ΤΟΠΙΚΑ

Σκέτοι βόθροι τα ρέματα στην Πορταριά!

σκέτοι-βόθροι-τα-ρέματα-στην-πορταριά-500381

Εκθεση-καταπέλτης για το δήμο Πορταριάς. Η σοβαρή ρύπανση ρεμάτων της περιοχής από βοθρολύματα δεν απαιτούσε επιστημονικές γνώσεις για να γίνει αντιληπτή. Όμως οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων νερού –ζήτημα ρουτίνας, καθώς τα λύματα βόθρων ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού- έδειξαν τιμές που σοκάρουν: έως 34.000 (!) φορές πάνω από το επιθυμητό όριο τα ολικά κολοβακτηριοειδή, έως 11.200 (!) πάνω από το ανώτατο όριο τα κολοβακτηρίδια, έως 680 φορές σε υψηλότερα επίπεδα οι εντερόκοκκοι. Τιμές δηλαδή που θα προέκυπταν μέσα σε ένα βόθρο!!!

Η σοβαρή επιμόλυνση ρεμάτων τα οποία συναντούν στο κατέβασμά τους τον Κραυσίδωνα και ό,τι «κουβαλάνε» καταλήγει στον Παγασητικό καθώς και ο σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.

Νέο στοιχείο που αποδίδει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο περιβαλλοντικό «έγκλημα» είναι ότι το ρέμα Ταξιάρχης γίνεται αποδέκτης λυμάτων και από άλλες πηγές, όπως δείχνει η περίπτωση του αγωγού που εκβάλλει στο ρέμα στη θέση Καναλάκι, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να έχει εντοπιστεί η προέλευσή τους…

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος είναι πρακτικά αδύνατο για την υπηρεσία να διαπιστώσει το χρόνο κατασκευής του παλιού ή παλιών αποχετευτικών συστημάτων, καθώς ποιες και πόσες δραστηριότητες εξυπηρετούνται από αυτό.

Το ρέμα Ταξιάρχη παρουσιάζει σοβαρή επιμόλυνση από ουσίες κοπρανώδους προέλευσης (βοθρολύματα). Η χημική ανάλυση των δειγμάτων δείχνει ότι τα λύματα που συγκεντρώνονται στην περιοχή πίσω από το Ξενία διοχετεύονται χωρίς καμιά επεξεργασία και, φυσικά, χωρίς άδεια σε επιφανειακό υδάτινο αποδέκτη, δηλ. στο παρακείμενο ρέμα Ταξιάρχη. Γι’ αυτό οι τιμές των παραμέτρων στο δείγμα από το φρεάτιο και από τα επιφανειακά νερά στο Καναλάκι είναι παραπλήσιες.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς το ρέμα διέρχεται από κατοικημένες περιοχές, αρδεύει εκτάσεις και παροχετεύει τα νερά του σε άλλους επιφανειακούς αποδέκτες (ρέμα Μάνας, Κραυσίδωνας).

Τιμές στα ύψη!

Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των τεσσάρων δειγμάτων νερού που ελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου κατά την αυτοψία της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος, από την περιοχή Ταξιάρχη, από τη θέση Καναλάκι, από τη συμβολή ρεμάτων Ταξιάρχη και Μάνας είναι τα εξής:

- Φρεάτιο συλλογής λυμάτων (πίσω από το Ξενία Πορταριάς): ολικά κολοβακτηριοειδή 16.500.000, κολοβακτηρίδια 5.600.000, εντερόκοκκος 34.000.

– Περιοχή «Καναλάκι», επιφάνεια και ύδατα από ρέμα Ταξιάρχης: ολικά κολοβακτηριοειδή 17.000.000, κολοβακτηρίδια 3.000.000, εντερόκοκκος 68.000.

- Περιοχή «Καναλάκι», έξοδος αγωγού στο ρέμα Ταξιάρχη: ολικά κολοβακτηριοειδή 400.000, κολοβακτηρίδια 120.000, εντερόκοκκος 12.000.

- Συμβολή ρέματος Ταξιάρχης με το ρέμα της Μάνας: ολικά κολοβακτηριοειδή 64.000, κολοβακτηρίδια 12.000, εντερόκοκκος 320.

Με δεδομένο ότι το επιθυμητό όριο για τα ολικά κολοβακτηριοειδή είναι το 500 και ανώτατο επιτρεπόμενο το 10.000, οι υπερβάσεις είναι πολλαπλάσιες έως 34.000 και 1.700 φορές αντίστοιχα.

Για τα κολοβακτηρίδια με επιθυμητό όριο το 100 και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο το 500, οι τιμές φτάνουν έως 56.000 φορές και 11.200 ευρώ πάνω αντίστοιχα.

Για τους εντερόκοκκους με επιθυμητό όριο 100, οι τιμές είναι πολλαπλάσιες μέχρι και 680 φορές.

Σε γνώση του δήμου…

Ο δήμος Πορταριάς καλείται να προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ στην άμεση λειτουργία του καινούριου αποχετευτικού δικτύου και τη σύνδεση σε αυτό, κατά προτεραιότητα, των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής του.

Να προχωρήσει στην άμεση διακοπή της λειτουργίας του παλιού ή παλιών αποχετευτικών συστημάτων μέσω των οποίων αποχετεύονται λύματα στα ρέματα, καθώς και στην εκκένωση τυχόν παλαιών σηπτικών δεξαμενών ή απορροφητικών βόθρων μέσα σε διάστημα ενός μηνός, ενημερώνοντας σχετικά τις Διευθύνσεις Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της Ν.Α.Μ.

Πρόταση της υπηρεσίας είναι η επιβολή προστίμου στο δήμο Πορταριάς για τη μη διακοπή της λειτουργίας του παλιού ή παλιών αποχετευτικών συστημάτων, αν και ήταν σε γνώση του Δήμου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς και για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του νέου αποχετευτικού δικτύου. Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 31-12-2005. Αυτό είχε ως συνέπεια την παράταση χρήσης του παλαιού δικτύου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει δώσει προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή των παραστατικών στοιχείων του τελευταίου χρόνου από τα ξενοδοχειακά καταλύματα του Δήμου Πορταριάς σχετικά με τη λειτουργία των συστημάτων αποχέτευσής τους (παραστατικά εκκένωσης σηπτικών δεξαμενών για τις μονάδες που διαθέτουν βόθρους, αναλύσεις επεξεργασμένων λυμάτων για τις μονάδες που διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό).

Ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αναλαμβάνει η Διεύθυνση Υγείας, η οποία θα προχωρήσει σε έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου