Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% των ενοικιαζόμενων δωματίων λειτουργεί παράνομα
Σε «πονοκέφαλο» για τους νόμιμους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και ξενώνων εξελίσσεται στη Μαγνησία η παράνομη λειτουργία καταλυμάτων -κυρίως τη θερινή σεζόν- από άτομα που δουλεύουν σε βάρος των νόμιμων, καθώς προσελκύουν πελάτες, ενώ παράλληλα φοροδιαφεύγουν, αφού δεν αποδίδουν ΦΠΑ στο κράτος.
Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Νομού Μαγνησίας Νικόλαος Κλειτσογιάννης το ποσοστό των παράνομων ενοικιαζομένων δωματίων φτάνει το 25-30% και εν μέσω κρίσης φαίνεται ότι «ανθίζει» η συγκεκριμένη τακτική.
Οπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κλειτσογιάννης, στις περιπτώσεις των παράνομων ενοικιαζόμενων δωματίων οι «επαγγελματίες» χρεώνουν κάθε φορά τους πελάτες με τις τιμές που επιθυμούν τη δεδομένη στιγμή ενώ με την τακτική που ακολουθούν εμφανίζονται σαν να φιλοξενούν συγγενείς και φίλους.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του Συλλόγου, για την ομαλή λειτουργία του κλάδου ενόψει θερινής σεζόν καλεί όλους τους επαγγελματίες να προμηθευτούν τιμοκαταλόγους από τα γραφεία του Συλλόγου, στο Βόλο (Παύλου Μελά 43-45 ώρες λειτουργίας γραφείου) και στα Πλατανίδια, διευκρινίζοντας ότι με το συγκεκριμένο τρόπο εξυπηρετούν και τους πελάτες αλλά και τον κλάδο.
«Είναι δικαίωμα του πελάτη όταν έρχεται σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σε έναν ξενώνα να υπάρχει πίσω από την πόρτα τιμοκατάλογος, προκειμένου να ξέρει το ποσό που αντιστοιχεί για κάθε βραδιά. Αλλωστε ο κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβεί σε προσφορές και εκπτώσεις προς τους πελάτες τους μέχρι και 35%», αναφέρει ο κ. Κλειτσογιάννης.
Αλλωστε ήδη φέτος ορισμένοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και ξενώνων έχουν προβεί σε μειώσεις τιμών συγκριτικά με πέρσι και ειδικότερα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ.
Τέλος από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Ν. Μαγνησίας επισημαίνεται ότι επειδή με την αλλαγή του Νόμου περί φορολογικών ρυθμίσεων το βιβλίο πόρτας κατέστη προαιρετικά διατηρούμενο για λόγους ασφαλείας όπως προκύπτει από την αστυνομική διάταξη, τα μέλη υποχρεούνται να διατηρούν τα παλιά βιβλία πόρτας ως έχουν.
Γι’ αυτό όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν βιβλίο πόρτας χρειάζονται να το προμηθευτούν και καλούνται να προσέλθουν στα γραφεία της τουριστικής αστυνομίας για την θεώρησή του με τη σφραγίδα της επιχείρησης.