ΤΟΠΙΚΑ

Εξομάλυνση συμμετοχής στα φάρμακα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας

εξομάλυνση-συμμετοχής-στα-φάρμακα-με-485083

Υπήρχαν διαμαρτυρίες ασφαλισμένων για την αυξημένη συμμετοχή τους, λένε οι φαρμακοποιοί

Την επαναφορά της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα στο επίπεδο που ίσχυε πριν την 12η Μαΐου 2015 και ήταν χαμηλότερο κατά 10% περίπου σε σύγκριση με το ποσοστό που ίσχυσε την 13η Μαΐου, θεσμοθέτησε το Υπουργείο Υγείας με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Υπήρχαν διαμαρτυρίες ασφαλισμένων για την αυξημένη συμμετοχή τους και ήταν ένα από τα θέματα που ο κλάδος μας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού της συμμετοχής, με ελάφρυνση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων», τονίζει ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Γ. Βογιατζής, σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση.

«Πρόκειται, επισημαίνει, για εξομάλυνση των διαφορών στην τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα και στο ποσό επιβάρυνσης των ασφαλισμένων λόγω διαφοράς λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, μεταξύ των δυο διαδοχικών θετικών καταλόγων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που αντιμετωπίζει θεσμικά ένα πρόβλημα που είχε προκληθεί τον προηγούμενο μήνα, αυξάνοντας τη συμμετοχή ασφαλισμένων».

Συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολό της περιέχει μια μοναδική ή περισσότερες δραστικές χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου. Το υπόλοιπο επιβαρύνει την φαρμακευτική εταιρεία ή τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με τη μορφή rebate.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση και μέχρι την έκδοση της επόμενης αναθεώρησης του Δελτίου Τιμών σε όλους τους Θετικούς Καταλόγους που εν τω μεταξύ εκδοθούν, εφόσον επιλέγεται γενόσημο φάρμακο δεν επιτρέπεται επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τις δραστικές ανά μορφή- περιεκτικότητα και σε σχέση με το ποσό επιβάρυνσης που προέκυπτε. Η προκύπτουσα διαφορά καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιρούνται όσα φάρμακα έχουν μηδενικό όγκο πωλήσεων σε έναν εκ των δύο καταλόγων, όσα φάρμακα έχουν ΑΗΔ (αριθμό ημερησίων δόσεων) =0 και τα φάρμακα του Ν.3816/2010 άρθρο 12 παρ. 2. Για τις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Για τις περιπτώσεις όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης η διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης αφαιρείται από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς έως το ήμισυ αυτής.

«Εμείς ως φαρμακοποιοί, έχουμε προτείνει την κατάργηση της τιμής αναφοράς και την αλλαγή τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής ώστε να γίνει με πιο δίκαιο τρόπο και να μειωθεί η επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Εχουμε θέσει επίσης τα ζητήματα με το ωράριο των φαρμακείων, την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή κ.α., θέματα που θα αντιμετωπίζονται, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου το οποίο θα τεθεί προσεχώς σε διαβούλευση», καταλήγει ο κ. Βογιατζής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές το Υπ. Υγείας προχωρά το διττό σύστημα τιμολόγησης – ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με την τιμολόγηση να λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας και την ασφαλιστική αποζημίωση των σκευασμάτων να προσδιορίζεται από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου