ΤΟΠΙΚΑ

Επιτροπή για φθηνό ρεύμα στις χαλυβουργίες

επιτροπή-για-φθηνό-ρεύμα-στις-χαλυβου-578242

Συγκροτεί το αρμόδιο υπουργείο, τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους προκειμένου οι Χαλυβουργίες να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να γίνουν ξανά ανταγωνιστικές ως ενεργοβόρες βιομηχανίες ζήτησε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου που συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη. Από το Βόλο στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συμμετείχαν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία Θεοδ. Γκλαβίνης και το μέλος του σωματείου Βασ. Μπρόζος.

Χθες ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση εξάλλου με εκπροσώπους της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) για το ίδιο θέμα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΜ και οι συνδικαλιστές των Χαλυβουργιών τόνισαν ότι θα πρέπει να στηριχθεί η ενεργοβόρα βιομηχανία για να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων, ενώ ο Υπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Επιτροπή, όπως αποφασίστηκε, εντός τριών εβδομάδων θα καταθέσει τις πρώτες προτάσεις της και εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για μείωση των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, κυρίως για τους πλέον αδύναμους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγή, ενώ παράλληλα, έγινε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή και την άμεση υλοποίηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στο μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς να υπάρξει μετακύλιση του κόστους στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Οπως τονίστηκε εξάλλου και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών οι ζημίες του κλάδου της χαλυβουργίας, την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, από την τρίτη θέση των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται σε μηδενισμό, δημιουργώντας ένα κενό 500 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο λοιπόν του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές χάλυβα έπεσαν στις 67.121 τόνους (μερίδιο 3,3%) καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με το 2013 σχεδόν 120 χιλιάδες τόνοι. Τις μεγαλύτερες εξαγωγές με μερίδιο 43,7% εμφανίζει η Ιταλία, η Ισπανία με μερίδιο 36,3% και ακολουθεί η Πορτογαλία με μερίδιο 16,4%. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger -μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο- για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ)- οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου