ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση τριών μηνών στη Χαλυβουργία ~ Μείωση 12% στις αποδοχές

παράταση-τριών-μηνών-στη-χαλυβουργία-402553

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου επέκταση της επιχειρησιακής σύμβασης

Παρατείνεται για τρεις επιπλέον μήνες, έως και τις 30 του ερχόμενου Οκτωβρίου, η επιχειρησιακή σύμβαση στη Χαλυβουργία Ελλάδος για τα δύο εργοστάσια του Βόλου, η οποία προβλέπει μείωση μισθών στο ποσοστό της τάξης του 12%.

Η επιχειρησιακή σύμβαση λήγει τέλος του μήνα, χθες ωστόσο σε γενική συνέλευση που έγινε οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση της εταιρείας για παράταση της σύμβασης μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση ήταν και πάλι με μειωμένες αποδοχές κατά 12% και είναι η τελευταία ανανέωση που μπορεί να γίνει, βάσει της εργατικής νομοθεσίας.

Η εταιρεία ζήτησε τη νέα παράταση, προκειμένου η Χαλυβουργία να καθίσταται βιώσιμη σε περίοδο κρίσης και ύφεσης, με τη δέσμευση της εταιρείας ότι το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης δεν θα προχωρεί σε απολύσεις προσωπικού και εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης επιπλέον, εργοδοσία και Σωματείο συμφώνησαν ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν προκύψουν αλλαγές στα εργασιακά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων, στην περίπτωση κατά την οποία στο χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης τεθούν σε εφαρμογή οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στα εργασιακά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η επιχειρησιακή θα πάψει να ισχύει.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση η πλειοψηφία των εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της παράτασης της επιχειρησιακής σύμβασης. Ειδικότερα ψήφισαν 120 εργαζόμενοι, 76 ψήφισαν Ναι, 42 Οχι και 3 λευκά – άκυρα.

Σημειώνεται ότι η Χαλυβουργία επικαλείται για τη νέα παράταση την εκτεταμένη κρίση, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή, καθώς επίσης και το γνωστό θέμα που αφορά στο βιομηχανικό ρεύμα και το μέτρο της διακοψιμότητας.

Σύμφωνα εξάλλου με την ΠΟΕΜ που στηρίζει το αίτημα των χαλυβουργικών μονάδων και μείωση του ενεργειακού κόστους, η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί 90%., η οικοδομή έχει καταρρεύσει, ενώ εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα μπορούν να γίνουν μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ανταγωνιστικές τιμές λόγω διακοψιμότητας έχουν κυρίως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Πορτογαλία για αυτό και όπως τονίζει η ΠΟΕΜ είναι αναγκαίο να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ενέργειας στη Χαλυβουργία προέρχεται από το περίσσευμα ενέργειας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό οφείλεται στο ότι οι χαλυβουργίες παράγουν απόγευμα, νύχτα και σαββατοκύριακα, καθώς πρόκειται για «skrap» ενέργειας, που αν δεν καταναλωθεί, χάνεται, διότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου