ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους δέκα ανέργους με επίδομα

ενας-στους-δέκα-ανέργους-με-επίδομα-301871

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Φλεβάρη

Ενας στους δέκα άνεργους στη Θεσσαλία επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Στους 61.070 συνολικά οι άνεργοι στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς στο 26,8% ο δείκτης ανεργίας. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στους νέους ηλικίας 18 – 26 ετών , ποσοστό 55,5% ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται επίσης η ανεργία σε γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχώρησε ο ΟΑΕΔ για το Φλεβάρη του 2014 συνολικά οι άνεργοι είναι 61.070 άτομα.

Από τα οποία οι 30.718 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ λιγότερους από 12 μήνες και 30.552 άτομα περισσότερο από ένα χρόνο. Από το σύνολο των ανέργων οι περισσότερες είναι γυναίκες που ανέρχονται στις 36.000 και 25.070 είναι άνδρες.

Συνολικά από τον ΟΑΕΔ το Φεβρουάριο επιδοτήθηκαν 6.596 άτομα από τα οποία, 5.690 άτομα στην κατηγορία των κοινών εργαζομένων, 185 οικοδόμοι, 291 που έχουν δηλώσει λοιπά επαγγέλματα, και 906 άτομα που απασχολούνταν στον κλάδο του τουρισμού.

Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων, είναι αυτές που κατατάσσονται στην βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μορφωτικό επίπεδο τέλος όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης, αλλά και κατάρτιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου