ΤΟΠΙΚΑ

Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες από τη ΔΕΗ

ρύθμιση-για-τις-ληξιπρόθεσμες-από-τη-δ-509606

Ζητούν οι αγρότες που κάνουν λόγο για τσουχτερά τιμολόγια

Θηλιά στο λαιμό για εκατοντάδες αγρότες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ. Σε απόγνωση αγρότες και παραγωγοί σε μία περίοδο που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με τις τιμές σε βαμβάκι και σιτηρά να είναι σε καθοδική πορεία. Οι αγρότες ζητούν να ενταχθούν σε μία ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να μπορούν να εξοφλήσουν τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές που «στοιχίζουν» ξήλωμα ρολογιών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ενας στους δύο αγρότες στον κάμπο έχει κομμένο ρεύμα και δεν μπορεί να λειτουργήσει μοτέρ και πομώνες, εκτιμούσε χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πρόβλημα, αγρότης της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αυστηροποιηθεί πολύ οι κανόνες στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Μάλιστα πολλοί έχουν ήδη λάβει «ραβασάκια» από τη Διεύθυνση Χρηστών του Δικτύου της ΔΕΗ με τα οποία η ΔΕΗ – Εμπορία ανακοινώνει την παύση εκπροσώπησης των αγροτών από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η ΔΕΗ και «εντέλλονται» εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να αναζητήσουν άλλον προμηθευτή, διότι η ΔΕΗ – Εμπορία θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιστολές αφορούν αγρότες και παραγωγούς που έχουν δημιουργήσει οφειλές μεγάλες, έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και κυρίως στους διακανονισμούς που έχουν γίνει και δεν τηρήθηκαν.

Οι λογαριασμοί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες ετησίως ανέρχονται ανάλογα με τα στρεμματικά δικαιώματα του καθενός από 3.000 μέχρι και 7.000 ευρώ, ποσά που σε άλλες εποχές μπορεί να μπορούσαν να τα πληρώσουν οι αγρότες, σήμερα όμως που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί ακόμη πιο πολύ, θεωρούνται δύσκολα καταβλητέα όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι καλλιεργητές.

Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τιμή της κιλοβατώρας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς πριν από μία πενταετία πλήρωναν 0,022 ευρώ και τώρα 0,098 ευρώ.

Ημερησίως μάλιστα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ένας αγρότης για μία έκταση 150 στρεμμάτων, «χρεώνεται» περί τα 80 ευρώ για την κατανάλωση ρεύματος.

Η ΔΕΗ – Εμπορία ωστόσο είναι σαφής ως προς τις προθέσεις της στις επιστολές που απέστειλε και στις οποίες μεταξύ άλλων τονίζεται: «O προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ – Εμπορία υπέβαλε επιστολή στο ΔΕΔΗΕ που είναι ο διαχειριστής του Δικτύου, δήλωση οριστικής παύσης εκπροσώπησής σας για την παροχή… λόγω παραβίασης των όρων της σύμβασης και παύει να σας προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια.

Βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου θα πρέπει να υπογράψετε σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με άλλον προμηθευτή τον οποίο θα πρέπει και να ενημερώσετε ότι ο σημερινός προμηθευτής σας έχει ζητήσει την παύση εκπροσώπησής σας ώστε να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή προμηθευτή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου