ΤΟΠΙΚΑ

Τοξικό κοκτέιλ πάνω από το Βόλο

τοξικό-κοκτέιλ-πάνω-από-το-βόλο-501308

Συνέχισαν και χθες το «πάρτι» τα αιωρούμενα σωματίδια. Ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίο του Άρεως, ο οποίος από την περασμένη Τετάρτη καταγράφει αδιάλειπτα συγκεντρώσεις των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία PM10, δεν σταμάτησε να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
 
Η μέγιστη τιμή που κατέγραψε χθες ο σταθμός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών έφτασε τα 82 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ και η ελάχιστη ήταν πάνω από το όριο (53μgr/m3).
 
Για έβδομη ημέρα ο σταθμός μέτρησης στο Πεδίον Άρεως έδειχνε τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα στο κόκκινο.
 
Οι ακατάπαυστα υψηλές συγκεντρώσεις συνδέθηκαν με τη φορτοεκφόρτωση 7.000 πετ-κοκ τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι του Βόλου. Χθες πάντως ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Δημ. Θεοδώρου ενημέρωνε ότι οι εργασίες φόρτωσης είχαν ολοκληρωθεί πριν από ημέρες. Το υλικό φορτώθηκε με χόπερ, δηλαδή κλειστές μεταλλικές κατασκευές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένα ατύχημα που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει διαφυγή του υλικού.
 
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «τοξικό κοκτέϊλ πάνω από την πόλη του Βόλου».
 
Οι διαρκείς υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων εδώ και μερικές ημέρες, σημαίνει ότι οι κάτοικοι της πόλης του Βόλου εισπνέουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο τοξικό κοκτέιλ χημικών ουσιών, όπως αναφέρει. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και τα μικρά παιδιά.
 
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας παρατηρεί πλήρη αδράνεια από κάθε αρμόδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρόνια τώρα «λιμνάζει» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο καθορισμός των ορίων επιφυλακής και συναγερμού, με αποτέλεσμα να μην ειδοποιούνται οι πολίτες του Βόλου για το πρόβλημα, ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
 
«Θα έπρεπε επίσης να υπάρξει κινητοποίηση των αρχών, ώστε να επισημανθούν οι πηγές ρύπανσης, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος και να επιβληθούν κυρώσεις.
 
Ο Δήμος Βόλου, η Νομαρχία Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλουν άμεσα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας», τονίζει στην ανακοίνωσή της.
 
Μαύρο πέπλο σκόνης κάλυπτε τις προηγούμενες ημέρες τη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου, οι κάτοικοι της οποίας δεινοπαθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπό τους Ζήση Περσουφλιώτη, δεν μπορεί να προσδιοριστεί η «πηγή» της συνεχούς αύξησης της τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων.
 
Οι κάτοικοι του Παλαιού Λιμεναρχείου έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, με αφορμή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του λιμανιού. Το θέμα είχε αναβληθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο και οι κάτοικοι αναμένουν την εισαγωγή του στη συνεδρίαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου