ΤΟΠΙΚΑ

Βάζουν το κεφάλι τους στον… ντορβά

βάζουν-το-κεφάλι-τους-στον-ντορβά-413305

Στην έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των Σφαγείων Βόλου Α.Ε. που συναποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα σε κοινή σύσκεψη Δήμος Βόλου και Περιφέρεια προχώρησε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Ειδικότερα, εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η αύξηση του Μ.Κ. της Ανώνυμης Εταιρείας από το Δήμο Βόλου κατά 129.086 ευρώ, από τα οποία 40.000 ευρώ θα δοθούν το 2011 και 89.286 ευρώ το 2012. Το υπόλοιπο ποσό των 71.000 ευρώ, μέχρι τις 200.000, θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, που ήλθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του Δημάρχου και του επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Απόστολου Νάνου με αφορμή την επισήμανση του τελευταίου ότι τα Σφαγεία πρέπει να είναι αρμοδιότητα, όπως τόνισε, της Πολιτείας. Στις αιτιάσεις του κ. Νάνου ο Δήμαρχος Βόλου αντέτεινε ότι τα Σφαγεία έγιναν Ανώνυμη Εταιρεία επί των ημερών που Αντιδήμαρχος ήταν το στέλεχος της ΛΑΣ κ. Αντώνης Παππάς και Δήμαρχος ο Μιχ. Κουντούρης.

Ακόμη για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι η διοίκηση που αναλαμβάνει βάζει το κεφάλι της στον… ντορβά καθώς κληρονομεί, όπως πρόσθεσε, υποχρεώσεις από το παρελθόν που υπέχουν ακόμη και ποινικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δίνονταν στους δημοσιογράφους και η γραπτή απάντηση του Προέδρου της Σφαγεία Βόλου Α.Ε κ. Γιάννη Καουνά αναφορικά με σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη της κ. Μακρή.

Η απάντηση του κ. Καουνά, μεταξύ των άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν παρέκαμψε το πρόβλημα, πράγμα που θα ήταν εύκολο, αλλά ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες της έναντι των υπολοίπων μετόχων και της τοπικής κοινωνίας. Αρκετά πριν αναλάβει η νέα Διοίκηση, ανέθεσε στην ΑΝΕΒΟ, τη διερεύνηση της υπάρχουσας κατάστασης και των προοπτικών λειτουργίας της Εταιρείας. Η ΑΝΕΒΟ ύστερα από εμπεριστατωμένη διερεύνηση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατέγραψε τα δεδομένα λειτουργίας, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προοπτικές και διατύπωσε τις παρακάτω τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις με τις συνέπειες και επιπτώσεις της κάθε μιας:

Α) Λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με κλείσιμο των σφαγείων, εξαιτίας των συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων από το 2001 και οφειλές που φτάνουν σήμερα (Μάρτιος 2011) τις 300.000 €. Το κόστος για τους μετόχους θα αυξηθεί στις 600.000 € συνολικά, διότι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν την επιδότηση των 300.000 € που έλαβε η εταιρεία το 2009 για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Β) Λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε και συνέχιση της λειτουργίας των σφαγείων ως υπηρεσία του Δήμου. Το κόστος για τους μετόχους θα είναι της τάξης 600.000 € για το κλείσιμο της εταιρείας, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας τους με μείωση του κύκλου εργασιών θα εξασφάλιζε μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά όχι κερδοφορία.

Γ) Λειτουργία της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με την υπάρχουσα νομική μορφή και μετοχική σύνθεση μέχρι το 2014, οπότε λήγει η υποχρέωση 5ετούς λειτουργίας λόγω επιδότησης. Ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας της, με πρόσληψη εξειδικευμένου διευθυντικού στελέχους, με στόχο τον περιορισμό της ζημιάς και την αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης, με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Εκτιμάται ότι τέτοια αναδιοργάνωση δεν μπορεί να γίνει μόνο με το υπάρχον προσωπικό. Οι μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματα της εταιρείας σταδιακά τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Δ) Διατήρηση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με την υπάρχουσα νομική μορφή και παραχώρηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των σφαγείων σε ιδιώτες επενδυτές.

Είναι προφανές, ότι η «ορθολογικότερη», με οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους, επιλογή και ταυτοχρόνως η ευκολότερη για τη Δημοτική Αρχή, είναι το κλείσιμο των Σφαγείων. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει λόγος να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρά ταύτα, δεν αποφασίστηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, η λύση αυτή.

Αντιθέτως, ο Δήμαρχος Βόλου, σε σύσκεψη των μετόχων και των ενδιαφερομένων μερών που συγκάλεσε πρόσφατα (6 Δεκεμβρίου) μετά από πολλές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό διάστημα, πρότεινε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν τα Σφαγεία ανοιχτά, με την εφαρμογή κατά βάση της τρίτης εναλλακτικής πρότασης, δηλαδή να γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει η εταιρεία με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των μετεχόντων της σύσκεψης, από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, από τους εκπροσώπους των κρεοπωλών και από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν οριστεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, τόσο από την πλειοψηφία, όσο, σε ό,τι αφορά το Δήμο Βόλου, και από τη μείζονα μειοψηφία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου