ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχοι…μπαξεβάνηδες

συνταξιούχοιμπαξεβάνηδες-464173

Δημιουργούν μίνι μποστάνια σε μπαλκόνια για λόγους οικονομίας

Γεύσεις και αρώματα φύσης, αρωματικά βότανα και φυτά, κυρίως όμως εποχιακά λαχανικά κατακλύζουν πλέον τα μπαλκόνια και τις αυλές πολλών συμπολιτών, κυρίως συνταξιούχων, οι οποίοι λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, οδηγούνται κατ’ ανάγκη στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σύνηθες φαινόμενο είναι τα δύο τελευταία κυρίως χρόνια η φύτευση φυτωρίων ντομάτας και άλλων εποχιακών λαχανικών, όπως πιπεριές, σε διάφορα χρώματα, μελιτζάνες, κρεμμύδια και άλλα συναφή, σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία, ζαρντινιέρες ή και γλάστρες ακόμη, για την κάλυψη, στο βαθμό τουλάχιστον του δυνατού, των διατροφικών αναγκών της οικογένειας, στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι αυτοδίδακτοι μπαξεβάνηδες συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου, καθώς η διαδικασία της καλλιέργειας προσφέρει αφενός ψυχική ηρεμία και από την άλλη πλευρά αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα, με ευεργετικές ιδιότητες και στην ..τσέπη τους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως ευδιάκριτο τα δύο τελευταία κυρίως χρόνια, ενώ ήδη έχουν στηθεί αρκετά μίνι μποστάνια σε ταράτσες, μπαλκόνια και αυλές σπιτιών. «Υπάρχει ζήτηση από ιδιώτες, σε σπόρους και φυτώρια, οι οποίοι ζητούν τα βασικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, τα οποία βάζουν στο σπίτι τους και τα φυτεύουν σε ζαρντινιέρες, γλάστρες ή βαρέλια» αναφέρει ο συμπολίτης γεωπόνος Γιάννης Παπαντωνίου. Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι η ζήτηση των φυτωρίων ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου, λόγω των διακυμάνσεων του καιρού και συνήθως οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται 10-20 μικρά φυτώρια σε γλαστράκια, με κόστος 10 ευρώ για τα 20 φυτά.

Οι περιοχές προέλευσης των ενδιαφερομένων ποικίλλουν, όπως άλλωστε και οι ηλικίες, που κυμαίνονται από 30 έως και 80 ετών, με μέσο όρο την ηλικία των 60 ετών. Οπως επισημαίνει παράλληλα ο συμπολίτης γεωπόνος, η συγκομιδή των εποχιακών λαχανικών της θερινής περιόδου, καλύπτει μεγάλο διάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, καλύπτοντας εν μέρει την ημερήσια κατανάλωση της οικογένειας, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εποχές της κρίσης ευνοούν, όπως όλα δείχνουν, τη στροφή αρκετών συμπολιτών στην καλλιέργεια κατ’ οίκον, φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται όλες τις εποχές του χρόνου, με τα ανάλογα, κάθε εποχή, λαχανικά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου