ΤΟΠΙΚΑ

Αέρια ρύπανση στο κόκκινο επί έξι…

αέρια-ρύπανση-στο-κόκκινο-επί-έξι-500560

Το σχεδιάγραμμα των ωριαίων μετρήσεων του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειχνε τιμές-σοκ. Έως τις 6:30 το απόγευμα η μέγιστη τιμή ήταν 317μg/m3 αέρα, πέντε φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο! Ο μέσος ημερήσιος όρος διαμορφώνονταν έως το απόγευμα στα 77 μg/m3, ενώ την Τρίτη η μέση τιμή ήταν 62 μg/m3.
 
Ο εγκατεστημένος στο Πεδίον του Άρεως σταθμός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών δεν έχει σταματήσει από την προηγούμενη Τετάρτη να δείχνει τα PM10 στο «κόκκινο». Όμως, σε μια άλλη περιοχή του Βόλου δεν έχουν την ίδια ακριβώς εικόνα…
 
Η επαναλειτουργία του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Νομαρχίας Μαγνησίας, μετά την αποκατάσταση βλάβης που είχε θέσει το καταγραφικό σύστημα εκτός, προκάλεσε για άλλη μια φορά στους πολίτες σύγχυση…
 
Σύμφωνα με τις τιμές συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, δεν σημειώθηκε καμία υπέρβασης της μέσης ημερήσιας τιμής το μήνα Σεπτέμβριο, μέχρι χθες.
 
Ωστόσο σύμφωνα με την αντινομάρχη, παρατηρήθηκαν πολλές ωριαίες υπερβάσεις, στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η υψηλότερη ωριαία τιμή υπέρβασης παρατηρήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, 271μg/m3, στις 2 μ.μ.
 
Ενημέρωνε ακόμη ότι από τα στοιχεία των μετρήσεων που είχαν κρατηθεί στη μνήμη του υπολογιστή, προκύπτει ότι δεν υπήρξε από τη 1 έως 22 Σεπτεμβρίου καμία υπέρβαση στην οριακή μέση ημερήσια τιμή, η οποία όμως για επτά μέρες ήταν υψηλότερη των 40 μg/m3.
 
Η αντινομάρχης πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές μέσες ημερήσιες τιμές του τετραημέρου από 15 έως 18 Σεπτεμβρίου (50, 49, 48, 44 μg/m3 αντίστοιχα) φαίνεται ότι το συγκεκριμένο διάστημα υπήρξε επιβαρυντική για την ατμόσφαιρα δραστηριότητα.
 
Με αφορμή την ανησυχία που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στους πολίτες του Βόλου αναφορικά με το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δήλωσε: «Επισημαίνουμε, βάσει του άρθρου 7 του Ν. 1650/86 για την Προστασία του Περιβάλλοντος, την υποχρέωση εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου, που εγκαθιστούν και λειτουργούν σταθμούς για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αναφορικά με την εναρμόνιση των σταθμών, ως προς τις προδιαγραφές λειτουργίας τους, με το εθνικό δίκτυο του ΥΠΕΚΑ και την ένταξή τους σε αυτό.
 
Επιπλέον, για την αποφυγή της σύγχυσης και της ανησυχίας που προκαλούν στους πολίτες οι διαφορετικές μετρήσεις, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, αφενός η ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας και αφετέρου η ανάγκη για τη συγκρότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας της Επιτροπής καθορισμού ορίων επιφυλακής και συναγερμού για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, θέμα για το οποίο έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως στην Περιφέρεια από το 2008 μέχρι σήμερα».
 
Βλάβη εξαιτίας ΟΤΕ
Η βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας την περασμένη Παρασκευή τον σταθμό μέτρησης της ΝΑΜ διαπιστώθηκε ότι δεν οφειλόταν στο μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά στη γραμμή του ΟΤΕ.
 
Αιτία της βλάβης ήταν η αποσύνδεση των καλωδίων από το κιβώτιο του ΟΤΕ. Πιθανόν η ζημιά να προκλήθηκε κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στο σχολικό κτήριο. Ενημερώθηκε ο ΟΤΕ, ο οποίος αποκατέστησε τη βλάβη χθες το πρωί.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου