ΤΟΠΙΚΑ

Μαρτύριο για τους ασθενείς οι ελλείψεις σε φάρμακα

μαρτύριο-για-τους-ασθενείς-οι-ελλεί-39369

Απερίγραπτη είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται εκατοντάδες ασθενείς στη Μαγνησία από τις νέες ελλείψεις που παρατηρούνται στα φαρμακεία της περιοχής. Όπως όλα δείχνουν, για να εξομαλυνθεί η αγορά φαρμάκου θα χρειαστεί να περάσει καιρός ακόμα. Τα ράφια είναι άδεια από πολλά γνωστά φάρμακα. Ειδικότερα οι ελλείψεις παρατηρούνται σε αναπνευστικά, κορτιζονούχα αλλά και παιδιατρικά εμβόλια

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει άγχος και εκνευρισμό σε εκατοντάδες ασθενείς που σε πολλές περιπτώσεις επιδίνονται σε αγώνα αναζήτησης των φαρμάκων τους από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η ζήτηση σε αναπνευστικά εξαιτίας και του φαινόμενου της αιθαλομίχλης, που παρατηρείται έντονα στο Βόλο.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά αλλά η ίδια η Πολιτεία. Οι ελλείψεις στο χώρο του φαρμακείου οφείλονται κατά κύριο λόγο σε προβλήματα εισαγωγής, σε έλλειψη κάποιου συστατικού του φαρμάκου, αλλά και στο γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρίες να καλύπτουν πρώτα τις ανάγκες στις χώρες που οι τιμές είναι μεγαλύτερες και ό,τι περισσέψει να το στέλνουν στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τονίζει: «Η πολιτεία αντί να κατηγορεί τους φαρμακοποιούς ας λάβει τα αναγκαία μέτρα και να μην ταλαιπωρεί τους ασθενείς στερώντας τους τα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά στη ρευστότητα και τις αποπληρωμές οφειλών του δημοσίου, ο κλάδος μας αισθάνεται την κοροϊδία του κράτους» καταλήγει ο κ. Ματσιόλης.

Αθηνά Τσιργή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου