ΤΟΠΙΚΑ

Πανηγυρίζει η Ευαγγελίστρια

πανηγυρίζει-η-ευαγγελίστρια-471579

Δύο λειτουργίες θα τελεστούν αύριο ανήμερα Δεκαπενταύγουστου για την διευκόλυνση των πιστών

Στην καρδιά του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού. Στην πόλη του Βόλου, επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της Παναγίας ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής. Η Ακολουθία των Εγκωμίων τελείται από πολύ παλαιά στον Τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή, στα Ιεροσόλυμα.

Ο φετινός εορτασμός θα είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία που πλήττει όλον τον κόσμο και με βάση τα μέτρα πού προβλέπονται για την αποφυγή τυχόν μετάδοσης της νόσου covid-19.

Σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, στις 7. 30 μ. μ. θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, σε ειδική εξέδρα στο προαύλιο του ιερού ναού. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα ψαλθούν τα εγκώμια και θα τελεστεί αρτοκλασία ενώ θα μιλήσει ο Σεβασμιότατος.

Στις 10. 30 το βράδυ θα ξεκινήσει η αγρυπνία, με τις ακολουθίες του όρθρου και της θείας λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στη 1. 30 μετά τα μεσάνυχτα. Η κατανυκτική Αγρυπνία προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να εκκλησιασθούν και να κοινωνήσουν όσοι αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.

Αύριο Κυριακή 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής, θα τελεστούν δύο θείες λειτουργίες για τη διευκόλυνση των πιστών και την αποφυγή μεγάλου συνωστισμού. Συγκεκριμένα, 6.45 έως τις 9.45 το πρωί θα τελεσθεί ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγγέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνέχεια, από τις 10 έως τις 11 το πρωί θα τελεσθεί και δεύτερη θεία λειτουργία.

«Ετσι, συνολικά, για την εορτή της Παναγίας θα τελεσθούν τρεις θείες Λειτουργίες, μία βραδινή και δύο το πρωί, προσφέροντας την ευκαιρία στους πιστούς να εκκλησιασθούν την ώρα που τους διευκολύνει, ώστε να μην μείνει κάποιος πιστός δίχως θεία λειτουργία αυτή την μεγάλη ημέρα», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αύριο το απόγευμα, εξάλλου, στις 6.30μμ θα τελεστεί ο εσπερινός, θα ευλογηθούν οι άρτοι που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η παράκληση στην Παναγία.

Ο ναός θα παραμείνει ανοικτός όλη την διάρκεια της ημέρας, σήμερα και αύριο για τους προσκυνητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου