ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα

περισσότερες-επενδύσεις-στην-ελλάδα-48089

Περισσότερες επενδύσεις, όχι μόνο γερμανικές αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτίμησε ότι θα υπάρχουν στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρέσβης Wolfgang Dold σε σχετική ομιλία που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών με θέμα «Ελλάδα και Γερμανία και η ιδέα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης». Η μόνη προϋπόθεση, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Όπως τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης, αυτές τις δύσκολες ημέρες για τη χώρα θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: «Όλες αυτές οι δράσεις οικονομικής αλλαγής έχουν συνέπειες οι οποίες έχουν κόστος, ωστόσο στο δρόμο των αλλαγών είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την Ελλάδα εάν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα . Προσωπικά εκτιμώ ότι οι δυσμενείς συνθήκες για την Ελλάδα θα ήταν περισσότερες.

Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει η Ελλάδα σε ολόκληρη της Ευρώπη ο κ. Wolfgang Dold τόνισε ότι είναι θετική, αφού παρατηρούν ότι έχουν γίνει σοβαρές αλλαγές: «Από τη θέση του παρατηρητή εκτιμώ ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες βελτίωσης. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι πού βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν και πού είμαστε ένα χρόνο μετά. Αυτό είναι κάτι που βλέπουν όλοι στην Ευρώπη. Το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και για τις ελληνογερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τη διαφθορά και κατά πόσο μπορεί να καταπολεμηθεί ο Γερμανός Πρέσβης δήλωσε: « Πάντα μπορούμε να κάνουμε κάτι εναντίον της διαφθοράς. Η διαφθορά είναι όπως η εγκληματικότητα, αρκεί να υπάρξει απόφαση και θέληση να γίνει κάτι. Αυτό βέβαια το θέλουμε και το επιδιώκουμε όλοι μας».

Όσον αφορά στις γερμανικές επενδύσεις που μπορεί να υπάρχουν στη χώρα ο κ. Wolfgang Dold τόνισε: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός οι Γερμανοί επενδυτές που είχαν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που υπήρχαν αποφάσισαν να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Είμαι σίγουρος ότι όταν τα πράγματα ομαλοποιηθούν θα υπάρχουν σίγουρα περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο γερμανικές αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Dold.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Κυριαζής, καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τόνισε τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά αναφορικά με τη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας. Θεωρούμε ότι η άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση είναι ό,τι καλύτερο». Μάλιστα όπως τόνισε ο ίδιος για πρώτη φορά γίνεται τέτοιου είδους εκδήλωση σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόλου

Τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη επισκέφθηκε xθες ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Wolfgang Dold συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στο Βόλο κ. Γ. Παπαρίζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στο Βόλο και πόλεις της Γερμανίας, με σκοπό την αξιοποίηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η ενεργειακή εξοικονόμηση και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.α.

Ο κ. Σκοτινιώτης αφού παρουσίασε στον Γερμανό Πρέσβη την ταυτότητα και την παραγωγική φυσιογνωμία της μείζονος πόλης του Βόλου, αναφέρθηκε στα σχέδια και τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής και την προσέλκυση επενδύσεων. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Βόλου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, αφού το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Wolfgang Dold εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνδράμει στην αναζήτηση γερμανικής πόλης, η οποία θα διαθέτει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα με το Βόλο, ώστε να αναπτυχθεί συνεργασία για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αθηνά Τσιργή

Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου