ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση γρίπης στο τέλος του μήνα

εξαρση-γρίπης-στο-τέλος-του-μήνα-48145

Εξαρση της κοινής γρίπης αναμένεται να παρατηρηθεί σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου από τέλη Ιανουαρίου έως μέσα Μαρτίου και στο Βόλο, πράγμα που όπως τονίζουν συμβαίνει κάθε χρόνο. Βέβαια όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί της πόλης περίπου ένα ποσοστό 30% δεν προχώρησε φέτος στον καθιερωμένο εμβολιασμό για τη γρίπη, αποδίδοντάς το στην οικονομική κρίση και στην αδυναμία να καταβάλουν ακόμη και 6,30 ευρώ που κοστίζει κοινό εμβόλιο γρίπης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Πολύ λιγότερα άτομα έκαναν φέτος το εμβόλιο της γρίπης, τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η φαρμακοποιός κ. Αγγελική Αντάμη. «Προφανώς πολλοί συμπολίτες μας φέτος δεν διαθέτουν ούτε 6,30 ευρώ για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο που παρατηρείται αυτή η διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζήτηση για το εμβόλιο» ενώ προσθέτει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται όντως έξαρση της κοινής γρίπης.
Από την πλευρά του ο φαρμακοποιός κ. Κώστας Μπατζιάκας αναφέρει ότι περίπου το 30% που κατά παράδοση εμβολιαζόταν δεν το έκανε φέτος, «Όντως μέσα στο επόμενο διάστημα περιμένουμε έξαρση της γρίπης, ωστόσο φέτος πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν αναλογιστούμε και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης που παρατηρείται στην πόλη μας», κατέληξε ο κ. Μπατζιάκας.

Όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί, ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τονίζουν την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Κορύφωση της γρίπης τόνισε ότι θα παρατηρηθεί μέσα στο μήνα και ο παθολόγος και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Πανάγος, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού, σύμφωνα με τον κ. Πανάγο, ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή επικρατούν στη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου