ΤΟΠΙΚΑ

Οχυρώνονται απέναντι στις φήμες

οχυρώνονται-απέναντι-στις-φήμες-48116

Οχυρό πριν το υπουργείο Παιδείας προλάβει να εξαπολύσει ενδεχόμενα βέλη του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετακομίζοντας κατά τις φημολογίες τα Παιδαγωγικά Τμήματά του στη Λαμία, «χτίζουν» καθημερινά η ακαδημαϊκή κοινότητα και φορείς της Μαγνησίας. Στάθηκαν αρκετές μόνο οι διαρροές για να υψωθεί τείχος απέναντι σε όποιες διαθέσεις, χωρίς ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, επιχειρήσουν να δημιουργήσει ρήγμα στο αναπτυσσόμενο και με γερές πλέον βάσεις στον ελλαδικό και διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Μαγνησίας Θαν. Νάκο ότι το σενάριο περί μεταφοράς τμημάτων δεν αποτελεί παρά εντελώς αβάσιμες φήμες δεν κόπασαν το θόρυβο που έχει ξεσπάσει. Διαβεβαιώσεις ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν θα συρρικνωθεί και τα σημερινά τμήματά του δεν θα διασπαστούν είχε δώσει άλλωστε και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας την περασμένη Παρασκευή.

Χθες έκτακτη και ευρεία συνεδρίαση συγκάλεσε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους των τμημάτων του. Το κείμενο – θέση σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που είχε κοινοποιηθεί με τις υπογραφές του προέδρου Ν. Ζούμπου και των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος στο υπουργείου Παιδείας, ενισχύθηκε με τις υπογραφές των Κοσμητόρων και Προέδρων. «Εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «Αθηνά» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές. Καλούμε την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα», υπογραμμίζουν.

Για σήμερα οι πρόεδροι των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν σε συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαράτση της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου. Αντικείμενό της η ενδεχόμενη μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία.

Δηλώσεις και ψηφίσματα
Το Πανεπιστήμιο έχει εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, δήλωνε χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Υπάρχουν δομές, προχωρούμε σε επενδύσεις και έργα 60 εκατ. ευρώ, δημιουργούμε καλύτερο περιβάλλον. Δεν μπορεί να ανατραπεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του για μικροπολιτικούς. Αποτελεί πηγή ανάπτυξης και γνώσης, τη δύναμη του αύριο. Είναι αδιανόητο να ανατρέπονται οι λογικές των αναπτυξιακών δομών, πέρα από επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις που έλαβε προ ημερών από τον υπουργό Παιδείας ότι ο σχεδιασμός δεν κινείται στις κατευθύνσεις που διέρρευσαν.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο θέμα που έχει προκύψει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, για μετακίνηση των Παιδαγωγικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Βόλο στη Λαμία εξέφρασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
«Η ενδεχόμενη μετακίνηση δεν εξυπηρετεί κανένα κριτήριο επιστημονικό ή αναπτυξιακό, εξοικονόμησης πόρων, παιδαγωγικής ανάγκης ή χωροταξικής δικαιοσύνης. Οι όποιες επιλογές στο σχέδιο «Αθηνά» θα πρέπει να γίνουν με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και να μην υπακούουν σε τοπικιστικές , πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές», αναφέρουν οι δάσκαλοι.

Αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα για πιθανή μετακίνηση Παιδαγωγικών Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι λυπηρό, έστω και σε επίπεδο φημολογίας να συζητείται οποιαδήποτε πιθανή μετακίνηση σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζω ότι η διαβεβαίωση που έδωσε ο Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, ότι δεν υφίσταται θέμα, θα επιβεβαιωθεί και από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου «Αθηνά», που έχει ως θέμα της κατάργηση, συγχώνευση και μετακίνηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Το ανθρωπινό διδακτικό και υπαλληλικό προσωπικό, οι φοιτητές, ο κτηριακός του πλούτος και οι εγκαταστάσεις του, το καθιστούν ως ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.

Επομένως κάθε σκέψη ή συζήτηση ή κατάργηση Σχολής ή τμήματος είναι τελείως αντιεπιστημονική, αντιαναπτυξιακή και κυρίως αντιοικονομική.

Αυτά τα σχέδια ή ακόμη και σκέψεις των καρεκλοκενταύρων του Υπουργείου Παιδείας, θα μας βρουν κάθετα αντίθετους».

Κοινό κείμενο – θέση Συμβουλίου
Κοσμητόρων και Προέδρων

Μετά την πολύωρη κοινή συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος των Κοσμητόρων και των Προέδρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που προετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, το κείμενο το οποίο συνυπέγραψαν έχει ως εξής:

1. Το ΠΘ στην εικοσιπενταετή παρουσία του έχει καταγράψει διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επιστημονικά επιτεύγματα, έχει επιτελέσει έργα και δράσεις σημαντικής κοινωνικής ωφέλειας και έχει αποδώσει μερικές χιλιάδες αποφοίτων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων που στελεχώνουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘Έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του κατέδειξε τα ισχυρά ακαδημαϊκά και επιστημονικά χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον με διαρκώς συρρικνωμένο προϋπολογισμό. Σήμερα συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.
2. Όλα τα τμήματα του ΠΘ έχουν σαφή γνωστικά αντικείμενα, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και επάρκεια σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Για το λόγο αυτό ανάγκη συγχώνευσης τμημάτων του ΠΘ δεν υπάρχει. Κατά μείζονα λόγο οποιαδήποτε σκέψη μετακίνησης σε άλλες πόλεις, πέρα του ότι θα ήταν ακατανόητη με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όχι μόνο για την πολιτεία, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.
3. Θεωρούμε ότι το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» είναι ευρέως αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και όλες τις ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων. Οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του τίτλου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και αναγνωσιμότητας, σε διδάσκοντες και αποφοίτους, ιδιαίτερα σε μια εποχή εξαιρετικά ανταγωνιστική για την ανώτατη εκπαίδευση.
4. Το ΠΘ στηριζόμενο στη διεθνώς καθιερωμένη αρχή της δημιουργίας ισχυρών σχολών με ευρέα γνωστικά αντικείμενα που δημιουργούν συνθήκες κοινών δράσεων και συνεργιών. Αμέσως μόλις λειτουργήσουν τα θεσμικά του όργανα (Πρύτανης, Σύγκλητος, Συμβούλιο) θα εντάξει στις 4 σχολές του τα 2 υφιστάμενα ανεξάρτητα τμήματα. Επίσης προτίθεται να εντάξει στις σχολές του και τμήματα άλλων ανωτάτων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.
5. Εκτιμούμε ότι οι όποιες επιλογές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές.

Καλούμε την πολιτεία να μην ανακόψει την αναπτυξιακή δυναμική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου