ΤΟΠΙΚΑ

Ισορροπία τρόμου στη Μαγνησία ~ Με εμβόλια – κρούσματα

ισορροπία-τρόμου-στη-μαγνησία-με-εμβό-452217

Σε διψήφια νούμερα επιμένει ο κορονοϊός – 45 νέες μολύνσεις σε ένα 24ωρο – 9χρονο κοριτσάκι θετικό στα rapid tests – Στο 25% η φυσική ανοσία, σύμφωνα με τον Κων. Γουργουλιάνη

Σε ασφυκτικό κλοιό κορονοϊού παραμένει η Μαγνησία, καταγράφοντας καθημερινά διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες.

Μόνο το τελευταίο 48ωρο επιβεβαιώθηκαν 91 νέα κρούσματα, 46 προχθές Τετάρτη και 45 νέα κρούσματα χθες Πέμπτη, εκ των οποίων τα 11 στις Β. Σποράδες.

Την ίδια ώρα μειωμένοι παραμένουν οι εμβολιασμοί λόγω καλοκαιριού με τις υγειονομικές αρχές να αισιοδοξούν ότι η εικόνα θα αλλάξει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ μαζικά οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο νοσοκομείο Βόλου οι εμβολιασμοί ημερησίως αυτό το διάστημα καταγράφουν μείωση περίπου 30%, ενώ στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας επίσης τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι στο ναδίρ.

«Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι και ευελπιστούμε ότι από αρχές Σεπτεμβρίου θα μπαίνουν νέα ραντεβού στο πρόγραμμα», υπογράμμισε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των δομών covid στο Αχιλλοπούλειο Χαράλαμπος Μάνδρος.

Από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί στην ηπειρωτική Μαγνησία 188.386 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 98.029 πολίτες, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 97.753 άτομα.

Στις Σποράδες, αντίστοιχα, έχουν πραγματοποιηθεί 16.698 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 9.085 πολίτες, ενώ 8.890 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

9χρονο κοριτσάκι θετικό στα rapid tests

Συνολικά εννέα θετικά κρούσματα κορονοϊού κατέγραψαν τα χθεσινά rapid tests, μεταξύ των οποίων και εννιάχρονο κοριτσάκι.

Ειδικότερα σε συνολικό αριθμό 279 ελέγχων που έγιναν στο λιμάνι της Σκιάθου καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά σε γυναίκα 36 ετών.

Σε συνολικό αριθμό 108 δειγμάτων που ελήφθησαν στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά σε γυναίκα 63 ετών.

Στην ΠΕ Μαγνησίας σε συνολικό αριθμό 394 δειγμάτων καταγράφηκαν τρία θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 33 έτη, ενώ στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ σε συνολικό αριθμό 274 δειγμάτων καταγράφηκαν άλλα τρία θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε έναν άντρα και δύο γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Εξάλλου, σε συνολικό αριθμό 269 δειγμάτων στα ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19. Αφορά κορίτσι 9 ετών.

Τέλος τα 49 rapid test και τα 103 που έγιναν σε Ζαγορά και Μούρεσι αντίστοιχα ήταν όλα αρνητικά.

Κ. Γουργουλιάνης: Από 20% έως 25% η φυσική ανοσία

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Ουσιαστικά πάμε να γίνει ο ιός μια ενδημική νόσος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος προέτρεψε να εμβολιαστεί ο κόσμος προκειμένου να επιτύχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι πρέπει εμβολιαστούν οι ευάλωτοι άνθρωποι.

«Αν ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, ο καθηγητής έχει περισσότερες από 20 φορές περισσότερες πιθανότητα να νοσήσει εκείνος από τον μαθητή. Άρα εκείνος πρέπει να εμβολιαστεί» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για τη ζωή μας με τον ιό που σιγά σιγά θα γίνεται λιγότερο μεταδοτικός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την μη επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού όσον αφορά στους εμβολιασμούς ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υποστήριξε ότι είναι απότοκο της συμπεριφοράς των Ελλήνων. «Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος γιατί ο Έλληνας έχει τις διακοπές στη ζωή του. Πρέπει σε αυτό τείχος ανοσίας να προσθέσετε την ανοσία που έχει επιτευχθεί από φυσική νόσο».

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και στους αντιεμβολιαστές ο καθηγητής τόνισε:

«Προσπαθώ να καταλάβω τόσο καιρό τι κάναμε λάθος. Έχουμε την εμπειρία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και τότε δεν είχαμε απέναντι τους καπνιστές. Εδώ κάτι έγινε λάθος και υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες, ας πούμε, παρατάξεις.

Δεν μπορεί το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστοι. Να πείσουμε τους συνανθρώπους μας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Πρέπει να βρούμε τη συναίνεση έστω και τώρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου