ΤΟΠΙΚΑ

Ποινές για υπεξαίρεση από τη ΔΕΗ

ποινές-για-υπεξαίρεση-από-τη-δεη-39404

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κάθισε χθες ζευγάρι από το Βόλο για υπεξαίρεση ποσού 107.000 ευρώ από λογαριασμούς της ΔΕΗ που εισέπραττε μέσω πρακτορείου του ΟΠΑΠ που διατηρούσε. Το δικαστήριο έκρινε την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων, επιβάλλοντας πέντε έτη κάθειρξης στην ιδιοκτήτρια του πρακτορείου και τρία έτη στον σύζυγό της για πλημμελή συνέργεια, αποφασίζοντας η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στη διάρκεια της δίκης, μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του πρακτορείου στην απολογία του -η ίδια δεν παρέστη- περιέγραψαν ένα οικογενειακό δράμα, που τους οδήγησε να πάρουν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Ο σύζυγος υποστήριξε ότι η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά από καρκίνο και τα οικονομικά βάρη από εξετάσεις, θεραπείες και διαρκείς μετακινήσεις ήταν δυσβάσταχτα για την οικογένειά του με ένα παιδί.

Υπέκυψαν στον πειρασμό, όπως ανέφερε, να χρησιμοποιήσουν σταδιακά τα χρήματα που εισέπρατταν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας, θεωρώντας ότι θα μπορέσουν σύντομα να τα καταθέσουν στο δικαιούχο τους. Η ΔΕΗ, όμως, αντιλήφθηκε την υπεξαίρεση και διέκοψε τη σύμβαση που είχε υπογράψει με το πρακτορείο ΟΠΑΠ. Υπεξαίρεση που οδήγησε πλήθος καταναλωτών σε ταλαιπωρία και σε κίνδυνο διακοπής της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος των κατοικιών και επιχειρήσεών τους, αφού οι ίδιοι είχαν τακτοποιήσει μεν τους λογαριασμούς τους, αλλά για την Επιχείρηση ήταν κακοπληρωτές, από τη στιγμή που τα χρήματα δεν είχαν φτάσει στα ταμεία της.

Εκπρόσωποι της ΔΕΗ, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες στη χθεσινή δίκη, ανέφεραν ότι το πρακτορείο δέχονταν προς αποπληρωμή λογαριασμούς της ΔΕΗ, ακόμη και μήνες μετά την καταγγελία της σύμβασης και ενώ είχε αφαιρεθεί η σφραγίδα είσπραξης.

Η υπεξαίρεση διαπιστώθηκε ότι αφορούσε στους μήνες Μάρτιο 2006, τον Αύγουστο του ίδιου έτους και τον Οκτώβριο, οπότε και διεκόπη η σύμβαση. Την υπόθεση ανακάλυψε η ΔΕΗ, όταν καταναλωτές είδαν «διπλωμένο» τον λογαριασμό τους, παρά το ότι είχαν τακτοποιήσει του προηγούμενου διμήνου.

Αρχικά στο πρακτορείο έγιναν συστάσεις να αποδοθούν τα χρήματα που είχαν εισπραχθεί και όταν τον Οκτώβριο το σκηνικό επαναλήφθηκε, με το ποσό να αγγίζει πλέον τις 107.000 ευρώ, προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης και η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Συνολικά, περισσότεροι από 900 λογαριασμοί πληρώθηκαν και τα ποσά δεν αποδόθηκαν στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τους μάρτυρες από την πλευρά της Επιχείρησης.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ξόδεψε τα χρήματα σε γιατρούς και εξετάσεις. Λόγω της σοβαρής ασθένειας και των διαρκών μετακινήσεων δεν μπόρεσαν να δουλέψουν το πρακτορείο και να αποδώσουν τα χρήματα.

Το δικαστήριο έκρινε την ενοχή τους και τους επέβαλε ποινές με αναστέλλουσα δύναμη, λαμβάνοντας υπόψη την οικτρή οικονομική τους κατάσταση και το γεγονός ότι είναι γονείς ενός παιδιού.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου