ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιοδοτήθηκαν 23 εργαζόμενοι

συνταξιοδοτήθηκαν-23-εργαζόμενοι-413318

Ερημώνουν χρόνο με το χρόνο τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας αυξάνοντας τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα στους κατοίκους της περιφέρειας. Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 23 εργαζόμενοι σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, ενώ ο συνδυασμός των συνταξιοδοτήσεων με τις μετακινήσεις προσωπικού προς το Νοσοκομείο Βόλου γεμίζει με αγωνία τους εργαζομένους των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι κάνουν λόγο για υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κυρίως της πρόληψης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη Μαγνησία, με τα Κέντρα Υγείας του νομού συνεχώς να χάνουν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα 23 εργαζόμενοι από όλα τα Κέντρα Υγείας της χερσαίας Μαγνησίας αλλά και των Β. Σποράδων κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ η κάλυψη των θέσεών τους στην περίοδο της οικονομικής κρίσης θεωρείται αβέβαιη.

«Πολλές από τις θέσεις Υ.Ε. (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και θέσεις διοικητικού προσωπικού καταργούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής καταργήθηκαν μία θέση καθαρίστριας και δύο θέσεις διοικητικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή οι μετακινήσεις εργαζομένων με ανοιχτές ημερομηνίες επιστροφής προς το Νοσοκομείο Βόλου αποδυναμώνουν τα Κέντρα Υγείας. Σκεπτόμενοι την οικονομική κατάσταση που υπάρχει θεωρούμε αβέβαιη την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται στα Κέντρα Υγείας», υποστήριξε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλλη Χονδρογιάννη.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου συνταξιοδοτήθηκε ένας Οδοντίατρος, ενώ στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου ένας τραυματιοφορέας και μία καθαρίστρια.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής αιτήθηκαν σύνταξης μία παρασκευάστρια και ένας εργαζόμενος με απασχόληση πληρώματος ασθενοφόρου. Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου αποχώρησαν με σύνταξη ένας εργαζόμενος ραδιολόγος, υπεύθυνος για τις ακτινογραφίες, μία καθαρίστρια και ένας εργαζόμενος – πλήρωμα ασθενοφόρου.

Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αποχώρησε με σύνταξη μία μαία, ενώ το Κέντρο Υγείας Αλμυρού αποδυναμώθηκε αισθητά, μιας και συνταξιοδοτήθηκαν τέσσερις γιατροί, τέσσερις νοσηλευτές, μία καθαρίστρια κι ένας επιμελητής χώρου. Τέλος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας συνταξιοδοτήθηκαν ένας νοσηλευτής, μία επισκέπτρια υγείας και δύο διοικητικοί υπάλληλοι.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Βόλου η κ. Χονδρογιάννη σημείωσε πως εδώ και έξι μήνες από τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Βελεστίνου και Αργαλαστής έχουν μετακινηθεί καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι, ενώ η μοναδική διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου βρίσκεται στο Νοσοκομείο και όχι στην αρχική της θέση.

«Στην Ελλάδα ποτέ δεν στηρίχθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως θα έπρεπε. Εάν ενισχύονταν τα Κέντρα Υγείας που στηρίζουν την πρόληψη, τότε τα Νοσοκομεία μας δεν θα είχαν τα προβλήματα που έχουν σήμερα», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Χονδρογιάννη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου