ΤΟΠΙΚΑ

Φθηνότερο ρεύμα ζητούν οι τοπικές βιομηχανίες

φθηνότερο-ρεύμα-ζητούν-οι-τοπικές-βιο-47943

«Καμπανάκι» από τις τοπικές βιομηχανίες για το κόστος της ενέργειας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας, Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος απέστειλε υπόμνημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας Μέσης και Υψηλής Τάσης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κόστος της ενέργειας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους, καθοριστικό για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και την εξαγωγική επίδοση των κλάδων αυτών, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ Θεσσαλίας, το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι, αποδεδειγμένα, από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, λόγω δομικών στρεβλώσεων της αγοράς, σταυροειδών επιδοτήσεων και της ενσωμάτωσης πλήθους υψηλών φόρων και τελών .

Η ΔΕΗ το 2012 αύξησε το τιμολόγιο για τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης, που αποτελούν τον κύριο παραγωγικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας, κατά 15-20%, ενώ η συνολική αύξηση του 2012 έφθασε το 24% λόγω των επίσης πολύ υψηλών αυξήσεων στα τέλη ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ, και αντίστοιχα απαίτησε από τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης αυξήσεις της τάξης του 12%.

Παρά τις προσπάθειές των βιομηχανιών για εξεύρεση λύσεων τόσο προς τους αντίστοιχους Υπουργούς, καθώς και προς τους φορείς των Υπουργείων, αλλά και με την ΔΕΗ, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία σημαντική απόφαση, πέραν από υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ» σημειώνει ο ΣΕΒ Θεσσαλίας.
Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2013 η ενσωμάτωση και του κόστους εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι αυξάνει επιπλέον κατά 12%-14% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις βιομηχανίες, με συνέπειες, που, χωρίς υπερβολή, μπορεί να είναι τραγικές, τόσο για το εγχώριο δυναμικό όσο και για το εισόδημα και την εργασία.

Ο ΣΕΒ Θεσσαλίας ζητά μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο της οδηγίας για όλες τις βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 10GWH (Ολλανδικό μοντέλο, με ισοδύναμη αύξηση για τους υπόλοιπους καταναλωτές από 5 Ευρώ/Mwh σε 5,8/Μwh). Επίσης προτείνει τη θέσπιση ενός εθνικού μηχανισμού διαχείρισης και επιμερισμού του κόστους αερίων ρύπων με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, τη μείωση του ανταγωνιστικού μέρους των βιομηχανικών τιμολογίων στα επίπεδα των τιμών του 2011 και τέλος τον επιμερισμό τελών ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ βάσει του Αυστριακού μοντέλου.

«Το διακύβευμα για τη χώρα είναι τεράστιο καταλήγει στο υπόμνημά του ο ΣΕΒ Θεσσαλίας, Από το κατά πόσο επιτυχής θα είναι η προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιβίωση εξαρτώνται όχι μόνον η διατήρηση του εγχώριου παραγωγικού ιστού, αλλά και η στήριξη της βαλλόμενης κοινωνικής συνοχής, η οποία κινδυνεύει σοβαρά να διαρραγεί περαιτέρω από απώλεια χιλιάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας. Στην προσπάθεια και την αγωνία των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων για επιβίωση, παρακαλούμε θερμά την δική σας πλέον αποφασιστική παρέμβαση, ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας αντίστοιχα με τα μέτρα που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου