ΤΟΠΙΚΑ

48 μήνες στα μητρώα ανέργων ~ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

48-μήνες-στα-μητρώα-ανέργων-δυσκολη-η-επ-453966

Αυξάνονται όσοι μακροχρόνια μένουν εκτός εργασίας στη Μαγνησία δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Μία φορά άνεργος, για πάντα άνεργος. Πληθαίνουν οι εγγεγραμμένοι από 24 μέχρι και 48 μήνες στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ στο Βόλο, άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους πριν από τρία χρόνια και από τότε μέχρι σήμερα το μόνο που κάνουν είναι κάθε χρόνο να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία από τους 60.282 ανέργους το μήνα Απρίλιο που έχει καταγραφεί επίσημα βάσει των μητρώων του ΟΑΕΔ, οι 32.706 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι κατά μέσο όρο 36 μήνες, δηλαδή τρία χρόνια ενώ 27.574 είναι καταχωρημένοι στους καταλόγους για λιγότερο από 12 μήνες.

Οσοι ξεπερνούν το «όριο» των 24 μηνών, χαρακτηρίζονται αμέσως μακροχρόνιοι άνεργοι και αυτό διότι παραμένουν στα μητρώα του Οργανισμού περισσότερο από δύο χρόνια.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέχρι πρότινος στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι οι απόφοιτοι δημοτικού που συνήθως αναζητούν εργασία ως ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσια και βιοτεχνίες.

Τα δύο ωστόσο τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οι απόφοιτοι του Δημοτικού αλλά και εξειδικευμένοι τεχνίτες και πτυχιούχοι μέσων σχολών και ΑΕΙ που είδαν την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά τους στην πιο παραγωγική ηλικία.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι ευκαιρίες για αυτούς είναι πολύ λιγότερες από άλλες κατηγορίες καθώς οι εργοδότες είναι ιδιαίτερα διστακτικοί όταν πρόκειται να προσλάβουν ένα έτοιμο που βρίσκεται σε ηλικία άνω των 45 χρόνων και αυτό επιτείνει την εργασιακή τους ανασφάλεια.

Στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ εργασιακοί σύμβουλοι υποδέχονται τον άνεργο και προσπαθούν μέσα από το σύστημα της εξατομικευμένης προσέγγισης να καταστρώσουν μαζί του ένα ατομικό σχέδιο δράσης προκειμένου να τον βοηθήσουν να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος του Οργανισμού. «Πεποίθησή μας είναι ότι τα προγράμματα βοηθούν σημαντικά. Είναι κρίσιμο για τη ζωή ειδικά του ανέργου που βρίσκεται πλησίον της σύνταξης να του δοθεί ακόμη μια ευκαιρία ένταξης στην αγορά εργασίας. Η μακροχρόνια ανεργία δεν έχει μόνο οικονομικές αλλά και σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες».

Ετσι ουσιαστικά περισσότερη τύχη χρειάζεται ένας άνεργος άνω των 45 χρόνων για να βρει δουλειά παρά για να κερδίσει… το λαχείο, όσο και αυτό να ακούγεται υπερβολικό καθώς είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες άνεργοι και στο Νομό Μαγνησίας που κάθε μήνα ανανεώνουν την κάρτα τους και αγωνιωδώς ψάχνουν για μία δουλειά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου