ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυση για την Πλατεία Πανεπιστημίου

μήνυση-για-την-πλατεία-πανεπιστημίου-413166

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Βόλου για το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας Πανεπιστημίου κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας. Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης άφηνε αιχμές ότι «κάποιοι, στο όνομα του οποιουδήποτε συντεχνιακού συμφέροντος ή από πολιτική εμπάθεια, προσπαθούν να φρενάρουν μια δυναμική εθελοντισμού που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο, την οποία επιζητούσαμε τόσα χρόνια».

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αφορά του ΤΕΕ Μαγνησίας, «πρόσφατα ο Δήμος Βόλου προχώρησε στην συγκρότηση Ομάδας Μελέτης με αντικείμενο την διατύπωση μελετητικής πρότασης για την διαμόρφωση της «Πλατείας Πανεπιστημίου» στο Βόλο.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η συγκροτηθείσα Ομάδα Μελέτης αποτελείται από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή.

Με σχετικές διαδοχικές επιστολές προς τον Δήμο Βόλου, το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων επεσήμαναν ότι πρόκειται για αξιόλογο έργο, καθώς αφορά στη διαμόρφωση ενός από τους κυριότερους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης του Βόλου, η δε διαμόρφωσή του θα καθορίσει φυσιογνωμικά και θα αποτελέσει σημείο προβολής της πόλης».

Όπως επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά, «με αυτά τα δεδομένα, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης υπάγεται υποχρεωτικά στο ρυθμιστικό πεδίο της με αριθμό 26804/16.06.2011 Υ.Α. του Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β΄ 1427/2011), δηλαδή για την εκπόνησή της θα έπρεπε υποχρεωτικά να διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τουλάχιστον ιδεών (άρθρο 2 της Υ.Α.), για τους λόγους που ειδικότερα αναφέρονται στα κείμενα των εν λόγω επιστολών προς το Δήμο Βόλου».

«Δυστυχώς, οι παραπάνω επιστολές μας, τονίζουν το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, όσον αφορά στην υποχρέωση του Δήμου Βόλου για την προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πλήρως αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή του Δήμου Βόλου – με την επίκληση επιχειρημάτων που είναι προφανές ότι δεν αντιστοιχούν και δεν απαντούν στις διατυπωθείσες αιτιάσεις μας, αλλά επιχειρούν να υπεκφύγουν αυτών – με αποτέλεσμα η συγκροτηθείσα «Ομάδα Μελέτης» να συνεχίζει απρόσκοπτα την επεξεργασία της μελετητικής πρότασής της για την διαμόρφωση της «Πλατείας Πανεπιστημίου» στο Βόλο.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, ζητούν μέσω της μηνυτήρια αναφοράς «την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, όσον αφορά στην υποχρέωση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Βόλου να προκηρύξουν πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της παραπάνω μελέτης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην με αριθμό 26804/16.06.2011 Υ.Α. του Υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ Β΄ 1427/2011), σε περίπτωση δε τεκμηρίωσης της εν λόγω νομικής υποχρέωσης, την άσκηση ποινικής δίωξης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που βαρύνονται με την επισημανθείσα παράλειψη προσφυγής στις νόμιμες διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι ως μάρτυρας προτείνονται ο κ. Ευάγγελος Λυρούδιας και ο κ. Γιώργος Νικολάου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, αντίστοιχα.

Απάντηση

Π. Σκοτινιώτη

Σε δήλωσή του για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας σχετικά με το θέμα ανάπλασης της πλατείας Πανεπιστημίου, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται όχι κατά της Δημοτικής Αρχής αλλά κατά της εθελοντικής προσφοράς. Είναι θλιβερό για όσους πήραν αυτή την απόφαση, γιατί ουσιαστικά στοχοποιούν τον εθελοντισμό σε μια εποχή όπου τον έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Προκαλώ τους μηνυτές να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά και για την εθελοντική συμβολή πανεπιστημιακών καθηγητών στη διαμόρφωση της πρότασης για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Παλαιού Λιμεναρχείου, όπως επίσης και για την εθελοντική συμβολή πανεπιστημιακών καθηγητών στη διαμόρφωση της πρότασης για την αξιοποίηση του οικοπέδου της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.», καθώς και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, πάντοτε ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ.

Τους διαβεβαιώνω, δε, ότι στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πολλές ακόμη μηνυτήριες αναφορές, διότι θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το Πανεπιστήμιο ως επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου και την εθελοντική προσφορά πανεπιστημιακών και μη σε δημοτικές δραστηριότητες, και μάλιστα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο χωρίς καμία απολύτως αμοιβή, αλλά και χωρίς να έχουν καμιά φιλοδοξία ή απαίτηση δημόσιας προβολής των ονομάτων τους (δημόσιας αναφοράς, ανάρτησης σε επιγραφές, προώθησης στα τοπικά μέσα κ.α.). Κι επειδή η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον.

Για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που στοχοποιείται είναι η εθελοντική προσφορά, υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν το ΤΕΕ έχει κάνει πολλές καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις στο Πανεπιστήμιο ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ, που χαρακτηρίζονταν ερευνητικά προγράμματα, χωρίς ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζω, να έχει προχωρήσει ποτέ σε μηνυτήρια αναφορά. Στην προκειμένη περίπτωση καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά, όταν ακόμη και οι ίδιοι αποφεύγουν πια να μιλήσουν για ανάθεση, όπως αρχικά μάς είχαν κατηγορήσει, που προφανώς και δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι οι μηνυτές αυτό που επιχειρούν, είναι να ανακόψουν μια δυναμική εθελοντισμού που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο, την οποία επιζητούσαμε τόσα χρόνια και τώρα που την κερδίζουμε, κάποιοι, στο όνομα του οποιουδήποτε συντεχνιακού συμφέροντος ή από πολιτική εμπάθεια, προσπαθούν να τη φρενάρουν. Ας δώσουν λοιπόν εξηγήσεις στην κοινωνία για τη στάση τους αυτή.

Όσο για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη μηνυτήρια αναφορά, έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι από το άρθρο 2 σημ.3α2 της αριθμ.πρωτ.οικ. 26804 / 16.6.2011 απόφασης της Υπουργού ΠΕΚΑ, υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού μελετών στην περίπτωση των πλατειών υπάρχει μόνο αν πρόκειται για πλατείες ιστορικής ή υπερτοπικής σημασίας. Η Πλατεία Πανεπιστημίου, ωστόσο, είναι σίγουρα μια σημαντική πλατεία που θα δώσει «ανάσα» στο κέντρο της πόλης, αλλά προφανώς ούτε ιστορική είναι, αφού τώρα δημιουργείται, ούτε φυσικά και υπερτοπικής σημασίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου