ΤΟΠΙΚΑ

3.430 τόνοι ρύπων στη Μαγνησία!!!

3-430-τόνοι-ρύπων-στη-μαγνησία-851206

Τα μικροσωματίδια, τα γνωστά ως ΡΜ10, που απασχολούν τους Βολιώτες τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι αόρατα, αλλά δεν είναι και αόριστα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων (E-PRTR) -το πανευρωπαϊκό μητρώο που παρέχει πρόσβαση στα βασικά περιβαλλοντικά στοιχεία από βιομηχανικές εγκαταστάσεις- και τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τις εκλύσεις ρυπογόνων στοιχείων από τις βιομηχανίες της Μαγνησίας το 2008 η Μαγνησία εισέπνευσε 3.430,91 τόνους ρύπων!!!
 
Εδώ και χρόνια διανύουμε την εποχή των καταλυτικών και κοσμολογικών επιδράσεων πάνω στη φύση και της κατακλυσμιαίας εξάπλωσης του homo technicus σε βάρος του υπόλοιπου φυσικού στοιχείου. Η γενικότερη κατάσταση συγκεκριμενοποιείται σε μία σειρά οικολογικών προβλημάτων που κλιμακώνονται από απλές τοπικές βιολογικές ασυμμετρίες μέχρι και την απειλή ριζικής καταστροφής της ζωής πάνω στον πλανήτη.
 
Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ανάμεσα στα πρώτα μεγάλα προβλήματα παγκοσμίως, ενώ ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελεί την πρωταρχική προϋπόθεση για την ύπαρξη του οργανικού κόσμου. Αποτελείται από άζωτο(Ν2), οξυγόνο (Ο2), ευγενή αέρια, αλλά και το όζον (Ο3), αμμωνία (ΝΗ3), διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) και πολλές άλλες ενώσεις που προέρχονται από πυρκαγιές δασών, εκρήξεις ηφαιστείων και άλλα.
 
Αν η σύσταση αυτή μεταβληθεί ποιοτικά και ποσοτικά, τότε ο αέρας χαρακτηρίζεται ρυπαντικός. Έτσι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η παρουσία στην ατμόσφαιρα ουσιών ξένων προς τα φυσιολογικά συστήματά της ή και η αλλοίωση της σύστασής της σε διάρκεια τόση και συγκέντρωση τέτοια που να μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, τους ζωντανούς οργανισμούς καθώς το υλικό και το πολιτισμικό περιβάλλον του ανθρώπου.
 
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων (E-PRTR). Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό μητρώο που παρέχει πρόσβαση στα βασικά περιβαλλοντικά στοιχεία από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τις εκλύσεις ρυπογόνων στοιχείων από τις βιομηχανίες της Μαγνησίας είναι όχι μόνο εντυπωσιακά αλλά ανατριχιαστικά ανησυχητικά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για στοιχεία που παρέχουν οι ίδιες οι βιομηχανίες!
 
3.430,91 τόνοι ρύπων
στον αέρα της Μαγνησίας το 2008!
Με μια… ευγενική χορηγία των βιομηχανιών της περιοχής μας οι 193.000 κάτοικοι του Νομού εισέπνευσαν το 2008 3.430,91 τόνους ρυπογόνων στοιχείων. Με απλούς υπολογισμούς στο κάθε έναν από εμάς το 2008 αντιστοιχούσε από 2 κιλά «σκόνη», ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλο αυτό το ποσό δεν το εισπνέουμε μόνο, καθώς κατακάθεται σε δέντρα, σπίτια και αλλού.
 
Αν και στο μητρώο καταγράφεται η δραστηριότητα οκτώ συνολικά βιομηχανιών – εργοστασίων της περιοχής,  μόνον για δύο υπάρχουν στοιχεία ότι εκλύουν ρύπους στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Πρόκειται για την ΑΓΕΤ, την ΣΟΒΕΛ. Στοιχεία επίσης υπάρχουν για την Μπουρμπουλήθρα και το ΧΥΤΑ Βόλου.
 
Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα, ξεκινώντας από την «πληγή» της ΑΓΕΤ.
Για το 2008 το εργοστάσιο εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα 1.44 τόνους βενζόλη, 2.99 τόνους μονοξείδιο του άνθρακα (CO), 2.63 τόνους διοξείδιο του άνθρακα (CO2), 108 κιλά μόλυβδο και διάφορες άλλες χημικές ενώσεις, 5.86 τόνους οξείδια του αζώτου, 976 τόνοι οξείδια του θείου καθώς και 55.7 τόνους μικροσωματίδια (PM10), τα γνωστά σε όλους πια τους Βολιώτες μικροσωματίδια, που μέρα παρά μέρα σχεδόν τα τελευταία χρόνια χτυπάνε κόκκινο στην περιοχή!
 
Δεύτερη στην σειρά έρχεται η βιομηχανία ΣΟΒΕΛ που εδρεύει στο Τσιγκέλι Αλμυρού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για το 2008 η ΣΟΒΕΛ άφησε στην ατμόσφαιρα 823 τόνους μονοξείδιο του άνθρακα, 122 τόνους διοξείδιο του άνθρακα, 1.030 γραμμάρια PCDD + PCDF (διοξίνες και φουράνια) και 316 κιλά ψευδάργυρο και τις ενώσεις του.
 
Στην Μπουρμπουλήθρα από τη διαχείριση των λυμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα 185 τόνοι ολικό άζωτο και 12.8 τόνοι ολικό φώσφορο, ενώ από το ΧΥΤΑ εκλύθηκαν 2.28 τόνοι μεθάνιο και από τη μεταφορά λυμάτων εκλύθηκαν 96.5 κιλά χρώμιο και οι ενώσεις του, 105 τόνοι ολικό άζωτο και 82.5 τόνοι ολικού οργανικού άνθρακα.
 
Επίδραση ρύπων στον οργανισμό
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργείται συνήθως στις μεγάλες πόλεις και από την έκλυση δηλητηριωδών αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και αζώτου, το διοξείδιο του αζώτου και του θείου και το υδρόθειο. Τα αέρια αυτά προέρχονται είτε από την καύση στερεών ή υγρών καυσίμων στις κατοικίες, στα αυτοκίνητα και στις βιομηχανικές μονάδες βιομηχανικής επεξεργασίας και από φωτοχημικές αντιδράσεις οι οποίες γίνονται η ατμόσφαιρα της Γης.
 
Στον άνθρωπο προκαλεί τρομερές, ανυπολόγιστες ζημιές στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο συκώτι και σε άλλα ζωτικά όργανα, ενώ προκαλεί καρκίνο, φυματίωση, κυκλοφοριακά και αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια, άσθμα, εμφύσημα). Ο μολυσμένος αέρας βλάπτει, καταστρέφει κυρίως τα κύτταρα του εγκεφάλου, δημιουργεί πτώση του δείκτη νοημοσύνης, της μνήμης, προκαλεί ψυχική κατάπτωση, άγχος, νευροφυτικές αρρώστιες. Το καλύτερο φυσικό σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ο καθαρός αέρας, ο οποίος όμως στις μέρες μας είναι δυσεύρετος. 
 
Το Ευρωπαϊκό Μητρώο Εκλυσης
και Μεταφοράς Ρύπων (E-PRTR)
Πρόκειται για το πανευρωπαϊκό μητρώο που παρέχει πρόσβαση στα βασικά περιβαλλοντικά στοιχεία από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κράτη μέλη και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.
 
Το νέο μητρώο περιέχει δεδομένα που αναφέρονται ετησίως από περίπου 24.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν 65 τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη μεταξύ αυτών και βιομηχανιών του Βόλου.
 
Για κάθε εγκατάσταση παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα ποσά των ρύπων εκλύσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος, καθώς και εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων μεταφορές αποβλήτων και των ρύπων στα λύματα, από έναν κατάλογο των 91 βασικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, των αερίων του θερμοκηπίου και διοξινών για το έτος 2007.
 
Το νηολόγιο αυτό συμβάλλει στη διαφάνεια και συμμετοχή του κοινού στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Υλοποιεί για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της UNECE (Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη) ΜΕΜΡ Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Aarhus για την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.
 
Πρέπει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία παρέχονται από επιμέρους βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις σχετικές αρμόδιες αρχές σε ετήσια βάση.

 

Τίτλος πίνακα: Εκλύσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα στο Βόλο για το 2008 από την βιομηχανική δραστηριότητα
 

Στοιχεία
Βιομηχανική Δραστηριότητα
 
ΑΓΕΤ
ΣΟΒΕΛ
Μπουρμπουλήθρα
ΧΥΤΑ
Βενζόλη
1.44 τόνοι
-
-
-
Μονοξείδιο του άνθρακα
2.99 τόνοι
823 τόνοι
-
-
Διοξείδιο του άνθρακα
2.63 τόνοι
122 τόνοι
-
-
Μόλυβδος
108 κιλά
-
-
-
Οξείδια του Αζώτου
5.86 τόνοι
-
-
-
Ολικό άζωτο
 
-
185 τόνοι
105 τόνοι
Οξείδια του θείου
976 τόνοι
-
-
-
Χρώμιο
-
-
-
96.5 κιλά
Μεθάνιο
-
-
-
2.28 τόνοι
Διοξίνες
-
1.030 γραμμάρια
-
-
Ψευδάργυρος
-
316 κιλά
-
-
Φώσφορος
-
-
12.8 τόνοι
-
Ολικός οργανικός άνθρακας
-
 
-
82.5 τόνοι
ΡΜ10
55.7 τόνοι
-
-
-
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου