ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση του δημάρχου Βόλου

παρέμβαση-του-δημάρχου-βόλου-464133

Για την πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο του μέτρου διασφάλισης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Την πρόταση να συμπεριληφθεί ο Δήμος Βόλου στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διατυπώνει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης με έγγραφό του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Βασ. Κεγκέρογλου, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για εφαρμογή του μέτρου αυτού σε δύο Δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου από το Σεπτέμβριο τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης. Προβλέπει δε συγκεκριμένες οικονομικές παροχές προς τους δικαιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος θα δικαιούται 400 ευρώ το μήνα και μια σειρά ακόμη παροχών όπως δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.

Ο κ. Σκοτινιώτης στηρίζει την επιχειρηματολογία του στις δραματικές συνέπειες που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο Βόλος και ευρύτερα η περιοχή της Μαγνησίας, εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα δώσει ανάσα στη χειμαζόμενη τοπική κοινωνία, που την έχει τόσο πολύ ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση. Το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας συνεχίζονται αδιάλειπτα και η ανεργία στην πόλη μας κυριολεκτικά καλπάζει, με οδυνηρές συνέπειες όχι απλώς για το βιοτικό επίπεδο, αλλά για την ίδια τη επιβίωση πολλών οικογενειών συμπολιτών μας. Τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία για τραγικά περιστατικά αποτελούν καθημερινότητα και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλων τοπικών φορέων, εξαντλούν τα όριά τους προκειμένου να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.

Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία ανεργίας, κατατάσσουν την περιοχή στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012, η Μαγνησία εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33.3%, με δεύτερη την Κοζάνη με 32,5 % και τρίτη την Αχαΐα με 29,3%. Σε επίπεδο Θεσσαλίας, βρισκόμαστε κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο (22,6%), το ίδιο και σε επίπεδο χώρας (27,9%). Τα ανεπίσημα στοιχεία των τοπικών φορέων (Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο κλπ.) εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 40%, ενώ σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους.

Εκτός από το δείκτη της ανεργίας, και οι υπόλοιποι σχετικοί δείκτες, όπως το τοπικό ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή, οι καταθέσεις, το λιανικό εμπόριο, κλπ., συρρικνώνονται διαρκώς. Σημειώνουμε ότι η Μαγνησία έχει υψηλή εξειδίκευση στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή στον δευτερογενή και τριτογενή.

Ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο Δήμο είναι απολύτως πρόσφορη και ενδεδειγμένη, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνουν τυχόν βελτιώσεις πριν από την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου και σε άλλες περιοχές.

Το έγγραφο κοινοποιείται στους Βουλευτές Νομού Μαγνησίας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, στο ΕΚΒ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου