησί και πρόοδος. Όσοι ενστερνίζονται τις απόψεις αυτές ανήκουν στον πυρήνα μας.
 Θα διεκδικήσετε το κομματικό χρίσμα;
Ποτέ δεν το διεκδίκησα και ποτέ δεν θα διεκδικήσω το κομματικό χρίσμα. Η πρόοδος της Σκιάθου δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Άλλωστε η Σκιάθος είναι μοναδική γιατί είναι πολυαρώματη και πολυχρώματη.
 Οι καθημερινές σχέσεις του δημάρχου με τους νησιώτες με λίγες λέξεις…
Είναι σχέσεις αγάπης, αλληλοεκτίμησης, αδερφικές. Είναι δυστυχώς τόσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νησιώτες που πρέπει να είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι για να επιβιώσουμε στο Αιγαίο.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου