ΤΟΠΙΚΑ

«Συγχορδία» κατά Ζαχαρόπουλου

συγχορδία-κατά-ζαχαρόπουλου-48162

Υποβάθμιση της υγείας και των παρεχομένων υπηρεσιών εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής πανθεσσαλικής σύσκεψης στο Νοσοκομείο Βόλου που συγκάλεσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Βαρνάβα. Στη συνέλευση η διοίκηση «Ζαχαρόπουλου» μονοπώλησε το ενδιαφέρον με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας αλλά και την Ομοσπονδία να συνηγορούν ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί για να επανέλθει -όπως τονίστηκε- η ηρεμία στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Το αίτημα μάλιστα θα προωθηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποιούν 24ωρη απεργία εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της υγείας, τις περικοπές που έχουν υποστεί και οι ίδιοι στις αποδοχές τους, ενώ δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι γιατροί του Βόλου θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, ενώ όπως αποφασίστηκε θα εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα με το οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου στο χώρο της υγείας, το οποίο και θα διανέμεται και στους πολίτες προκειμένου να υπάρξει όπως τονίστηκε σφαιρική ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Στη συνέλευση μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που είχαν προσκληθεί, καθώς επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος , που μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ένα νοσοκομείο που έχει στη δικαιοδοσία του πάνω από 150.000 πολίτες να εξυπηρετήσει, αυτή τη στιγμή με τη στρατηγική του Διοικητή του έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, δεν είναι δυνατόν τα επείγοντα περιστατικά να μην έχουν γιατρούς όπως και οι ειδικές κλινικές και ένα απλό περιστατικό να μεταφέρεται στη Λάρισα επειδή το ΓΝΒ δεν μπορεί να του παράσχει την κατάλληλη φροντίδα. Οι γιατροί και όλο το προσωπικό υπερβάλλουν εαυτό για να βοηθήσουν, δεν φτάνει όμως αυτό διότι έχουν να αντιπαλέψουν εκτός από τα μνημόνια και τη συγκεκριμένη Διοίκηση.

Καμπανάκι… για τις κλινικές

Περιγράφοντας την κατάσταση μέσα στο Νοσοκομείο Βόλου και επικεντρώνοντας κυρίως στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ορισμένες νευραλγικές κλινικές, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών του «Αχιλλοπούλειου» Νίκος Χαυτούρας υπογράμμισε ότι το ΓΝΒ παραπαίει και ότι αρκετές κλινικές κινδυνεύουν να κλείσουν, αφού έχουν μείνει με ένα γιατρό μόνο και κινδυνεύουν να κλείσουν. «Δυστυχώς -όπως ανέφερε ο κ. Χαυτούρας- η Διοίκηση δεν έκανε τις κατάλληλες ενέργειες και δεν διεκδίκησε προκειμένου να φανεί αρεστή στην κεντρική εξουσία, δίχως όμως να είναι αποτελεσματική με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έχει φτάσει σε αδιέξοδο».
Ο κ. Χαυτούρας κατήγγειλε επίσης τη Διοίκηση ότι δεν έχει πληρώσει τις εφημερίες σε γιατρούς που αντιδρούν στο πρόγραμμα εφημεριών που έχει επιβάλει και ότι αρκετοί γιατροί βιώνουν ηθική και οικονομική εξαθλίωση, ενώ επίσης κατήγγειλε τον Διοικητή ότι διοικεί με αυταρχισμό και εκδικητικότητα απέναντι σε όσους διαφωνούν με την τακτική του και έχουν διαφορετική άποψη.
Αρωγός και συμπαραστάτης στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών να αποχωρήσει ο κ. Ζαχαρόπουλος δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δημ. Βαρνάβας, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι «η εμπειρία που ο ίδιος είχε πριν ένα χρόνο σε συνάντηση με τον Διοικητή δεν ήταν η καλύτερη».

«Στο Νοσοκομείο του Βόλου, το ξέρει όλος ο κόσμος, έχουμε μια Διοίκηση που αυθαιρετεί κατά τρόπο απροκάλυπτο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση από το υπουργείο Υγείας. Οποιαδήποτε λύση προκριθεί θα πρέπει να εξομαλύνει την κατάσταση και να φέρνει μία συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση και στους λειτουργούς της υγείας. Τα Κ.Υ. της περιοχής έχουν διαλυθεί ολοσχερώς. Πρέπει να εγκατασταθεί ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης και να μπορέσουν έστω και μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι γιατροί να επιτελέσουν το έργο τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η πρόεδρος των εργαζομένων Φούλη Τσιώμου που στάθηκε κυρίως στη Διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί. Απέδωσε στον κ. Ζαχαρόπουλο αυταρχική συμπεριφορά και επεσήμανε ότι εργαζόμενοι μετακινούνται από τμήματα ή αρνείται ο Διοικητής να υπογράψει την αίτηση συνταξιοδότησής τους επειδή έχουν διαφωνήσει δημοσίως μαζί του.

Ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον του κ. Ζαχαρόπουλου ήταν και ο Αλέξανδρος Δούρας, γιατρός, που εκ μέρους του Επιστημονικού Συμβουλίου κατηγόρησε το Διοικητή του ΓΝΒ ότι «αυθαιρετεί κατά συρροήν» και ανέφερε διάφορα παραδείγματα με κυρίαρχο το πρόγραμμα εφημεριών, που όπως είπε το επέβαλε παρά το γεγονός ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που διασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών.

Ο κ. Δούρας εξάλλου αμφισβήτησε τα στοιχεία κερδοφορίας που παρουσιάζει η Διοίκηση, τονίζοντας ότι υπάρχει έγγραφο εσωτερικού ελέγχου στο οποίο επισημαίνεται ότι «είναι εσφαλμένη η αποτύπωση του προϋπολογισμού του 2011».

Συμπαραστάτης των γιατρών του ΓΝΒ δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, που σημείωσε ότι το Αχιλλοπούλειο από ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο ήταν κόσμημα έχει καταντήσει Κέντρο Υγείας με τις ενέργειες της διοίκησης, του υπουργείου και του Μνημονίου, ενώ τέλος ο πρόεδρος των γιατρών των Νοσηλευτηρίων και Νοσοκομείων του Ν. Λάρισας, Λάμπρος Καραγιώργος, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Διατρανώνουμε την αντίστασή μας και την άρνησή μας στην κατακρεούργηση της δημόσιας υγείας. Οι πολίτες δικαιούνται και υποχρεούνται να πουν «όχι» και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αρθούν αυτές τις πολιτικές και αυτούς που τις εφαρμόζουν».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου