ΤΟΠΙΚΑ

Αιμοβόρο sms του δημάρχου Σκιάθου κατά του Νομάρχη

αιμοβόρο-sms-του-δημάρχου-σκιάθου-κατά-τ-497508

«Αυτές τις ημέρες μπαίνει η ταφόπλακα των Σποράδων από το νομάρχη. Από έναν άνθρωπο που πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε να τον βγάλουμε. Λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι. Σώστε την κατάσταση… Το αίμα από το έγκλημα που γίνεται κατά των νησιών θα πνίξει όλη την περιοχή. Στα χέρια σας είναι να σταματήσει αυτή η αιμορραγία που προκλήθηκε από τον αρχηγό της ΝΑΜ.».

Είναι το περιεχόμενο του sms, που έστειλε ομαδικά χθες το πρωί ο δήμαρχος Σκιάθου Ν. Πλωμαρίτης σε δημότες του νησιού, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Μεταξύ των αποδεκτών του γραπτού μηνύματος ο νομάρχης Μαγνησίας…

Άμεση, ακαριαία και σκληρή ήταν η απάντηση του Απ. Παπατόλια, ο οποίος μιλώντας για καθαρή περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης προανήγγειλε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς. «Να κάνει ότι θέλει», ήταν η αντίδραση του κ. Πλωμαρίτη.

«Θα κληθεί να λογοδοτήσει για αυτές τις αθλιότητες. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης και πολιτικής δεοντολογίας. Δεν πρόκειται να τον καλύψει το θέμα της ευήθειας», δήλωσε ο νομάρχης.

Ο ίδιος μίλησε για «άθλιες πρακτικές, που υπερβαίνουν κάθε όριο πολιτικής και ανθρώπινης δεοντολογίας και γυρνούν σε έναν μεσαίωνα πολιτικών ηθών που γίνεται με προφανή ιδιοτελή στόχευση την αδίστακτη και χωρίς αρχές άγρα ψήφων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών».

Οι πολίτες της Σκιάθου, πρόσθεσε ο κ. Παπατόλιας, «οφείλουν να τιμωρήσουν τον ανερμάτιστο λαϊκισμό στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και να δώσουν ένα τέλος στον πολιτικό παραλογισμό που προωθούν ορισμένοι σε βάρος των ίδιων των συμφερόντων των νησιών».

«Με όλο το σεβασμό στο θεσμό που υπηρετεί, αλλά απαντώντας στο πρόσωπο, να κάνει τη μήνυση, να κάνει ότι θέλει. Αλλά θα πρέπει να αναλογιστεί τι θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων που παλεύουν σε μία δίνη που την άνοιξε ο ίδιος ο Απόστολος Παπατόλιας με το ψευδές ανυπόστατο και γεμάτο εμπαιγμό δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στις 22 Ιουλίου», ήταν η απάντηση του δημάρχου Σκιάθου.

Αντιπεριφερειάρχης; Αποκλείεται…

Χθες το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, με τον υπουργό Εσωτερικών Ι. Ραγκούση να απαντά ότι πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν οι Σποράδες ως νησιά με τον Καλλικράτη.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα ήταν λάθος να μη θεωρηθεί περιφερειακή ενότητα τα νησιά και να εκλέγουν τους δικούς τους περιφερειακούς συμβούλους, γι’ αυτό και υιοθετήθηκε άμεσα η πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση αντί να ακουστούν δηλώσεις ικανοποίησης για τα θεσμικά βήματα που γίνονται πρώτη φορά για τα νησιά των Σποράδων, ακούστηκαν απειλές περί κατάληψης του υπουργείου.

Το αίτημα για εκ των προτέρων και ex officio αντιπεριφερειάρχη των νησιών δεν μπορεί καν, όπως είπε, να συζητηθεί ούτε συνταγματικά, ούτε με βάση την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, ούτε με βάση τα υπόλοιπα δεδομένα της χώρας.

«Δικό τους αντιπεριφερειάρχη δεν μπορούν να έχουν. Εκείνο που μπορούν να έχουν –και αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης του υποψήφιου περιφερειάρχη και του υποψήφιου συνδυασμού- είναι κάποιος από τους αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν να είναι από τις Σποράδες. Πρόκειται, όμως, για πολιτικό θέμα και πολιτικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους υποψηφίους εκεί. Η πολιτεία να θεσπίσει αντιπεριφερειάρχη για τις Σποράδες αποκλείεται», είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Πρόκειται περί τρέλας»

Στον απόηχο δε της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, ο Απ. Παπατόλιας, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, δήλωσε ότι οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράστηκαν από τη μειοψηφία διακρίνονται από απόλυτη σύγχυση.

«Η παράταξη του κ. Πρίντζου και ο ίδιος προσωπικά, αφού καθυστερημένα αντιλήφθηκαν το θέμα, στη συνέχεια αντέδρασαν και υιοθέτησαν το θέμα, υιοθετώντας λαϊκίστικες απόψεις», ανέφερε και παρέπεμψε στην απόλυτη ικανοποίηση που εξέφρασε για την ελάχιστη εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο των Σποράδων ο πολιτικός φορέας της ΝΔ και ο βουλευτής Θαν. Νάκος.

Για την παράταξη της ΝΑΣ και τον πολιτικό της φορέας, το ΚΚΕ, ανέφερε τη γνωστή θέση τους συνολικά κατά του Καλλικράτη, που έρχεται σε αντίθεση με την τωρινή θέση τους να ζητούν αντιπεριφερειάρχη στα νησιά.

«Πρόκειται περί τρέλας», είπε ο κ. Παπατόλιας. «Τελικά τι τους ενώνει όλους αυτούς; Τους ενώνει ο λαϊκισμός και η αντιμεταρρυθμιστική λογική, διότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική των περιφερειακών φέουδων.»

Υπενθύμισε ότι για τη διακριτή συμμετοχή των Σποράδων υπήρξε συντονισμός της ΝΑΜ, των βουλευτών και των φορέων των νησιών, ενώ ο δήμαρχος Σκιάθου που αρχικά συμφώνησε, τώρα προς άγρα ψήφων, προβάλει διαφορετική λογική που ανατρέπει τον Καλλικράτη.

«Δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το νόμο, ο οποίος δεν προβλέπει την εκλογή αντιπεριφερειάρχη σε περιοχές έως 7.000 κατοίκους. Εμείς είπαμε κάθε νησί να έχει και δήμο. Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τις αρμοδιότητές τους οι δήμοι. Με τα χέρια τους βγάζουν τα μάτια τους, με πρωτοστάτη τον δήμαρχο Σκιάθου προς άγρα ψήφων», πρόσθεσε.

Πικρία Ν. Πλωμαρίτη

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκιάθου σχολιάζοντας την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους «δεν εντόπισαν ή δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος και το πόσο αναγκαίο είναι να υπάρξει τελικά αντιπεριφερειάρχης».

Όπως επισημαίνει είναι λογικό ένας τόσο σημαντικός νόμος, όπως είναι ο «Καλλικράτης», που αλλάζει ολόκληρη τη διοικητική δομή της χώρας, να έχει παραλείψεις και ατέλειες, ωστόσο «καλό είναι να προσπαθούμε όλοι μας να διορθώνονται τυχόν παραλείψεις».

Θαν. Νάκος: Δύο μέτρα

Μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος δήλωσε:

«Δυστυχώς, παρά την πίεση που δέχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να εφαρμόσει την ρύθμιση που έχει θεσπίσει για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και για τις Βόρειες Σποράδες, ώστε αυτές αφενός να εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο με τρεις συμβούλους και αφετέρου να εκλέγουν αντιπεριφερειάρχη, αυτός αρνήθηκε να τροποποιήσει το νόμο.

Έχουμε λοιπόν την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών από την κυβέρνηση που αλλιώς μετράει την Αττική και αλλιώς την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ισχυρίζεται ότι συμπεριφέρεται με δικαιοσύνη και ισονομία. Προφανώς στα λόγια και όχι στα έργα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου