ΤΟΠΙΚΑ

Κανονισμός για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

κανονισμός-για-το-κοινωνικό-παντοπω-39330

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου ενέκρινε ομόφωνα το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του προγράμματος σίτισης του Δήμου Βόλου. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ.

Μπορούν να διοργανώνουν συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους και να λαμβάνουν κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης των αστέγων και απόρων. Ιδρύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο και εποπτεύονται από επιτροπή διαχείρισης όπου εκπροσωπούνται αναλογικά με τη δύναμή τους οι δημοτικές παρατάξεις. Ανά εξάμηνο η επιτροπή πρέπει να παρουσιάζει έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό που εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή.

Έδρα του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η πόλη του Βόλου και ο Δήμος μεριμνά για τη διάθεση κατάλληλων κτηρίων και χώρων για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του. Πρέπει να διαθέτει πρατήριο διανομής τροφίμων, πρατήριο διανομής λοιπών ειδών, αποθήκες, γραφείο και τουαλέτες. Διανέμει τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και είδη βρεφικής ανάπτυξης, καθώς και νωπά τρόφιμα και είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, είναι Έλληνες και ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Βόλου αλλά και αλλοδαποί που πρέπει να είναι άποροι (σύμφωνα με εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων, όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση (φορολογική δήλωση, έντυπο Ε9, κάρτα ανεργίας σε ισχύ) η ασθένεια, η αναπηρία, οι συνθήκες στέγασης και διαβίωσης καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού οι αλλοδαποί θα πρέπει να διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο και τηρούν τα παραπάνω κριτήρια.

Στον κάθε δικαιούχο χορηγείται μία κάρτα και είναι αυστηρά προσωπική, ενώ έχει ισχύ ένα εξάμηνο. Αν δεν μπορεί ο ίδιος να παραλάβει αυτά που δικαιούται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τότε η Κοινωνική Υπηρεσία με μέριμνα του Δήμου μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά των προϊόντων στο σπίτι του.

Πρόγραμμα Σίτισης

Μετά την κατάργηση των δύο Ν.Π.Δ.Δ. (ΚΑΠΗ) στους δύο πρώην Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας το πρόγραμμα σίτισης το ανέλαβε ο Δήμος Βόλου ως καθολικός διάδοχος.

Ο Δήμος για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος πρέπει να διαθέτει αποθήκες για τη φύλαξη των προϊόντων, μαγειρείο με όλο τον εξοπλισμό, τουαλέτες, κατάλληλο αυτοκίνητο για τη διανομή των μερίδων στους δικαιούχους…

Το πρόγραμμα Σίτισης προσφέρει πλήρες γεύμα για έξι μέρες την εβδομάδα σε συσκευασία μιας χρήσης. Τα γεύμα παρέχονται δωρεάν, εκτός ειδικών περιπτώσεων, που οι δικαιούχοι ξεπερνούν το όριο του εισοδήματος που ορίζεται απ’ τον παρόντα κανονισμό και με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης μπορεί να οριστεί ένα ποσό σαν συμμετοχή Το πρόγραμμα σίτισης εξυπηρετεί αποκλειστικά μη αυτοεξυπηρετούμενους, μοναχικούς ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. ΟΙ πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμού του Δήμου, από οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες τρίτων, από προσφορές διαφόρων ειδών διατροφής από ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου