ΤΟΠΙΚΑ

Το Ρυθμιστικό έμεινε στη μέση

το-ρυθμιστικό-έμεινε-στη-μέση-413237

Κόκκινη κάρτα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο έριξε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στο Βόλο, ωστόσο η συζήτηση έμεινε στη μέση καθώς το Σώμα ναι μεν πήρε ομόφωνη απόφαση μετά από πρόταση του Κ. Πουλάκη το παρόν σχέδιο από το ΥΠΕΚΑ να μην γίνει δεκτό, θα συνεδριάσει όμως εκ νέου την επόμενη Πέμπτη ώστε να καθοριστεί το τελικό πλαίσιο των προτάσεων που θα κατατεθούν στο Υπουργείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Χαλέβας αναφερόμενος στα λάθη του Ρυθμιστικού Σχεδίου τόνισε ότι υπάρχει λανθασμένος περιορισμός οικιστικής ανάπτυξης της μελετώμενης περιοχής κάτω από το όριο του Περιφερειακού αλλά και πλήρης απαξίωση του φυσικού και τουριστικού πλούτου του Πηλίου. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι το παρόν σχέδιο διακατέχεται από παντελή έλλειψη κινήτρων προώθησης τουριστικών επενδύσεων, ενώ ζήτησε και τροποποίηση των όρων δόμησης περιοχών NATURA.

Αντίστοιχα η εισηγήτρια της μείζονος μειοψηφίας Τζούλια Τσαλίκη επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η περιοχή της ΖΟΕ του Π.Σ. Βόλου πρέπει να είναι το εξωτερικό όριο για την ανάπτυξη παντός είδους χρήσεων με αστικό χαρακτήρα, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Απ. Παπατόλιας ανέφερε ότι είναι ευτύχημα που το Π.Σ. αναλαμβάνει το συντονισμό των προτάσεων της αυτοδιοίκησης και των φορέων και τόνισε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να προτείνει στο ΥΠΕΚΑ το πλαίσιο των αλλαγών και αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό τότε να ζητήσει την απόσυρσή του.

Αν εξυπηρετεί συμφέροντα του λαού ή του κεφαλαίου το Ρυθμιστικό Σχέδιο αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βαγγέλης Μπούτας και το καταψήφισε, ενώ ο Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι στερείται οράματος για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής και χαρακτήρισε τις μειωμένης αποτελεσματικότητας ΖΟΕ «βαρίδι», ζητώντας τον επανασχεδιασμό τους.

Κάθετα αρνητικός δήλωσε ο Δημήτρης Κουρέτας, σημειώνοντας πως δεν τον εκφράζει η fast truck του σχεδίου, ενώ ο Φάνης Γενηκομψίου ανέφερε ότι επιχειρείται ξεκλήρισμα των αγροτών και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συναινέσει.

Κόκκινη γραμμή χαρακτήρισε τις ΖΟΕ ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα των τοπικών φορέων με τη μελετήτρια και πρόσθεσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρει το υπουργείο.

Για μια χρυσή ευκαιρία έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ζήτησε τη δημιουργία ενός εμπορευματικού λιμανιού στον Αλμυρό, ενώ η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου πρότεινε τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού και αξιοποίηση αθλητικών υποδομών.

Τελικά κατατέθηκαν οκτώ προτάσεις στο προεδρείο οι οποίες και θα συζητηθούν σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη και συγκεκριμένα είναι:

-Αντί του Περιφερειακού, το όριο για την ανάπτυξη παντός είδους χρήσεων με αστικό χαρακτήρα να είναι το όριο της υφιστάμενης ΖΟΕ.

-Άμεση τροποποίηση των περιοχών της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου του ΠΣ Βόλου.

-Οριοθέτηση γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και χωροθέτηση ΑΠΕ.

-Να ισχύσουν τα όρια της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις αποστάσεις ένθεν και ένθεν των μεγάλων υπεραστικών αρτηριών. Να οριστεί ΖΕΚ 600 μέτρων ένθεν και ένθεν του Περιφερειακού Βόλου με εμπορικές και εκθεσιακές χρήσεις.

-Να συνεχίσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης για τις περιοχές NATURA 2000 και να μην τροποποιηθούν επί το δυσμενέστερο.

-Άμεση σύσταση Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

-Τροποποίηση της ΖΟΕ 3δ στη περιοχή του Συνεδριακού με πρόβλεψη ανάπτυξης χρήσεων πολιτισμού και συνεδριακού τουρισμού. Ειδικά κίνητρα ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού στην περιοχή του Πανθεσσαλικού Σταδίου.

-Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Μαγνησίας που εμπίπτουν στα όρια του ΡΣΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου